Предполага се, че нападателите са търсили скрито съкровище в зазидан

...
Предполага се, че нападателите са търсили скрито съкровище в зазидан
Коментари Харесай

Издирват Още Трима За Обира В Роженския Манастир!

Предполага се, че нападателите са търсили прикрито богатство в зазидан прозорец, където са копали.

" Към сегашния миг имаме информация, че са търсени някакви скъпи движимости. Уточняваме дали са предмети с културно-историческа полезност, златни монети или финансови средства ", сподели комисар Терзийски.

Според локални поверия в манастира имало прикрито имане, само че не става въпрос за златно богатство, а за скъпи бумаги.

Николай Захманов, областен прокурор на Сандански, разяснява, че са осъществени голям брой процесуално-следствени дейности, 3 огледа, 4 претърсвания, като сега са събрани огромен брой доказателства и ще се преценя тяхното значение, надлежно - и на кого вероятно от арестуваните да бъде повдигнато обвиняване и защо закононарушение.

На брифинга стана ясно също, че това е първото посягане в Роженския манастир от доста години насам. Задържаните са локални хора, като един от тях сигурно е престъпно проявен. Издирват се още двама души, които може би имат връзка със случая.

Единият от арестуваните е престъпно проявен. Той е имал условна присъда за злополука с причиняване на гибел по несъобразителност. Това е станало преди 10 години. Тогава младежът карал мотор без брошура и се блъснал с 153 км/ч в кола. Шофьорът на автомобила умрял.

Престъплението в Роженския манастир бе осъществено към 19 часа през вчерашния ден. Сигналът е подаден след 20.30 часа от игумена на Хаджидимовския манастир Теофил, който през вчерашния ден е замествал игумена на Роженския манастир Епифаний и е бил атакуван от крадците. Нападателите го обезвредили и му лишили мобилния телефон. След това го завързали и с помощни средства се пробвали да разбият зазидан прозорец в манастира. Преди това нападателите са унищожили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. Около половин час след нападението те са се отказали. Състоянието на свещеник Теофил е устойчиво, не е получил пострадвания.

Роженският манастир е затворен.

От Министерството на културата оповестиха, че ще извършат инспекция дали са нанесени вреди на недвижимата културна полезност.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР