Предизборният блок Моя стъпка (Мой шаг) на изпълняващия длъжността премиер

...
Предизборният блок Моя стъпка (Мой шаг) на изпълняващия длъжността премиер
Коментари Харесай

Моя стъпка на изпълняващия длъжността премиер на Армения получава 70,43%

Предизборният блок " Моя стъпка " ( " Мой шаг " ) на изпълняващия длъжността министър председател на Армения Никол Пашинян получава 70,43 % от гласовете. Това демонстрират данните от преброените бюлетини от всички 2010 изборни сектори в страната, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Партията " Процъфтяваща Армения " получава 8,27 %. Партията " Светла Армения " получава 6,37 %.

Бившата ръководеща Републиканска партия на Армения получава 4,7 % от гласовете и не влиза в Народното събрание.

За влизане в Народното събрание партиите трябваше да съберат минимум 5 на 100 от гласовете на гласоподавателите, а блоковете - не по-малко от 7 на 100, напомня ТАСС.

Предсрочните парламентарни избори в Армения узаконяват водачеството на Никол Пашинян, написа в. " Независимая газета ".

Блокът " Моя стъпка " на Пашинян беше категоричен любимец, а самият той надали се безпокоеше за личните си резултати. Рейтингът му доближаваше зашеметяващите 92 на 100, отбелязва " Независимая газета ". От останалите участници за резултатите си е спокойна единствено партията " Процъфтяваща Армения " на известния предприемач Гагик Царукян, който подписа с Пашинян публично съглашение за политически съюз.

Най-спорният въпрос на изборите беше по-скоро дали в Народното събрание ще влязат Републиканската партия на Армения (РПА), управлявала страната в продължение на повече от десетилетие, и Арменската революционна федерация " Дашнакцутюн ".

По данни на " Галъп " те се употребяват с рейтинг от 1,3 и 1,2 на 100. Останалите партии също балансират на границата на неуспеха и е мъчно да се предскажат резултатите, отбелязва съветското издание.

В случая с РПА сходен невисок резултат се изяснява с отрицателното отношение към някогашната власт, както и с арестите на техни водачи и близки до партията политици. " Дашнакцутюн " от своя страна стана жертва на незадоволително ясната си позиция към " нежната гражданска война ".

Повечето от партиите, които се чака да бъдат показани в новия парламент, имат проруска ориентировка, отбелязва в. " Независимая газета ". Лидерът на партия " Процъфтяваща Армения " даде обещание да построи и поеме издръжката на най-малко едно съветско приблизително учебно заведение. Блокът " Моя стъпка " също заема сходни позиции, както и РПА - в случай че успее да преодолее петпроцентовата преграда.

Извънредните избори се постановиха, тъй като след " нежната гражданска война ", под натиска на уличните митинги министър председател на Армения стана Никол Пашинян, началник на най-малобройната парламентарна групировка. За да организира своята политика и да легитимира властта си, той има потребност от поддръжката на Народното събрание, акцентира в. " Московский комсомолец ". Има всички шансове той да реализира тази цел.

Москва заема неутрална позиция към политическите процеси в Армения и ги счита за вътрешен въпрос, отбелязва съветското издание.

Армения няма да промени курса си към стратегическо партньорство с Русия и присъединяване в Организацията на контракта за групова сигурност и плановете за евразийска интеграция, декларират и.д. министрите на външните работи и на защитата Зограб Мнацаканян и Давид Тоноян, представени от " Московски комсомолец ". Независимо кой ще пристигна на власт в Армения, Москва е подготвена да продължи градивното съдействие.

Дори при безапелационна победа обаче, съгласно арменската конституция блокът " Моя стъпка " не може да получи повече от две трети от местата в Народното събрание. Освен това в него би трябвало да бъдат показани минимум три партии, напомня съветското издание.

След преброяването на 100 на 100 от гласовете Централната изборна комисия (ЦИК) на Армения заяви, че в Народното събрание влиза блокът " Моя стъпка " на Никол Пашинян, спечелил над 70 на 100 от гласовете, както и партиите " Процъфтяваща Армения " и " Светла Армения ", които съумяха да преминат 5-процентовата преграда, написа в. " Новая газета ". Републиканската партия на Армения (РПА) остава отвън Народното събрание. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР