Предизборните страсти отминаха, депутатите са ясни. Новият кабинет - не.

...
Предизборните страсти отминаха, депутатите са ясни. Новият кабинет - не.
Коментари Харесай

Искаш да си депутат - трябва да си заслужиш преференция*

Предизборните пристрастености отминаха, депутатите са ясни. Новият кабинет - не. Тепърва предстоят карамболи, совалки, договаряния, медийни борби, конфликти на его на мощни мъже (и жени). На този стадий към този момент нищо не зависи от народа, той още веднъж влиза в ролята си на наблюдаващ, откакто даде своя глас преди десетина дни.
Но в този момент е и времето за равносметка на партийните централи, на определените и неизбраните претенденти. Защото избори отново ще има, дали след 4 или 14 месеца, дали след 4 години.
Най-важното обръщение от тези избори от гласоподавателите към политиците и партиите е, че техните сметки, проекти, подредби в листите, персонални пристрастия и роднински взаимоотношения могат да бъдат хвърлени в кошчето от суверена на депутатите – народа.
Видяхме ролята на преференциалния избор, който този път сработи доста повече от предишни избори. Това от своя страна пренареди много съществено доста от листите на огромните партии. Остави депутати с доста мандати в Народното събрание безработни и изпрати цветни, колоритни персони в Народното събрание. Чисто механически тези резултати пристигнаха от по-голямата роля на машинното гласоподаване, което доста правилно извади на ярко хиляди преференции, които постоянно се пропущат, когато човешкият фактор брои.
Законово преференциалният избор може да пренареди листата, в случай че за даден претендент са дали своят вот най-малко 7% от гласувалите за листата. Водачът мъчно може да бъде преместен, защото за него се броят и гласовете без преференция, само че нормално втори в листата става събралият най-вече преференции при изискване, че техният брой минава 7-процентния предел.
Най-ярките образци са незнайната Славена Точева от ГЕРБ, която съумя да измести видния Ковид герой лекар Костадин Ангелов във Варна. За Точева клюки доста - изключително за мъжа ѝ, както и по какъв начин съумя да събере толкоз преференции. С над 9 000 преференции футболният арбитър Стефан Апостолов съумя да пренареди листата на ГЕРБ в Благоевград и да измести някогашния министър на превоза Росен Желязков, който въпреки всичко ще стане народен представител, с помощта на това, че беше подсигурен и в друга листа. Апостолов пък още веднъж влиза в Народното събрание - не му е за пръв път,.
Пренаредени листи има и в " Демократична България ". Бившият народен представител и някогашен водач на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров също се изстреля на избираемо място и стана народен представител с хиляди преференции в 24 МИР. Иво Мирчев, прочут от завладяването на сарайския плаж, също съумя да мине на предни избираеми позиции със сработилите преференции.
Размествания има и в Българска социалистическа партия, за изненада на управлението. Известният със отбраната на доста цивилен дела и акции Борис Цветков измести и изпрати в отмора от идващия парламент Димитър Данчев.
Всички тези и още доста други сходни образци за разместени листи демонстрират израстване у гласоподавателят. Той от своя страна с преференцията удря гласовит пестник на партийните централи и депутати, които не са се откроили по никакъв метод, които просто са участвали в Народното събрание, които са пренебрегвали 4 години своя шеф – жителите на България.
Избирателят сподели: НЕ ИСКАМ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, ИСКАМ ДОКАЗАНИ ЛИЧНОСТИ. Избирателят сподели " НЕ " на депутатите, към които няма благоговение. Той сподели " ДА " на хора, които познава, на хора с дела, на хора, които пазят слабите, на хора, които се борят с неправди, на репресираните, на дейните жители, на хора с очевиден принос в своята област - лекари, спортисти, музиканти.
Много постоянно партиите дават задача на социологическите организации да мерят известност на дадени претенденти и по отношение на резултатите редят листите си. Но това е огромна неточност, тъй като това, че някой е прочут на необятната публика, не значи, че е избираем, че хората желаят той да е в Народното събрание.
Избирателят сподели – " няма да заплащам заплати повече на фикуси в Народното събрание ", желая хора, които пазят и се борят за ползите ми, които са един до друг с мен на митингите, които не си затварят очите пред неправдите, които познават локалните проблеми, които са част от нашата локална общественост, а не просто са идвали на екскурзия 2 пъти в живота си в нашия край. Искам на следващия ден, като имам проблем, неработещ закон, аз да мога да звънна на депутата от моя регион и той да предприеме ограничения за решаването му. А не да очаквам 4 години да пристигна идващия безхаберник, който отново ще ме излъже. Избирателят желае да каже на приятелите си " аз познавам депутата " Х ", той стана народен представител с помощта на мен и ще му се обадя, да се задейства за разрешаване на нашия проблем ".
Социалните мрежи, които бяха главният източник и проводник на посланията по време на последните предизборни акции, също доста способстваха за съкращаване на дистанцията с дейните бъдещи депутати. Тези, които имаха персонално и персонално отношение, които съумяха да си приказват човешки с гласоподавателите, са в Народното събрание, въпреки и да бяха сложени на неизбираеми позиции. Всички, които демонстрираха човешката си страна, не изтриха отрицателните мнения на стените си във Facebook, а предложиха решения, събраха хиляди благосклонности. Всички, които откриха време да пишат на персонални известия, да се обадят на гласоподавателите си - през днешния ден са депутати. Много претенденти, които разчитаха на инерцията, на околните си контакти с водача на дадена партия, са навън.
Това са новите действителности и всеки, който има упоритости да е депутат, би трябвало от през днешния ден да стартира да работи с жителите и да се бори за решение на проблемите им.
Автор: Диана Сивинова
Заглавието е на редакцията
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР