Предложението на Отрасловия съвет в средното образование за промяна в

...
Предложението на Отрасловия съвет в средното образование за промяна в
Коментари Харесай

Родители недоволни от промяната на пролетната ваканция, МОН още мисли


Предложението на Отрасловия съвет в междинното обучение за смяна в датите за пролетната почивка на учениците породи следващото недолство от страна на родителите. Някои са недоволни, че към този момент са планувани отпуски и пътувания, такива гласове се чуват и от учители.

Министър Красимир Вълчев съобщи през днешния ден, че МОН до дни ще реши дефинитивно дали ще промени порвоначалните дани. Според него новото предложение е по-добро – то разделя почивката на децата на две – ще има почивка и през март, и през май. Досега в календара на МОН бе залегнала една почивка – през април.

Според настоящия график със заповед на министъра на образованието пролетната почивка за учениците от 1 до 11 клас ще е сред 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка: от 8 до 11 април.

Отрасловият съвет предлага вместо една почивка да има две. Първата - сред 18 и 21 март, когато завършва първият цикъл на ротациионно присъствено образование. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да стартира идващият интервал.

Отрасловият съвет предлага втората част от пролетната почивка да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден щяло да се избегне редуването на образователни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Необходимостта от смяната в графика с ваканциите е стимулирана и със мощната натовареност на учениците, подбудена от редуването на присъствено образование и занятия в електронна среда.

Красимир Вълчев счита, че предлагането за смяна има и плюсове, и минуси. Като плюсовете са, че фактически няма да се разпокъсва образователния развой към майските празници. Недостатък ът е, че в този момент вземаме решението, а някои хора са си създали проекти, разяснява Вълчев. Някои ще могат да ги трансформират, други няма да могат да ги трансформират. Дори и да не могат да ги трансформират, знаете, че в такива случаи имаме такава опция до 10 дни по решение на родители да отсъства възпитаник, сподели още просветният министър.

И МОН, и отрасловият съвет са за това образователният развой повече да не бъде преустановяван и да се реализира в присъствена форма, безапелационен бе Вълчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР