Предложения на ГЕРБ и Български възход, направени между двете четения

...
Предложения на ГЕРБ и Български възход, направени между двете четения
Коментари Харесай

Предложения на ГЕРБ и Български възход по казуса Зелена карта застрашават влизането в еврозоната

Предложения на ГЕРБ и " Български напредък ", направени сред двете четения в плана за промени в Кодекса за застраховането, може да се окажат спирачка пред влизането на България в еврозоната. Това излиза наяве от публично писмо на Европейския орган по обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) до представители на Министерство на финансите, с което Клуб Z разполага. В него е ясно написано, че при приемането си в така наречен чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, страната ни е поела ангажимент да съблюдава общите европейски разпореждания за така наречен " Зелена карта " и че спомагателни текстове, като препоръчаните, може да се разглеждат  " като конфликт с задачите на ERMII и уговорката, който имаше за цел да позволи проблемите със системата " Зелена карта ", довели до мониторинг от страна на Съвета на бюрата ".  Неспазването на задачите на ERM II може да се одобри за негатив и да послужи като мотив във щета на България. 
За какво става дума? 
Преди няколко години България се оказа в центъра на следващ европейски скандал, откакто стана ясно, че две от огромните застрахователни компании у нас - " ДаллБогг: живот и здраве " и " Лев инс ", имат неизплатени суми за компенсации по системата " Зелена карта " в размер на няколко десетки милиона евро. В кюпа бяха и други компании, само че тези две бяха изключително забележими, поради огромните суми. Казусът стигна до високите етажи в Брюксел и Съвета на бюрата наложи мониторинг на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Впоследствие бяха направени промени и отговорностите - изчистени. България от своя страна пое ангажимент да съблюдава разпоредбите на Съвета на бюрата при влизането си в ERMII, а този ангажимент се следи точно от EIOPA. Мнението на институцията е значимо, тъй като Европейската комисия ще се допита до нея при вземането на решението за приемането ни във валутния съюз. 

Сега Кодексът бе отворен по предложение на Министерство на финансите, което искаше да регламентира главния принцип на системата " Зелена карта " - първо да минава заплащането за вредата, а по-късно да идва оспорването, в случай че такова има. Това подсигурява, че няма да има компании, които отхвърлят да изпълнят своя ангажимент след произшествия на свои клиенти в чужбина. 

В добавката от страна на ГЕРБ и " Български напредък " обаче е дописано, че ще се желае показване на " годност на претенцията, в това число банково извлечение за заплащане на повреденото лице или неговите наследници ". На процедура - обезсмисляне на генералната концепция на системата. Интересното е, че вижда, че догатките на ГЕРБ и " Български напредък " са безусловно идентични, в това число и с правописните си неточности. Според вносителите по този начин би трябвало да се преборят опитите за застрахователни измами.  
Писмото 
Очевидно някой във финансовото министерство въпреки всичко е водил връзка по тематиката с EIOPA, тъй като преди дни оттова идва писмото, за което разказахме. В него ясно е посочено, че Съвета на бюрата няма сходни текстове записани в своите вътрешните правила, няма ги и никоя друга страна членка. Пише и че не се чакат сходни промени, защото досега не е имало проблеми с други застрахователи от страни-членки. 

Освен това написа, че въвеждането на такова законодателство, с изключение на, че ще попречва осъществяването на отговорностите, поети по ERMII, може да направи по този начин, че в бъдеще проблемите на един-двама застрахователи да се повторят с всички други такива компании, участващи в системата " Зелена карта ". 

Подобно е и мнението на българското министерство на финансите, което в отговори до " Капитал " написа: 

" Считаме, че в случай че законопроектът бъде признат с препоръчаната от народните представители добавка, мнението на Европейската комисия по него би било отрицателно, защото добавеният текст опонира на последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II за гарантиране на вярното действие на системата " Зелена карта " в България. Тази добавка на процедура би легализирала неспазването на Вътрешните правила на Съвета на бюрата от страна на НББАЗ, което е назад на поетите от България задължения. "
Гласуванията
Интересното е, че първичното предложение на Министерство на финансите минава безпроблемно в комисията по стопанска система и на първо четене през залата на Народното събрание. Против са единствено " Възраждане, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", т.е. - ГЕРБ първо поддържа просто концепцията на МФ. 

Още на другия ден обаче депутатите в партията на Бойко Борисов вършат новите си оферти, а малко по-късно това вършат и от " Български напредък ".
 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР