Предприемаческият дух е от ключово значение за икономиките, сочи докладПоложителният

...
Предприемаческият дух е от ключово значение за икономиките, сочи докладПоложителният
Коментари Харесай

Конкурентоспособност на талантите – България е 54-та

Предприемаческият дух е от основно значение за стопанските системи, сочи отчет

Положителният капацитет на технологиите може да направи България магнит за гении, акцентира Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция (снимка: Adecco)

Швейцария, Сингапур и Съединени американски щати са водачи в Глобалнит показател за конкурентоспособност на гениите за 2019 година, който се изготвя от Adecco Group и бизнес университета INSEAD, стана ясно през днешния ден на конференция в София.

При градовете най-високо се подрежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. България е класирана на 54-то място в показателя по страни, а София – на 78-мо при градовете.

Най-високи оценки страната ни получава по индикаторите „ Задържане на гении ” и „ Глобално познание ”, до момента в който най-голямото предизвикателство остава опцията за привличане на гении – родни и задгранични.

България  е обсъждана в конкуренция с групата от страни в Източна и Южна Европа, които са с високи и междинни към високи приходи.

Резултатите за конкурентоспособност на гениите в България се регистрират като по-добри от междинните, защото, макар че това е страната с най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.
още по тематиката
В района с най-хубави резултати в класацията се подрежда Чехия, която е с двойно по-висок Брутният вътрешен продукт от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България единствено с 16 позиции.

„ Пазарът на труда се трансформира доста бързо. Затова е значимо обособените страни и градове да оферират подобаващи условия за привличане на гении. В противоположен случай има риск да бъдат изпуснати даже към този момент привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде ”, разяснява Ален Дехейз, основен изпълнителен шеф на Adecco Group.

Резултатите от тазгодишния отчет удостоверяват, че предприемаческият гений от ден на ден се преглежда като основен фактор за насочване в непрекъснато изменящия се свят. „ Създаването на верните условия и развъждането на предприемачески дух е от извънредно значение за развиването на гениите и за полагане на основата за развиването на стопанските системи за в бъдеще ”, добави Дехейз.

Докладът мери равнищата на световната конкурентоспособност на гения, като преглежда 68 знака. Анализът за 2019 година обгръща 125 национални стопански системи и 114 града, във всички групи по равнища на приходите и стадий на развиване.

Анализът откроява нови подходи за стимулиране на предприемачеството, в това число и вътре в фирмите, като да вземем за пример развиване на нововъведенията изпод нагоре за в допълнение ангажиране и вдъхновяване на чиновниците. Тези процеси са доста забележими в градовете, където екосистемата на „ Smart city ” работи като магнит за нови гении.

„ Бизнесът и държавното управление би трябвало да работят ръка за ръка, за основаването на просвета и метод на мислене, които ще отключат позитивния капацитет, носен от технологиите, и по този начин да създадем България магнит за гении ”, сподели Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР