Преди старта на новия зимен сезон за условията, промените, очакванията

...
Преди старта на новия зимен сезон за условията, промените, очакванията
Коментари Харесай

Мариян Беляков, „Пампорово“ АД: Очаквам много силен сезон, имотните сделки в курорта са рекордни

Преди старта на новия зимен сезон за изискванията, измененията, упованията и готовността за него беседваме с изпълнителния шеф на „ Пампорово “ АД - Мариян Беляков.

Г-н Беляков, има ли специфичност в подготовката за новия зимен сезон на Пампорово, какво ще е друго от предишния сезон като здравни условия?

Спецификата за сегашния зимен сезон с нищо не се разграничава от предходния. Изискванията са същите и се надяваме да успеем да се оправим за 18-ти декември, за когато сме възнамерявали разкриване на сезона.

На 18-ти отваряте ски зоната, планирате ли някакви събития за този ден или поради пандемията ще се въздържите от официалности?

Въздържаме се от официалности. Мисля, че е по този начин трета година поред. Не е времето за пищност, за фанфари и мегаломански изяви. Просто ски зоната ще отвори и ще проработи като всеки естествен ден.

С целия си потенциал ли ще стартирате – всички лифтове и писти, с целия личен състав?

Все още не може да се каже в какъв потенциал ще стартираме, тъй като има време дотогава. В огромна степен това зависи от атмосферните условия. Ще създадем всичко допустимо да подготвим колкото се може повече писти. Що касае личния състав - по всяка възможност ще бъде съвсем на цялостния си потенциал.

Оръдията за сняг работят ли?

Няколко дни работеха и те зависят напълно от това дали имаме ниски температури, добра мокрота и не изключително мощен вятър. Във всеки миг, в който атмосферните условия разрешават, оръдията работят.

На всички писти ли имате оръдия?

Почти на всички, в това число тази година и на детския плац в ски център " Малина ". Още един-два сектора имаме към този момент с оръдия, които бяха сложни в годините, а не са изключително дълги, само че основни за ски курорта.

Последните няколко лета инвестирате настойчиво в базата, този път напъните ви в какво бяха ориентирани?

Всяка година би трябвало да доинвестираш в това, което си вложил, защото обектът би трябвало да се развива. Винаги след първите 1-2 години виждаш неща, които си пропуснал, които по-добре може да се създадат. Виждат се минусите и дефектите, респективно доинвестираш, с цел да ги отстраниш. Ние не сме изключение от тази процедура. Нашата инвестиция в по-добра хотелска база, в по-добра ски зона, в по-добра апаратура за неестествен сняг - всичко продължава. Смятам, че тази година ще бъдем на още по-добро равнище.

Получихте ли към този момент позволение за градеж на балнеолечебен комплекс в местността Караджова равнища край с. Беден?

Все още не сме, само че го очакване през пролетта. Тогава този минерален комплекс ще бъде част от цялата продуктова политика на „ Пампорово “ АД. Най-накрая ще успеем да затворим цикъла - ски, минерална вода и летни интензивности. Минералната вода ще приключи всичко, което се опитваме да създадем последните години, с цел да реализираме една целокупност на предоставените услуги. Самият комплекс ще бъде доста съвременен, измежду природата, съвършено уравновесен и комбиниран с всички естествени дадености към него.

Това първата ви инвестиция ли е отвън Пампорово-Мечи чал?

Погледнато по този начин - да, тъй като самата ски зона Пампорово-Мечи чал е много обширна. Зависи по какъв начин го преглеждаме. Извън територията на курорта - да.

Балнеолечебен комплекс ви е напълно нова активност?

Да, само че тя значително ще бъде в корелация с всички медикал стратегии, които стартирахме това лято.  

Рекапитулацията ви какво сподели след първия в историята на курорта пандемичен ски сезон, по какъв начин се задържахте над водата или не е било борба за оцеляване?

Всъщност курортът Пампорово съумя да се оправи изненадващо добре в първия пандемичен сезон. Така се стекоха събитията, че по това време пандемичната конюнктура беше относително спокойна. Някак си инерцията, която курортът беше набрал в последните години, оказа въздействие. Имам индикации най-малко досега, че същото ще се случи тази зима, даже в по-добри размери и индикатори.

Сериозно ли говорите, да не би да имате повече поръчки!?

Имаме доста по-добри поръчки от предходната година по това време. Индикациите са много окуражаващи, много оптимистични и при едни естествени условия - без катаклизми, сезонът ще бъде по-добър от предишния. Въпреки, че имаше спад, той не беше толкоз сериозен, както чакахме. Това е посредством най-много на нашите съграждани от България, чието доверие получихме за следващ път. Най-много българи карат ски в Пампорово. Надяваме се на тяхната поддръжка и тази година. Ние от своя страна вършим всичко допустимо да бъдем оптимално уравновесени сред цени, непрестанно възходящи оперативни разноски и качество на услугата, която предоставяме. И тази година ще бъдем на равнище. Пистите на Пампорово ще бъдат най-хубавите освен в България, а в целия район.

На процедура вие казвате, че е имало спад, само че е нямало срив?

Да, по този начин е. Очаквахме срив от 80%, само че беше много по-малък. Не следва да се оплакваме. Вече въпросът е по какъв начин ще се случат нещата до края на сегашния сезон, защото в действителност разноските за оперативна активност са нарастнали сред 100% и 300% в другите сегменти. В никакъв случай цените не могат да бъдат увеличени в сходно съответствие. Маржовете се стесняват от ден на ден и повече и тази година несъмнено ще е въпрос на оцеляване, пренастройване, адаптиране. Предвид обаче пазарните индикации все още и това, че имотният пазар в Пампорово се раздвижи извънредно доста през последните 12 месеца, рекордно за последните 15 години, аз съм огромен оптимист за новия сезон.

А по какъв начин си обяснявате увеличените поръчки, защото обстановката наподобява много по-сложна по отношение на началото на предишния сезон?

Тя наподобява по-сложна, в това време е и много по-проста. Ако има добра съгласуваност сред държавните институции и бизнеса, сезонът ще е добър, без кой знае какви усложнения. Смятам, че и пандемията налеква. България е едно от най-благоприятните места в Европа, без значение кой какво приказва. Просто би трябвало да бъдем съответни и уравновесени в това какво желаеме от бизнеса, какво е постижимо, да вземаме поради особеностите на зимния ски курорт. Той е доста по-различен от всеки различен тип туризъм.

А има ли я координацията сред властта и бизнеса?

Аз виждам едно предпочитание в държавните институции нещата да бъдат оптимално съответно контролирани. Има чуваемост. Може да се води естествен разговор с властта сега. Виждайки тези сигнали, съм окуражен за естествен сезон, в който да се търси рационалният, здравословен баланс, да не се преиграва с нито един аспект от обстановката. Да, би трябвало да съблюдаваме разпоредбите, доколкото е допустимо, само че въпреки всичко това са живи хора, не е машина - да натиснеш един бутон и тя да прави нещо абсолютно. Като с всеки жив организъм е необходим здравословен баланс, с цел да действа той обикновено за себе си и близките.

Възможно ли е увеличените резервации да се дължат на обстоятелството, че мина първичният потрес от пандемията, започнахме да привикваме с нея?

Категорично това е една от аргументите. Другото е, че в този момент сме по-подготвени. Реагираме по-добре, организираме се по-добре. Да, коства ни повече запас, само че нищо към този момент не ни изненадва. Хората като че ли привикнаха да живеят с тази действителност. Зимата е идеално време да го прекараш в планината, да дишаш чист въздух. Зимните спортове са нещо прелестно. Неслучайно толкоз доста хора се насочат към курортите ни. Това е спорт навън. Времето в по-голямата си част е слънчево, небето е синьо - безспорна хубост. Зимно време е парадайс в нашите планини, още повече Родопите са с най-вече слънчеви дни в годината. Какво по-хубаво е да сме зимно време в планината - дали ще караме ски, шейна, дали ще се разхождаме или ще отидем на поход, няма значение. Хората доста добре претеглят плюсовете и минусите. Може би най-вече здраве има през зимата в планините. Аз не мога да се сетя къде може да има повече здраве. Много се веселя, че се прояви разсъдък и отпаднаха зелените документи. Няма нещо, което да ме убеди, че въвеждането им е вярно и разумно. Зад всяко нещо би трябвало да стои здрава човешка логичност.

Споменахте за съществено оживление на имотния пазар. Какво по-конкретно имате поради?

Толкова доста жилища, които години наред не се продаваха в Пампорово, постройките стояха безлюдни, сега жилища се изкупуват всеобщо. Започнаха да се довършват незавършени здания – апартаментни комплекси, хотели. Цените на парцелите се подвигнаха. Това е ясна индикация, че курортът и районът се развиват. Това ще значи спомагателни кревати, спомагателни налози за общините, спомагателна консумация на друг тип услуги. Ще значи изцяло оживление, облагородяване, модернизиране, урбанизиране на територията на комплекса.

Туризмът допреди година беше структуроопределящ бранш за България, съгласно вас той резервира ли значимостта си и в пандемията?

Този бранш е имал такава значителност от времето на социализма, та до ден-днешен. Дори си мисля, че през днешния ден този резултат е още по-голям. Силно подценяван през последните 25-30 години. Силно омаловажаван. Това би трябвало да се промени един път вечно. Толкова доста промишлености и бизнеси по периферията са свързани с туризма и всяка активност, която произлиза от другите  му типове. Всеки секторен туризъм има своята специфичност и той развива района и страната по лични механизми. Културният туризъм е едно, летният туризъм - друго, ски туризмът - трето, медикал туризмът - четвърто, религиозният туризъм - пето. Всеки от тези аспекти вкарва по друг метод пари в стопанската система. Според мен действителният резултат върху брутния вътрешен артикул от цялостния туризъм е доста повече от това, което се извежда като %. Би трябвало да е умножен най-малко по две. Ако е бил 17-18% последните години, за мен той е най-малко 35%. За някои от детайлите не си даваме сметка какъв брой са свързани. Макар да са невидими, те са свързани.

Получи се изпреварваща информация за повишаване на лифткартите с към 40%, само че през днешния ден съобщихте, че цените са като предходната година, това подправена вест ли беше или реагирахте на гневните мнения?

Не, никога  не сме се водили по гневни мнения. В последна сметка всяка услуга, чиято цена се покачва, води до неодобрение у някои. В страната, както виждате, нарастна всичко. Няма по какъв начин да се чака, даже от нас, при които главната туристическа услуга идва тъкмо от най-енергоемките запаси - ток, газ и горива, с които да подготвим ски зоната, да не повишим цените. Но, макар че са повишени с над 130% всички оперативни разноски, не можем да отидем на подобен % ценово завишение. 40% нарастване не е правилна информация. Стартираме с миналогодишните цени до 28-ми декември. След тази дата ще забележим по какъв начин се развива обстановката, какво демонстрират сметките, само че никога не би трябвало да се чака нещо фрапантно. Ще бъдем оптимално обрани, уравновесени. Ще създадем по този начин, че хората да не усетят кой знае какъв брой повишаването на цените при нас. Преди 28-ми ще обявим по какъв начин продължаваме, само че не се чакат драми и катаклизми. От тази година вкарваме нещо напълно ново. Увеличаваме с 45 минути времето за каране с полудневна карта. Тя няма към този момент да стартира в 12,30 ч. на обед до 16,30, а ще стартира в 11,45 часа. Това е добавена стойност към продукта и мисля, че хората ще го оценят. Освен това, при покупка на въжен превоз карта през безконтактните устройства - новата pick-up система, се получава още 3% отстъпка от цената на въжен превоз картата.  

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР