Предложените промени за изменение и допълнение на Закона за електронната

...
Предложените промени за изменение и допълнение на Закона за електронната
Коментари Харесай

Промените в Закона за електронната търговия ще защитят потребителите

Предложените промени за изменение и допълнение на Закона за електронната търговия имат за цел да обезпечи използването на наредбите от европейския правилник за поощряване на правдивост и бистрота за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги. С тези промени се цели и обезпечаването на нужната правна рамка на национално равнище.

Законопроектът урежда последствията от неизпълнението на отговорностите и се планува доставчиците на посреднически онлайн услуги и доставчиците на онлайн търсачки да носят отговорност за нарушавания по реда на Гражданския процесуален кодекс. В документа са конкретизирани отговорностите на доставчиците на посреднически онлайн услуги за даването на информация, за разглеждането на тъжби, както и отговорностите им, свързани с извънсъдебното споразумяване на разногласия.

С предлаганите допълнения са конкретизирани пълномощията на съда по отношение на определянето на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди и пропуснати изгоди и е уредена опцията за предявяването на искове по самодейност на обществени органи или организации и сдружения, които имат легален интерес да съставляват бизнес ползвателите и ползвателите на корпоративни уеб страници.

Ако измененията бъдат признати, ще се обезпечи нужната правна рамка на национално равнище, като по този метод България ще извърши отговорностите си като страна членка на Европейски Съюз. Предложението е оповестено за публично разискване на уеб страницата на Министерство на стопанската система.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР