Предложението на френското председателство на ЕС и фактът, че то

...
Предложението на френското председателство на ЕС и фактът, че то
Коментари Харесай

След френското предложение: Политическа буря в Скопие

Предложението на френското председателство на Европейски Съюз и фактът, че то бе утвърдено от българския парламент, провокираха политическа стихия в Република Северна Македония, която не затихва дни наред. Нестабилното държавно управление в Скопие е подложено на мощен напън от опозицията да одаде оставка с обвиняването, че е позволило непростими отстъпки.

" Договаряйки и съгласувайки последното предложение (на френското председателство на Европейски Съюз за преговорна рамка на Република Северна Македония), Ковачевски (премиерът Димитър Ковачевски – бел.ред.) Османи (външният министър Буяр Османи – бел.ред.) трайно нарушиха преговорните позиции на страната. Криейки се от обществеността, специалистите, университетските среди и парламентарните партии, те сложиха страната в заплаха. Правителството не би трябвало да бяга от отговорност. Те водят секрети договаряния от 6 месеца и са отговорни за нанасяне на трайни вреди на страната и нейните преговорни позиции, само че и за неуспеха, който страната има по пътя си към ЕС”, написаха в интернет страницата си от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, още веднъж призовавайки за предварителни избори, предава Българска телеграфна агенция от Скопие.

СДСМ не се е отклонявала от алените линии, избрани с признатата от Парламента резолюция при защитаването на държавните и националните ползи, при решаването на въпросите с България ВМРО-ДПМНЕ се държи извънредно безконтролно, отговори в своя позиция ръководещият Социал-демократическия съюз на Македония.

" В интервал, значим за процеса на евроинтеграция на страната, Мицкоски (лидерът на опозиционната партия – бел.ред.) и ВМРО-ДПМНЕ подкопаха държавните позиции. Белият замък (централата на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие) плашеха обществеността за разпродаване на македонския език, македонската еднаквост и история, лъжейки за някаква асимилация и българизация на страната. Най-малкото, което ВМРО-ДПМНЕ може да направи, е да се извини на жителите за подкопаването на държавните позиции и да изиска отговорност от Християн Мицкоски”, дадоха отговор със известие от СДСМ.

Напрежението поради връзките с Европейски Съюз и България се придвижи и на междуетническата повърхност.

В събота при посещение в централните вести на локалната телевизия Сител, заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Николовски сподели, че политиката на Османи във връзка с договарянията с България за отдръпване на ветото и деблокиране на евроинтеграцията, му наподобява повече в полза на Албания в сравнение с Северна Македония.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи реагира в формалния си профил във Facebook, като декларира, че " хвърляйки дървета и камъни по албанците, като че ли те са врагове на тази страна, се прави опит да се сътвори бездна по стратегически въпроси за да се отслаби позицията на страната и с това да се обезпечи политическа преднина за опозицията ", заяви организация МИА.

Според Османи с такива изказвания освен че се минават алените линии на приличието, само че и без капка отговорност, безгрижно и самоволно се атакува съвкупната държавна позиция и триумфа на целия политически набор да се сплоти към стратегическите въпроси.

На процедура всички жители, без значение дали са македонци, албанци, роми, турци, сърби, власи или бошняци, на практика всички жители са обединени в отбрана на държавните ползи и националните ползи на нашите сънародници македонци. Една от основните основи, върху които се крепи нашата мощ в договарянията с България, само че и в представянето на нашите позиции в Европейски Съюз и измежду страните членки, е точно единството на целия политически, етнически, културен и обществен набор в страната. Наясно съм, че битката за политически дивиденти е тежка и неприятна, всички ние сме политици и се борим да спечелим благосклонностите на нашите гласоподаватели, само че да си позволите да атакувате и да се опитате да застрашавате главния държавен дирек, върху който се крепи солидарността в нашите позиции, приказва освен за безнаказаност, само че и за тип патология, в чиято същина се крие надълбоко вкоренена албанофобия, акцентира Османи.

Османи попита какъв брой лаком би трябвало да бъдеш и да не уважаваш, нито да обичаш страната си, с цел да атакуваш нейната съществена облага – сполучливото мултиетническо единение във връзка с стратегическите ползи.

Ясно е желанието на тези, които, уповавам се, не са позиции на ВМРО-ДПМНЕ. Като се хвърлят дървета и камъни по албанците, като че ли са врагове на тази страна, се прави опит да се сътвори етническа бездна по стратегически въпроси, да се сътвори разкол по етнически симптом, с цел да се отслаби позицията на страната и по този метод да се обезпечи политическо преимущество за опозицията. Нашата задача е да кажем това гласно, да го посочим ясно и с това да го осуетим. Искам да ви уверя, че няма да съумеят. Ние ще запазим националните ползи на нашите съграждани македонци, ще запазим македонския език и уникалността на македонската просвета и благоприличието, и в това време ще осигурим европейско бъдеще на страната и всички нейни жители, съобщи Османи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР