Предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13

...
Предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13
Коментари Харесай

Казусът с извънредното положение разцепи управляващите

Предложението на държавното управление за удължение на изключителното състояние до 13 май докара до разнобой в редиците на ръководещата коалиция .

В хода на дебата в пленарната зала, който се води сега, сътрудниците на ГЕРБ от " Обединени патриоти "  поискаха срокът да се продължи до 30 април . " Дотогава да се надяваме, че ще има задоволително положителни резултати, да го отменим, да успокоим обществото и да стартираме с възобновяване ", посочи депутатът Александър Сиди.

За същия период се оповестиха и от Българска социалистическа партия. Социалистите се обосноваха с влошаващото се икономическо положение на страната, растящата безработица и общественото напрежение.

Водачът на " Воля " Веселин Марешки , другояче рекламиращ се като опозиционер, надмина и най-смелите стремежи на държавното управление. " Да стане безсрочно – колкото е належащо, тъй като на следващия ден може да не сме в положение да се съберем, да вземем решение ", предложи варненският предприемач.

ЗА УДОБСТВОТО НА КАБИНЕТА

Народното събрание утвърди за трети път ремонти в своя устав, с цел да приспособи работата си към изключителното състояние. И този път обаче измененията бяха нагласени по този начин, че да обезпечат оптимално улеснение на държавното управление .

На премиера Бойко Борисов и неговите министри няма да се постанова да дават отговор устно на депутатски въпроси или да се явяват пред парламентаристите за чувания. Ще дават отговор на питания единствено документално.

Това беше и главната причина, заради която от Българска социалистическа партия единствени отхвърлиха да поддържат измененията в правилника. „ Трупа се гняв към всички нас. Отговорността е ваша, само че ние сме принудени да я носим... Ние се трансформираме в институционален придатък на министър-председателя ”, обърна се към ръководещите зам.-председателя на Народно събрание и соцдепутат Кристиан Вигенин . Той предвижда, че идното съвещание идващия понеделник, когато би трябвало дефинитивно да бъдат признати измененията в законите за държавния бюджет и енергетиката, ще бъдат последни за Народното събрание за дълго време напред.

В отбрана на ръководещите скочи Веселин Марешки . „ Аз персонално се усещам доста обичан сега. Нямам никакво желание да се усещам неодобряван и необичан, тъй като някои тук не са свършили нищо ”, разгласи варненският предприемач. А за парламентарния надзор повърхностно разяснява: „ Кое е толкоз значимото, с изключение на камерите? ”

Извънредния режим на работа на Народно събрание отбрани и депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев . „ Нямаме никакво желание да слагаме под заплаха работата на най-важния орган на българската народна власт. Не е персонален въпросът дали ще работи, дали ще сме здрави, а е институционален, тъй като има конституционна наредба какво се случва, в случай че депутат почине, само че няма в случай че е трайно в болница ”, уточни той. И добави, че в случай че 121 депутати се разболеят, Народното събрание ще спре да работи .

След това дебатът бързо се разми, тъй като ръководещите и опозицията започнаха да се упрекват кой кого лъже поради заема от 10 милиарда лева, който държавното управление желае да вземе.

НАЧИН НА РАБОТА

Според измененията в правилника постъпващите законопроекти към този момент ще се разпределят за разглеждане единствено на една комисия – водещата. За разискванията в пленарната зала се предлага да участват до 1/4 от депутатите по едно и също време. Гласуванията ще се правят посредством компютризираната система по график, избран от ръководителя на Народното събрание, като депутатите ще се разделят на групи, които ще гласоподават поредно. За интервала на изключителното състояние Народното събрание няма да излиза във почивка. Новите правила влязоха в действие неотложно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР