Предложеното от ДПС държавно “сдружение за дарения е безобразен цинизъм.

...
Предложеното от ДПС държавно “сдружение за дарения е безобразен цинизъм.
Коментари Харесай

Христо Иванов: Предложеното от ДПС държавно сдружение за дарения е безобразен цинизъм |

Предложеното от Движение за права и свободи държавно “сдружение ” за дарения е възмутителен цинизъм. Това съобщи в свое изказване съпредседателя на Демократична България Христо Иванов за препоръчаната от Движение за права и свободи Последното, от което българските данъкоплатци имат потребност, е страната да им основава платформа за дарения. Държавата просто би трябвало да си свърши работата, тъй че да не би трябвало родители да събират дарения, с цел да избавят болните си деца, счита Иванов.

Ето и останалата част от изказването му:

Вместо това имаме Данчо Цонев, който обяснил, че, с цел да се възвърне доверието в дарителството, нарушено след ужасяващите разкрития за корист с човешкото злощастие от ХелпКарма, страната трябвало да сътвори дарителска конструкция (дари.бг), която да бъде “еталон за бистрота ”. За задачата трябвало да се дадат 1 милион лв. от държавния бюджет на несъществуващо съдружие, което да осъществя концепцията на Движение за права и свободи.

Говорим за същия Данчо Цонев, който е дежурен съвносител на законопроектите на Пеевски. Не знам дали успявате да си визиите по какъв начин е допустимо в страна, в която същият този Данчо Цонев е ръководител на бутафорната парламентарна комисия за надзор на средствата, изразходвани в рецесията, да се сътвори от същата тази страна нещо, което даже и незадълбочено да се приближава до концепцията за бистрота и отчетност.

Но най-големият цинизъм тук даже не е в личността на предлагащия, а в скелетите в дрешника, които това предложение неумело се пробва да прикрие. Защото, в случай че излезем от метафората и се върнем към действителността, ще би трябвало да кажем, че става въпрос за живота на деца. Не метафорични, действителни деца, за които страната, заета да назначава данчоцоневци, не съумява да обезпечи работеща процедура за лекуване в чужбина.

Фондът за лекуване на деца беше основан като краткотраен инструмент, компенсиращ дефицитите на здравната каса. Когато той беше закрит, без обаче въпросните дефицити да са наваксани, поелата функционалностите му НЗОК, стартира да мотае кандидатстващите за лекуване, да бави процедури и заплащания. Така лека-полека кандидатстващите започнаха да търсят други разновидности. Когато имаш болно дете, нямаш време да чакаш страната да си оправи процесите.

Платформи като ХелпКарма се появяват точно тъй като страната не си прави работата. Работа на страната обаче не е да прави дарителско съдружие. Работа на страната е да направи по този начин, че здравната каса да работи безпрепятствено и с мисъл за хората, с цел да не отхвърля пациентите да минават през нея и да ги принуждава да прибягват до дарителски акции за болните си деца. Работа на страната е да сътвори съответни медицински стандарти и да вкара електронно опазване на здравето, с цел да стартира най-сетне здравната ни система да работи с данни за потребностите на пациентите и за успеваемостта на лекуванията у нас и в чужбина. И с цел да спре да разкарва родители на ръба на силите им в разнасяне на документи сред институциите, а да стартира да работи за тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР