Предпазливото изказване на служебния просветен министър Николай Денков, че ревизията

...
Предпазливото изказване на служебния просветен министър Николай Денков, че ревизията
Коментари Харесай

Къде са кадърните хора, за които преподаването е кауза, а училището - храм?

Предпазливото изявление на служебния образован министър Николай Денков, че проверката не му е приоритет, остави чувството за опазване на статуквото. То прозвуча като " всичко си е наред, дайте да приключим образователната година " и, прочее, продължава да си звучи тъкмо по този начин.

Натрупаните с годините проблеми обаче избиват отвред. Толкова неща има не просто за инспектиране, а за главен ремонт, че министърът няма по какъв начин да стои безразличен. Особено на фона на действеното, интензивно и насочено към действителни резултати служебно държавно управление.

Вероятно по тези аргументи министър Денков въпреки всичко реши да открои някакви проблеми и един от тях беше политизацията на учебното заведение. Много похвална стъпка е тя да се отстрани, въпросът е по какъв начин тъкмо може да се забрани на учители и на шефове да имат политически убеждения и да членуват в партии. Да, когато на власт е тоталитарна партия, която издига единствено свои предани фрагменти, картината е ужасяваща. Или когато шефовете принуждават учителите да правят партийна работа, без да са изразили предпочитание. Или когато ги натискат да гласоподават вярно.

Всичко това е непоносимо и прави чест на министъра, че огласи една обществена, въпреки и усърдно премълчавана, загадка.

Въпросът е дали в случай че в закона се запише, че, пропагандата, политическото въздействие и шефския напън да се работи за избрана мощ, това ще се случва в действителността? Защото всички знаем по какъв начин работи това - множеството политически планове постоянно протягат ръка на учителството, нормално през шефовете на учебни заведения.
 Отлагат спомагателното финансиране за учебните заведения по критерия качество Отлагат спомагателното финансиране за учебните заведения по критерия " качество "
Дългоочаваното финансиране съгласно качеството в родното обучение се отсрочва. Парите за качество, които би трябвало да получават учебните заведения с...

Ако шефовете желаят да са ОК с властта, повеждат колективите си в вярната политическа посока. Още един път - отлично на министъра, че го огласи. Многострадалните шефове се чудят по какъв начин да угодят на всяка нова власт, по тази причина избират в РУО да няма промени. Сега обаче има, най-малко на 6 места, което е похвално. Но! Винаги има едно само че, като този път то е в няколко направления - първата я казахме. Не можем със закон да забраним това, което сигурно е в положение да го заобиколи и пренебрегва - по този начин, както в доста сфери това се прави с лекост от виртуозния български държавен чиновник.

Той, прочее, е най-големият зложелател на страната, тъй като без неговата виртуозна крадливост тя би била процъфтяваща. Но това е друга тематика.

Министър Денков обаче пропуща обстоятелството, че надалеч освен в учебните заведения има политически напън. Същото е и в университетите, а евентуално и в детските градини, само че там екипите са по-малки. Какво би предложил министърът като мярка? Пак да запишем в закона, че университетите са зони, свободни от политика? Това надали е допустимо, тъй като куп академични преподаватели са или депутати, или претенденти за такива. Според министъра. Може би е по този начин за доктрините. Но за натиска е същото като в учебно заведение - растеш, в случай че слушкаш. А за научните среди какво да решим? Защо за тях да е обикновено да е позволена политическа обязаност, а за учебните заведения - не?

Вървейки по тази логичност, политизацията би трябвало да бъде неразрешена със закон в цялата държавна и общинска администрация, в лечебни заведения, организации, служби и службички. Това е на практика невероятно, тъй като те не са нито войска, нито полиция.

Тоест, за деполитизацията на просветителната сфера би трябвало да се търсят други решения. Сама по себе си концепцията е доста добра, само че с едно регистриране в закона няма да се промени. Учителите оферират много решения и елементарен обзор на техните фейсбук групи може да даде концепция за положително решение на казуса с партийността в учебно заведение.
 Министър Денков изясни за какво е заменен шефът на Центъра за развиване на човешките запаси Министър Денков изясни за какво е заменен шефът на Центъра за развиване на човешките запаси
Преди към месец е било заменено управлението на Центъра за развиване на човешките запаси - конструкция към Министерството на образовани...

А дали това е най-важният проблем там? Къде останаха другите, от които обществото изтръпва всяка година при матурите - неспособността на учениците да се показват в писмен тип, високият % деца, неумеещи да четат с схващане и да интерпретират текст, отчайващото непознаване на правописните правила...Защо?

Защо десетилетия наред учители и възпитаници са подложени на безумия, произлизащи от образователните стратегии? Защо при всеки зрелостен изпит би трябвало да се срамим от грешките в дилемите? Къде са тези кадърни хора, за които преподаването е идея, а учебното заведение - храм? В този храм от дълго време проповядват търговците и това всеки го знае. Сигурно и министърът знае - в междинния управнически ешелон е казусът, за който никой не смее да приказва. Защото той коли, той беси, в него е и хлябът, и ножът. И заплатата, и пенсийката.

Ако би трябвало да сме справедливи, настоящето управление на министерството направи някои положителни стъпки - на места респектиране, само че някак малко по малко, тъй като системета, знаете, е консервативна и би трябвало да се пипа деликатно.

Министър Денков, несъмнено, няма нужното време, а и никой министър, даже без да е длъжностен, не е слънце, че да огрее на всички места. Но проблемите в образованието си стоят и чакат оня, който ще има визията за решаването им. И смелостта!

Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР