Предизборната кампания за парламентарните избори започва на 5 март. Това

...
Предизборната кампания за парламентарните избори започва на 5 март. Това
Коментари Харесай

Предизборната кампания стартира на 5 март

Предизборната акция за парламентарните избори стартира на 5 март. Това излиза наяве от хронограмата за идните избори, която по-рано през днешния ден ЦИК одобри. В нея са написани всички дати и периоди за провеждането ѝ, които вече публикувани на уеб страницата на комисията. Според напътствията в хронограмата:

До 5 февруари регионалните шефове би трябвало да насрочат съвещания за съставяне на районните изборни комисии. В същия срок ЦИК би трябвало да дефинира реда и изискванията за формиране на секции отвън страната, както и размерът на възнагражденията на членове на секционните изборни комисии.

До 7 февруари Министерски съвет би трябвало да одобри план-сметката за организацията на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април.

Също до 7 февруари ЦИК би трябвало да дефинира броят на мандатите за всеки многомандатен избирателен регион, като употребява метода на най-големия излишък.

До 12 февруари комисията би трябвало да назначи всички Районни изборни комисии, а до 17 февруари би трябвало да са ясни реда и изискванията за прилагане на медийни пакети.

17 февруари е срокът, в който партиите и обединенията, участващи в парламентарния избор би трябвало да са подали документи за регистрация в ЦИК.

До 22 февруари пък инициативните комитети би трябвало да се записват пред РИК.

До 17 ч на 2 март партиите, обединенията и инициативните комитети записват в РИК кандидатските си листи. А до 3 март ЦИК би трябвало да дефинира посредством чоп номерата на партии и обединенията.

До 4 март ЦИК би трябвало да утвърди образците на бюлетините, а на 5 март стартира предизборната акция.

До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласоподават, подават електронно заявление на уеб страницата на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК би трябвало да назначи секционните изборни комисии.

До 13 март пък би трябвало да е ясно къде ще могат да гласоподават българите в чужбина и какъв брой секции ще се разкрият там.

20 март е срокът, в който гласоподаватели с трайни увреждания, които не им разрешават да отидат да гласоподават в секцията си, подават заявление, че желаят да гласоподават с преносима изборна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който избирателите с друг непрекъснат и сегашен адрес подават заявление за регистриране в изборния лист по сегашен адрес.

До 27 март ЦИК записва социологическите организации, които ще вършат екзитпол в изборния ден.

Предизборната акция приключва в среднощ на 2 април.

Според хронограмата най-късно до 8 април ЦИК би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на мандатите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР