Предложението на американската компания Локхийд Мартин за доставката на нови

...
Предложението на американската компания Локхийд Мартин за доставката на нови
Коментари Харесай

Офертата за нови F-16 е с 300 млн. лв. над предвидения от правителството бюджет

Предложението на американската компания " Локхийд Мартин " за доставката на нови изтребители за българските Военновъздушни сили, надвишава заделения от държавното управление бюджет с близо 300 млн. лева, научи OFFNews от държавни източници. 
 Американската оферта за изтребители: 8 бр. за към 1.8 милиарда лева  Шведската оферта за изтребители: 8 броя с въоръжение под 1.8 милиарда лева (видео)
Правителството е готово да заплати 1.8 милиарда лева през идващите 10 години за модернизиране на бойната авиация, като в признатия от Народното събрание план за капиталов разход е планувано на два стадия да бъдат добити общо 16 самолета. В първия стадий условието е самолетите да са не по-малко от осем или повече от осем, които да бъдат изплатени в границите на 10 години. Изчисленията на военните специалисти демонстрират, че единствено първият стадий ще коства близо 1.8 милиарда лева. 

Предложението на американската компания обаче надвишава доста заложеният бюджет, като за близо 2.1 милиарда лева се оферират осем новопроизведени изтребителя F-16 Block 70. В сряда Джеймс Робинсън, шеф „ Международно бизнес развиване на програмата на F-16 ” на американската компания не даде явен отговор на въпроса дали офертата на компанията се включва в планувания от държавното управление запас, само че даде да се разбере, че занапред на държавно равнище ще бъдат водени разговори за усъвършенстване на параметрите по нея. 

В сумата обаче влиза поддръжката на самолетите, образованието на водачите, въоръжението и наземното им обслужване.

По неофициална информация това разминаване с параметрите на капиталовия план на държавното управление може да бъде отиграно посредством заем, което ще реши и въпроса с друга несъответственост на американската оферта с параметрите в плана - разсроченото заплащане. На процедура по този метод на държавното управление ще бъде даден заем с държавна гаранция, който ще се изплаща с годините. 

По-рано през днешния ден стана ясно също, че евентуалната съществена спънка при сходна договорка би била по-късната доставка. Сроковете, които държавното управление е заложило, демонстрират, че първите самолети би трябвало да бъдат доставени до 24 месеца от подписването на контракта. Нещо, за което от американска страта обявиха, че няма да могат да изпълнят. 

В същото време зам. военният министър Атанас Запрянов даде да се разбере, че параметрите в капиталовия план могат да бъдат променяни. Именно това беше и едно от подозренията при миналата процедура, която беше анулирана от сегашния парламент. 

Към сегашния миг периодите, написани в плана, не са спазени. Според хронограмата на 134 ден от одобряването на плана от Народното събрание в Министерския съвет би трябвало да бъде импортиран протокол с резултатие от работата на политико-военна група за осъществяване на съвещания с страните, предлагащи изтребители. Този период изтече при започване на този месец и за момента не е ясно по кое време договарянията ще приключат.

Според зам. военния министър няма проблем тези периоди да не бъдат спазени и контракт за покупката на самолетите да бъде подписан следващата година, а не до края на тази, както беше планувано в началото.

В момента в конкуренцията за доставка на нови изтребители се борят три страни - Съединени американски щати, Швеция и Италия. Единствено предлагането на Италия е за използвани изтребители Eurofighter. Съединени американски щати оферират новопроизведени F16, а Швеция - нови " Грипен ". Офертата на Съединени американски щати за нови изтребители F18 е дисквалифицирана, тъй като не отговаряла на реквизитите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР