Предложението на Отрасловия съвет в системата на средното образование за

...
Предложението на Отрасловия съвет в системата на средното образование за
Коментари Харесай

Нови дати за пролетната ваканция на учениците?

Предложението на Отрасловия съвет в системата на междинното обучение за нови дати за пролетната почивка на учениците все още е единствено предложение. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.

Образователният министър сподели, че предлагането има преимущества. " Първо – имаме две ваканции – една по-кратка и една по-дълга от 11 дни, което е повече от плануваната пролетна почивка. Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни образователни дни в другия случай в случай че останат разпокъсани дните сред майските празници ”, уточни Вълчев.

Аргументите, които се чуват като минус, са свързани на първо място с това, че в този момент вземат решението. " Някои хора са си създали проекти. Някои ще могат да ги трансформират, други няма да могат да ги трансформират. Но даже и да не могат да ги трансформират в краен случай, знаете че имаме такава опция до 10 дни по решение на родителя един възпитаник да отсъства. Следващите дни ще го обсъдим още веднъж ", сподели Вълчев.

БГНЕС напомня, че в сряда стана ясно, че от Отрасловия съвет в системата на междинното обучение оферират нови дати за пролетната почивка на учениците. Необходимостта от смяната е стимулирана със мощната натовареност на учениците, подбудена от редуването на присъствено образование и занятия в електронна среда. Според настоящата заповед на просветния министър в този момент пролетната почивка за учениците от 1-и до 11-и клас е планувана сред 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка.

Вместо една – Отрасловият предлага две ваканции. Първата – сред 18 и 21 март, когато завършва първият цикъл на ротация. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да стартира идващият интервал. Новият график предлага втората част от пролетната почивка да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден, ще се избегне редуването на образователни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Отрасловият съвет показва вяра повече да не се затварят образователни заведения, както и да бъдат положени всички старания за естественото осъществяване на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване в четвърти, шести и десети клас. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР