Предложението на Омбудсмана Дияна Ковачева за забрана на продажбата на

...
Предложението на Омбудсмана Дияна Ковачева за забрана на продажбата на
Коментари Харесай

Парламентът прие предложението на омбудсмана да се забрани продажбата и употребата на „райски газ“ надеца

Предложението на Омбудсмана Дияна Ковачева за възбрана на продажбата на божествен газ, в това число и онлайн, от малолетни, през днешния ден бе признато единомислещо от народните представители.

Във вторник проф. Ковачева внесе предлагането, като то бе припознато и допълнено от депутати от ГЕРБ, измежду които Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Деница Сачева, Костадин Ангелов, през вчерашния ден здравната комисия го гласоподава. Днес, в последния си работен ден, депутатите утвърдиха дефинитивно възбраната, залегнала в Закона за здравето, и в пленарната зала.

Припомняме, че по сигнали и тъжби на родители до омбудсмана, за систематична използва на божествен газ в нощни заведения и клубове, който съгласно водещи педиатри, е извънредно рисков при композиция с алкохол или опиати, проф. Ковачева първа алармира за казуса, грозящ здравето на децата. В понеделник тя изпрати рекомендации до министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова, до ръководителя на здравната комисия в Народното събрание доктор Антон Тонев и до Комисията за отбрана на потребителите с гледище за незабавни ограничения против свободната продажба и приложимост на божествен газ от малолетни, който съгласно експерти се равнява на лека дрога.

Ден по-късно омбудсманът внесе и законодателна смяна в Народното събрание, която беше припозната и допълнена от депутати от ГЕРБ/СДС и гласувана през вчерашния ден в парламентарната здравна комисия.

Днес единомислещо със 162 гласа „ За “ народните представители одобриха поправката, която ще забрани всеобщото разпространяване и приложимост от деца на диазотен оксид, прочут още и като „ божествен газ “.

Проблемът с райския газ е, че той основава нереална визия за действителността и след неговата приложимост съществуват действителни опасности за осъществяване на ежедневни рутинни дейности, като вървене или нанагорнище на стълби. Лицата, които са го използвали са рискови освен за себе си, само че и за близките, тъй като халюцинират, изпадат в неуравновесеност, даже до самоубийство. Събрани са данни за положение на мощен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата въздейства върху имунната система и може да докара до изострен дефицит на О2 към органите.

Диана Ковачева сигнализира, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия и недъгавост на гръбначния дирек.

„ Това е сериозен проблем, който би трябвало да бъде решен на законодателно равнище. Вече има редица страни, които са отчели рисковете при използването на райския газ и са подхванали дейности, които лимитират продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на божествен газ на лица под 18 години, а датското държавно управление още през 2020 година след редица притеснителни произшествия, е подхванало пакет от ограничения за ограничение на продажбата на диазотен оксид на малолетни. От месец юни 2021 година във Франция е неразрешена продажбата на диазотен оксид на малолетни, без значение от опаковката, във всички магазини, обществени места и в интернет “, написа омбудсманът в претекстовете си за законодателната смяна.

Освен за незабавни законодателни ограничения, Диана Ковачева настоя и за разгръщането на необятна осведомителна акция, в която да се включат просветителните институции, наставнически и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за заплахите от използването на диазотен оксид.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР