Предложението за законопроект на Демократична България, с който се позволява

...
Предложението за законопроект на Демократична България, с който се позволява
Коментари Харесай

Закон за поемането на контрол над Лукойл мина на първо четене в икономическа комисия

Предложението за законопроект на " Демократична България ", с който се разрешава българското държавно управление при нужда да поеме оперативния надзор върху рафинерията " Лукойл " или други сдружения от енергийния бранш от национална сигурност, беше признато на първо четене от депутатите в икономическа комисия.

15 членове гласоподаваха " за ", а трима - " срещу ", само че с ангажимента, че планът би трябвало да се изпипа и ще се внесат промени сред първо и второ четене. Министърът на стопанската система Никола Стоянов зае същата позиция и кардинално поддържа законопроекта. 

Предложените промени са в закона за горивата. С тяг производството, съхранението и преноса на такива енергийни артикули да могат да минават под оперативно ръководство на необикновен търговски представител, назначен от страната за 6 месеца. Това не е национализация, собствеността си остава и ще има ограничавания за разпоредби с имуществото на компанията. Управителят ще може да прави оперативно ръководство, премахване на нарушавания и да подхваща дейности за опазване на имуществото, да прави цялостен и всеобхватен одит, прецизираха вносителите от Демократична България.

ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи бяха на мнение, че страната има потребност от такава алтернатива, с цел да може да реагира в сериозни обстановки, в които обещано сдружение откаже да работи или пък нарушава наложени наказания. Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че неговата група не е взела общо решение, само че той самият е срещу, защото нямало икономическа аргументация зад предлагането. " Не е нужно да дърпаме дявола за опашката и да си сътворяваме проблеми ", съобщи Гечев, визирайки вероятни последици от Русия, в случай че се намесим в управлението на " Лукойл ".

Според " Възраждане " пък това било " чиста национализация, прикрита зад юридически термини ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР