Предпочитани дестинации за почивка в чужбина са Северна Африка, Дубай,

...
Предпочитани дестинации за почивка в чужбина са Северна Африка, Дубай,
Коментари Харесай

Румен Драганов: Предпочитани дестинации за почивка в чужбина са Северна Африка, Дубай и Карибският басейн

Предпочитани дестинации за отмора в чужбина са Северна Африка, Дубай, Карибският басейн, както и балканските страни. Това съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той е безапелационен - България остава най-евтината дестинация за посрещане на празниците. И добави, че цените за пакет от 10 000 лева, каквито бяха оповестени във Велинград, са за апартамент за 4-членно семейство. И при аналогичини условия в чужбина този пакет ще излезе по-скъп.

" Най-добре е да си стои човек у дома, в случай че не желае да заплаща, само че отново няма да му излезе без пари. Най-евтино е в Турция - има пакети по 300-400 лева, което е колкото една нощувка в България. Но това, което ще получите там и тук за тези пари, е друго. В Турция има цени по 15 000 евро ", посочи шефът на Института за разбори и оценки в туризма.

Пакетите на посрещане на Нова година у нас от дълго време са изчерпани, в този момент настоящи са записванията за 2023, посочи Драганов.

" Запитванията са за 560 000 пътувания към Коледа и Нова година. Като се слеят празниците, се получават 10 дни отмора. Резервациите са както по планинските курорти, по този начин и в балнеохотели, къщи за посетители ", уточни той.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма назова и междинната цена за четиричленно семейство за нощувка в стая - към 180-240 лева, като в нея не е включена храната и празничният куверт.

" 11-17% е нарастването на цената за празниците за година. Поскъпването е главно поради програмата. Цената на труда на изпълнителите е сериозна. Цените, които хотелиерите дават, са доста правилни. Те се преценяват, не се търси облага. Ток, заплати - всичко се подвигна, в случай че се приложат действителните цени, ще се бръкнат гостите доста повече ", акцентира Драганов.

Основните резервации, които вършат туристите, са за тридневни пакети. Драганов разясни, че едноседмични вършат скиорите, които търсят по-евтини места за настаняване.

Около 70 000 чужденци се чака да дойдат у нас за Коледните празници. Голяма част от тях са българи, които идват при фамилиите си.

" Хората започнаха да си живеят живота. Излязоха от тези млаки жилища, откриха втория дом - къщите, които имат в страната, реновираха ги, доста интензивни са уикенд пътувания. Записванията за следващата година са интензивни, на всеки му е ясно, че като дели парите настрани - инфлацията ще ги изяде ", разяснява Драганов.

За идната година се чака забележителен растеж на туристите.

" 1,2 млн. чужденци чакаме от декември до края на март - те не отиват единствено в зимните курорти, има винен, селски туризъм. В планинските курорти отиват към 1/4 тях ", сподели още гостът.

Според него Илън Мъск няма да пристигна в България, само че пък за няколко дни се е напомнило за едно красиво място в страната ни.

Драганов разяснява и настаняването на украинските бежанци у нас. По думите му след 3 месеца на държавна прехрана те би трябвало да се включат в пазара на труда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР