Предполагаем китайски шпионски балон лети над Съединените щати от няколко

...
Предполагаем китайски шпионски балон лети над Съединените щати от няколко
Коментари Харесай

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

Предполагаем китайски шпионски балон лети над Съединените щати от няколко дни и високопоставени американски чиновници посъветваха президента Джо Байдън да не го смъква от боязън, че отломките могат да съставляват опасност за сигурността.

" Явно предназначението на този балон е за наблюдаване ", съобщи почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати в четвъртък, представен от " Ройтерс ".

Китай и Съединените щати, двете най-големи стопански системи в света, изпитаха напрежение в последно време, сблъсквайки се по отношение на спазването на правата на индивида в Тайван и Китай и военната му активност в Южнокитайско море.

Вашингтон наблюдава балона, откогато навлезе във въздушното пространство на Съединени американски щати преди няколко дни, в това число като го следи с пилотирани американски военни самолети.

Длъжностни лица отхвърлиха да кажат какъв брой високо е летял балонът , само че обявиха, че е над гражданския въздушен трафик и под галактическото пространство. Затова и не съставлява заплаха.

Висши американски военни водачи обмисляха да смъкват балона над Монтана, само че в последна сметка предложиха да не го вършат заради евентуалния риск за сигурността от парчета.

Американски чиновници повдигнаха въпроса пред китайските си сътрудници.

" Съобщихме им сериозността, с която одобряваме този въпрос ", добави служителят.
 Блинкън може да беседва със Си Дзинпин на посещаване в Китай
Блинкън може да беседва със Си Дзинпин на посещаване в Китай

Срещата би била един от поредицата скорошни сигнали от китайския водач за предпочитание да промени тона

Шпионски балони са летели над Съединените щати няколко пъти през последните години, само че този балон наподобява се е задържал по-дълго, в сравнение с в предходни случаи, сподели служителят.

" В момента считаме, че този балон има лимитирана спомагателна стойност от позиция на събиране на разследваща информация, само че все пак подхващаме стъпки за отбрана против събиране на сензитивна информация от непознато разузнаване ", сподели служителят.

Припомняме, че държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще организира персонална среща с китайския президент Си Дзинпин по време на двудневното си посещаване в Китай, което стартира на 5 февруари, заяви Financial Times в четвъртък, цитирайки няколко анонимни източника, осведомени с проектите.

По този метод Блинкън ще бъде първият държавен секретар, който ще се срещне със Си в Китай след визитата на Рекс Тилърсън през 2017 година, първата година от ръководството на Тръмп. Когато Майк Помпео, който наследи Тилърсън, отиде в Китай на идната година, той нямаше среща със Си.

Посещението му бележи нова фаза на засилен ангажимент сред двете страни след доста сложен интервал, който беше в допълнение комплициран от пандемията Covid-19.

Посещението на Блинкън идва в миг, когато страните остават в спор по редица въпроси, в това число нападателната военна активност на Китай към Тайван, отхвърли му да осъди нахлуването на Русия в Украйна и бързо разширяващия се нуклеарен боеприпас.

Китай е отчаян от дейностите на Байдън да ограничи способността му да получава съвременна американска технология, в това число полупроводници. Съединени американски щати, Япония и Холандия неотдавна реализираха съглашение, предопределено да ограничи продажбата на принадлежности за произвеждане на чипове в Китай, до момента в който Вашингтон и Ню Делхи тази седмица стартираха няколко амбициозни софтуерни начинания за противопоставяне на Китай.

Очаква се китайските министри да стартират да посещават Съединени американски щати по-късно тази година преди срещата на форума АТЕС в Сан Франциско през ноември. Това събитие идва два месеца след срещата на върха на Г-20 в Индия, на която се чака да участват Байдън и Си.
 Китай уточни Съединени американски щати като главния основател на войната в Украйна
Китай уточни Съединени американски щати като главния основател на войната в Украйна

Ако Вашингтон желае мир, да спре да доставя оръжия на Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР