Предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на руската

...
Предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на руската
Коментари Харесай

Спорове за руската ваксина изчерпаха последния работен ден на парламента

Предложението на Българска социалистическа партия държавното управление да договаря за доставки на съветската ваксина " Спутник V " бе отхвърлено в пленарна зала след повече от двучасови разногласия по тематиката в последния работен ден на 45-о Народно заседание. Макар, че предлагането на Левицата съумя да пробие в парламентарната здравна комисия и да влезе в пленарна зала за разискване, в последна сметка то отпадна при окончателното гласоподаване.  

" За " гласоподаваха 83 депутати - от Българска социалистическа партия, " ИТН " и по един народен представител от Демократична България и " Изправи се! Мутри вън! ". 69 народни представители бяха  " срещу ", а 56 се въздържаха. 

Надделя аргументът, че България не може да си разреши да нарушава личното си законодателство и общите правила в Европейски Съюз, съгласно които използването на лекарствени препарати изискват утвърждение от Европейската организация по медикаментите и позволение от евроинституциите.  

В хода на продължителните диспути От ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи подчертаха, че към момента не е потвърдена успеваемостта и безопасността на имунизацията.

" Утвърдило се е едно предписание, че когато Кремъл кихне, Българска социалистическа партия се разболява. Руската ваксина може да е добра, а може и да не е. Европейски Съюз не е проверила качеството й. Не може да прекрачим разпоредбите на съюза, от който сме част ", сподели Даниел Митов от ГЕРБ и цитира данни, че Бразилия е прекратила имунизацията със Спутник V тъкмо заради опасения за сигурността ѝ.

" България и през днешния ден е на последно място по имунизирани на континента Европа и преди всичко по смъртност и то, в целия свят ", отвърна проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия и добави, че внасянето от имунизацията е в полза на нацията. Тезата му бе подкрепена от всички останали представители на Българска социалистическа партия, взели участие в дебата, в това число и от Корнелия Нинова.

Кой ще поеме отговорността, в случай че стартира имунизация с съветската ваксина, попита Хасан Адемов от Движение за права и свободи. " Според националната процедура в България няма по какъв начин да бъде осъществено това предложение. Моля ви да не трансформираме тази полемика в геополитически спор. В този план няма нито кашлица, нито кихавица ", сподели още Адемов.

" Нашата изпълнителна организация по медикаментите не смее да пие кафе, в случай че не е утвърдено от Европейската организация по медикаментите. Ако нашата не може да взема независимо решения, то защо ни е тя? Някога всяка ваксина се приемаше с опити ", реагира доц. Андрей Чорбанов от " ИТН " и изясни, че нито немската, нито унгарската здравна организация вършат такива проби.

" Тази полемика е дежавю за част от присъстващите и същите причини бяха изнесени от Българска социалистическа партия. Българската организация съблюдава разпоредните на настояща нормативна уредба. Тази правна рамка е напомняна неведнъж на сътрудниците в ляво ", подсети за последното гласоподаване на това предложение доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя подсети, че има към този момент план на решение по това предложение.

" Има ли опция да се обезпечат ваксини, те ще бъдат обезпечени. В тази си част този план е неправилен ", добави тя.

Антоанета Цонева от Демократична България цитира статистика относно руската ваксина. 62% от руснаците не биха си поставили " Спутник " и все още са ваксинирали едвам 5%, уточни тя и добави, че самата имунизация на Путин е обгърната в тайнственост и не е ясно с какво е ваксиниран.

Дебатът стигна и до замяна на персонални забележки за носене на маска. Бившият културен министър Вежди Рашидов направи забележка на Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ", че е без маска в залата. " Хайде да не проявяваш бабаитлък. Ми, има хора с съпътстващи заболявания. Жена ми е в COVID-19 поделение, два етажа заболели хора има ", сподели Рашидов. След което, председателстващата днешното пленарно съвещание Татяна Дончева категорично прикани Хаджигенов да прояви почитание и да си постави маска.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР