Предоставяме персонализирани решения за промишлени, административни и офис сгради, хотели,

...
Предоставяме персонализирани решения за промишлени, административни и офис сгради, хотели,
Коментари Харесай

Инвестициите в дигитални системи за управление на сгради се изплащат бързо 

Предоставяме персонализирани решения за промишлени, административни и офис здания, хотели, лечебни заведения и учебни заведения, казва Радослав Кошков, районен управител на Schneider Electric за България, Албания, Македония и Косово

 – Господин Кошков, софтуерната промяна по какъв начин трансформира навиците ни?

 – Допреди десетина години смарт телефоните бяха единствено телефони, а през днешния ден имаме напълно друго устройство, в което телефонът е единствено дребна част. Чрез смарт устройството започваме от ден на ден да управляваме нещата към нас. Когато схванат за тези функционалности и преимущества, хората желаят да ръководят оттова всичко. Така ставаме дейни участници в трансформацията и желаеме още и още. Искам да пазаря от интернет, да ръководя дома си от интернет, желая да чета, да виждам телевизия и филми по интернет с телефон, таблет, тв приемник. Компаниите, които доскоро са произвеждали даден артикул, през днешния ден желаят той да е обвързван и да бъде част от обвързваните устройства по света. Затова всички съвременни компании работят в тази тенденция. Искат на следващия ден техните устройства да са свързани, да бъдат част от огромното цяло. Така че цифровата промяна трансформира хората, трансформира и компаниите, като всички желаят да станат все по-дигитални и интензивно да вземат участие в тази промяна.

– Какво прави Schneider Electric за модернизацията на градовете?

– Мога да приказвам най-много за постройките, тъй като там прекарваме огромна част от живота си. Schneider Electric дава цифрови системи за ръководство, като се стартира от централите, където се основава силата, през трансформацията и превозването є до всички типове здания. Предоставяме персонализирани решения за промишлени здания, офис здания, хотели, административни здания, лечебни заведения, учебни заведения. В жилищното строителство предлагаме решения за така наречен интелигентен дом. Имаме още един сегмент, който се развива от ден на ден. За да предлагаме технологии, които да се свързват, да дават решения за ефикасно и удобно потребление и насоки по какъв начин по-добре да използваме постройките, имаме потребност от място за предпазване на данни – центрове за данни. Има огромни центрове за данни, които са част от „ облак “ и оферират облачни услуги. Има градски или районни центрове, предопределени за банки или административни институции, които сами да поддържат тази информация. Има и дребни центрове за компании, които независимо ръководят и съхраняват данните. Ние обгръщаме всички тези видове здания и предлагаме решения за всички тях. Тези решения не съставляват единствено умното ръководство на технологиите и процесите, свързани под обща платформа. Те ни дават опция да събираме данни от другите устройства, а когато всичките ни артикули рано или късно бъдат свързани в система – и да събираме данни, да ги проучваме и надлежно да дадем рекомендации за оптимизация. На второ място, те оферират превантивната поддръжка, изключително в промишлеността, т.е. авансово системата известява, че може нещо да се случи. Например покачва се температурата в дадена машина или електротабло, което е отвън заложените общоприети правила. Тогава операторът би трябвало да ревизира какъв е процесът – може да го направи отдалечено или на място според от настройките. Всичко това значи ново качество на живот и работа: повишение освен на енергийната успеваемост, а на успеваемостта въобще, оптимизация на процесите, предварителна защита на повреди и не на последно място – нов вид комфорт, който с изключение на всичко е и психически. Естествено, тези системи би трябвало да дават отговор на съответните стандарти за киберсигурност, което с горделивост можем да кажем, че е реалност.

– По ваша експертна оценка какъв е делът на новото строителство, в което е интегриран интернет на нещата (IoT), и какви са критериите, по които дефинираме една постройка като умна?

– За страдание, в България към момента не разполагаме с такива данни. У нас нямаме и създадени критерии за интелигентни здания. Моята прогноза е, че умните решения за разнообразни типове здания ще навлизат все по-ускорено.

– Каква е наклонността при построяването и оборудването на бизнес здания? Кои са новите условия, при които мениджърите и чиновниците работят в тях?

– Все още качеството на офис постройките (и въобще на сградите) се свързва повече с архитектурния образ и с базисни неща като изолираност, мазилка, осветяване и така нататък Има образци за страхотни здания, в които хората страдат от средата, в която работят. Не им е удобно, студено им е, не им е приятна светлината, асансьорът се качва постепенно. Важно е да се внедряват цифровите решения за ръководство на постройките още на равнище строителство и да се мисли за успеваемост, работливост и комфорт на работещите като значима част от преимуществата на постройката.

– В съпоставяне с развитите индустриални страни у нас доколко се внедряват най-новите и високоефективни решения?

– Примерът, който ще дам, е от нашата процедура. Заводът на Schneider Electric в индустриалната зона на Пловдив създава прекъсвачи. Там сме заложили вътрешнофирмени критерии и одит, който след реализиране на нужните усъвършенствания и вложения дефинира дали предприятието е мъдро, или не. Нашият цех към този момент е вътрешно сертифициран точно като подобен. Експертите, които го посетиха, го съпоставят със фабрики по целия свят и споделят, че е измежду най-модерните. И то освен като технологии, а и като потребление на технологии от хората, които работят там. По отношение на цените на такива решения е мъчно да сме съответни. Schneider Electric съветва своите клиенти, с цел да им предложи персонализирано решение. По-важното обаче е, че в индустрията инвестицията в цифрова система за ръководство се изплаща за по-малко от две години.

– За съвсем 20 години кариера в софтуерна компания какво сигурно може да кажете за новаторския дух на българите?

– Като народ имаме заложби. С просто око се вижда бурният напредък на осведомителните технологии, а това демонстрира, че сме съвременно разрастваща се нация. Като познаваемост и потребление на технологии несъмнено не изоставаме. Когато се появи нова технология, българинът е измежду първите, които желаят да я опитат. Що се отнася до моя професионален път, за мен е значимо да се развъртвам и по тази причина имам вяра в Schneider Electric, тъй като е компания, която се трансформира. Променя се методът, по който поддържаме връзка с клиентите, скъп е персоналният метод, трансформират се технологиите, продуктите. Все повече предлагаме софтуерни артикули. Това постоянно ми е харесвало. Компанията ни освен следва, само че и се стреми да задава трендове.  

Автор: Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в списание " Мениджър "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР