Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който

...
Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който
Коментари Харесай

Васил Велев недоумява как безработните се увеличават, а администрацията расте

" Предложихме нов дизайн на ограниченията за поддръжка на заетостта, който искахме да влезе в действие от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не желаеме повече пари, желаеме те да се употребяват по-ефикасно ".

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той счита, че актуалните ограничения не подкрепят дейно затруднените бизнеси.

" В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на облага вследствие на държавна помощ, в случай че има спад в продажбите, да кажем единствено 20%, само че има 40% лично финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от ограниченията ", добави Велев.

По думите му решението е да се поддържа отсъстващия приход.

" Така ще има средства, които да поддържат непрекъснатите разноски на бизнесите, без значение от продажбите. Така могат да бъдат подкрепени повече предприятия ", счита Велев.

По думите му това предложение на бизнеса е било направено при започване на април предходната година.

По думите му политиките, които в последно време се организират затвърждават, че растежът на минималната пенсия по отношение на растежа на останалите пенсии, неглижира тази взаимозависимост на осигурителния приход и получаваната пенсия.

Той даде за образец, че с цел да получим 1000 лева чисти би трябвало да се платят 53% налози и осигуровки. Хората обаче си казвали за какво да заплащам налози и осигуровки на 2000 лева, в случай че най-сетне ще имам същата пенсия и същото здравно обслужване.

Усещането за правдивост при обезпечаването и налозите изчезва и това е мощен подтик към сивия бранш, посочи още ръководителят на АИКБ.

Васил Велев е на мнение, че промяна, при която служащите би трябвало да заплащат своите осигуровки, би лимитирала сивия бранш и тя била от изгода за служащите, тъй като ще бъде съпроводена с такова нарастване на брутните заплати, че чистият приход никога да не пострада.

Той обаче разясни, че тогава ще има по-голям размер на болнични и по-голям размер на помощи при безработица.

По думите му, с цел да се реализира растеж на заплатите би трябвало да се усъвършенства бизнес средата и да има повече вложения, а все още те вървят надолу.

" Необходима е коренна смяна в бизнес средата - смяна на законите, с цел да се прави по-лесно бизнес, а не в интерес на администрацията. Нещата могат да се усъвършенстват, в случай че администрацията се редуцира. Статистиката сочи, че неработещите се усилват, а администрацията пораства. В това няма логичност ", добави специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Велев направи и прогноза за възобновяване на България от рецесията.

" Очакваме в средата на 2022 година да достигнем предкризисните нива. В промишлеността към този момент имаме растежи, само че при браншове като туризма нещата ще се възвръщат по-бавно ", счита още експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР