Преди седмица описахме общите черти между четиримата – Иво Прокопиев,

...
Преди седмица описахме общите черти между четиримата – Иво Прокопиев,
Коментари Харесай

ПЛЕНЕНАТА ДЪРЖАВА: Инсталиран от Костов, Прокопиев с измами трупа огромни пари, за да менторства

Преди седмица описахме общите черти сред четиримата – Иво Прокопиев, българския Мадоф Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев. За едни скъпоструващи потребности на бита, за други - рентабилен бизнес. И четиримата употребяват потребностите на хората, с цел да натрупат големи благосъстояния, продавайки скъпа „ зелена “ сила, безценен газ и скъпи медикаменти, както и източвайки спестяванията на вложителите, подмамени да подават в КТБ от нереално високите лихви, написа " Монитор ".

Да превръщаш потребностите на хиляди хора в цялостни джобове с милиони левове, не е нито гений, нито новаторски бизнес, а всеобщо изнудване посредством доходоносни схеми, за които години наред страната си е затваряла очите.

Приказно богат

Така дълги години газовият барон Сашо Дончев бе медиатор на входа на газовата тръба, като купуваше от „ Газпром “ и продаваше с огромен марж в цената на държавната „ Булгаргаз “. Какъв е смисъла да има медиатор на входа на газовата тръба – никакъв, само че до момента в който държавното управление на Борисов осъзна схемата и в профил медиатора от тръбата, минаха години и Дончев към този момент е приказно богат, а ние, хилядите консуматори на синьото гориво, обилно допринесохме за благосъстоянието му със скромните си приходи. Същата е обстановката и с електрическата енергия, където всички плащаме вноска „ Прокопиев “, с цел да се компенсира високата изкупна цена, по-която страната заплаща „ зелената “ сила на енергийния необут. Същото се случва и с медикаментите - в прилежащите Турция или Гърция да вземем за пример можем да купим български медикаменти доста по-евтино, в сравнение с у нас. Парадоксално, само че е истина.

Медийни неистини в търсене на дежурните неприятни

Огромното количество пари, изкарани от потребностите на хората, обезпечава на четиримата, с изключение на първокласния метод на живот, и по този начин нужния им медиен комфорт. Повече от петнадесет години никой не ги закачаше, те бяха в сянката на задкулисието, от където умерено си въртяха схемите. И с помощта на медийното си въздействие, раздаваха на обществото с едри шепи морал като последна инстанция. И не дай си боже някой да се огледа в тях – следва медиен удар като кроше на Майк Тайсън. Пробвай отново, в случай че ти стиска. И по този начин повече от петнадесет години същите тези си сътвориха ореола на недосегаеми от закона и страната, на публични ментори, чиито стопански, политически или публични опорни точки трябваше да бъдат последния прочит на дневния ред на нацията. Те точно създаваха дневния ред, а обществото тичаше след опорките без да осъзнава, че е жертва на гиганска операция (на една паралелна реалност), имаща една единствена цел – да обезпечи спокойствието и недосегаемостта.

Сега, когато са извадени на ярко и далаверите им са обществено известни (благодарение на дребното смели и самостоятелни от тях медии), четиримата още по–силно се нуждаят от мощна медийна агитация, която да заглуши резултата от прожекторите. Те не желаят да са действителни лица, по им приляга да са неразпознаваеми силуети – сенки на задкулисието. Искат начело да има други действителни лица – като Борисов, Пеевски, Доган, Цацаров, все дежурните неприятни, против които медиите на четиримата непрекъснато да бълват нови и нови операции (в безсилието им откровените неистини се трансфораха към този момент във всекидневие), единствено и единствено да продължат да отклоняват вниманието от самите себе си и да останат скрити. И както към този момент писахме нееднократно, в тази гигантска операция са впрегнати всички – „ Капитал “, „ Дневник “, вестник „ Сега “, уеб сайтове „ Фрог “, „ Клуб Z “, „ Медиапул “, „ Трансмедиа “, „ Биволь “, малките екрани – за дребната БИТ е ясно (там са се разположили Сашо Диков, Люба Кулезич и още куп „ самостоятелни “ публицисти от банкрутиралата телевизия на Цветан Василев – ТВ7), само че даже и в огромните бТВ и Нова ТВ е цялостно с протежета на Прокопиев, които като сектанти популяризират тезите му при всеки комфортен изтънчен миг, както и кохорти от купени публицисти и поръчкови „ анализатори “ (някои от които елементарни простаци, чиито „ разбори “ звучат меко казано смехотворно).

Верни на пророка Сорос.

Има още една обща линия сред четиримата, за която не сме говорили досега – всички те се изживяват на демократи и либерали, които видите ли неприятната българска страна (все още в оковите на постсталинизма) безпричинно преследва. Удобна „ опорна точка “ (както стана съвременно да се използва), те отново са „ жертва “ на една нереформирана и антидемократична система. Да ги ожалиш - истински маратовци и робеспиеровци в отбрана на демокрацията. Но вярвайте, тях няма да ги видите на барикадите, където би трябвало да жертваш нещо персонално и значимо в името на общото богатство. Те ще са на първокласните си яхти или в супер първокласните си къщи на Лазурния бряг и ще основават подправени вести по интернет. Стига с шегите, в този момент съществено - съществува цялостна симбиоза сред опорните точки, пропагандата на политическите им проксита – като „ Да, България “ на Христо Иванов, прокламациите на подвластните от тях политици, като Радан Кънев, дейностите на основаните организации за улични метежи и напън върху страната, като „ Протесна мрежа “, „ Правосъдие за всеки “, „ Боец “ и на купища техни грантови фондации и сдружения, с теориите на неолиберализма, пропагандирани от Сорос и неговите сектанти, довели до тотално обезличаване на Европа, чиито пагубни последствия върху европейските народи се постанова да поносим в днешни дни. Пророкът Сорос и неговите правилни български почитатели имат за цел да изтрият националното ни съзнание. Защото неосъзнатите хора се ръководят елементарно – те са стадо без овчар.

Манипулации

Има време да приказваме за опорните им точки и техните проксита, за медийните им операции, всички обединени от общата задача, да маскират действителността по този начин и да изкривят мисленето на обществото по метод, че те да спят умерено. Ами българският съд и тоталната взаимозависимост сред съдии и задкулисие и техните юристи. Неслучайно обвиненият за данъчни измами Огнян Донев избра самичък бърза правосъдна процедура пред дългото правосъдно ревизиране на доказателствата. Разбира се, Донев е сигурен в оправдателната присъда, която ще получи от управлявания от Калоян Топалов Софийски градски съд. И ние сме сигурни, че ще го оправдаят, просто изчакват по-безшумен миг. Темата ще остане за идващия път, в този момент дано проследим в резюме житието и битието на „ енергетика “ Иво Прокопиев.

Началото на възхода му датира още от времето на премиера Иван Костов. Подкрепата на бащицата Костов оказва голямо въздействие за превръщането на никому незнайните тогава негов наследник – разградския публицист Иво Прокопиев, в един от най-богатите и „ авторитетни “ хора в страната.

Разбойническата приватизация на „ Каолин “

През далечните 1997–1998 година Иво Прокопиев е млад (няма и 30 години) и „ переспективен “ разградски кадър на пристигналите на власт „ демократични “ сили, който бързо влиза в полезрението на тогавашния народен представител от Съюз на демократичните сили и създател на кръга Агнешки главички Никола Николов – също родом от Разград. Николов е човек от най- близкото обграждане на премиера Иван Костов. Поставя се началото на едно дълготрайно и доста плодородно за двамата съграждани съдружничество. Набързо е приватизиран монополистът в страната на каолинова суровина и кварцов пясък за строителството – предприятието „ Каолин “ АД. Приватизацията е осъществена по този начин, че с право по-късно получава социална оценка като „ разбойническата приватизация на „ Каолин “ АД “. И не, че са липсвали други съществени претендент купувачи, като да вземем за пример белгийската компания „ Сибелко “ (световен водач на този пазар), която е декларирала желание да влага над 20 млн. $ в предприятието (по-късно се включва и чешката „ Керамика “, само че не е позволена до присъединяване заради 3 мин. „ забавяне “ в подаването на офертата). Кандидати има, само че задачите на Костовите синове са други – „ Каолин “ би трябвало да бъде добит от „ переспективният “ за агнешките главички Иво Прокопиев. Следва прочут сюжет, процедурата се анулира, „ Сибелко “ отпадат, прави се втора оценка на предприятието, къй като първата е за 31 млн. лв. и е прекомерно висока за новоизлюпения разградски предприемач. Втората оценка, без забележима финансова или икономическа причина, прави оценка предприятието за смешните 7,5 млн. лв.. Цената към този момент е преференциална за екскомсомолеца Иво Прокопиев и за брат му – ченгето от НСС Александър Прокопиев (бащата на братята Георги Прокопиев е управнически кадър на социалистическото Управление безопасност и охрана (Пето управление н на ДС), като за задачата братята употребяват новосъздаденото „ РМД–Каолин 98 “. Разбира се, новосъздаденото РМД е с подставени хора на Прокопиеви, в това число във компанията взе участие и брата Александър. През януари 2000г. е подписан приватизационния контракт сред Агенцията за приватизация и „ РМД–Каолин 98 “, с който Прокопиев придобива колоса „ Каолин “ АД за смешните 6,4 млн. лв., от които 10% се заплащат действително, а останалите 90% с конпенсационни бонове. Впоследствие РМД-то е изкупено напълно от компанията на Прокопиев – „ Алфа финанс “ посредством нарастване на капитала и със единодушието на Агенцията за приватизация.

Златен актив, подарък от бащицата

Така Прокопиев придобива „ златен “ актив, съвсем подарен от бащицата Костов. Далаверата е толкоз явна, че през 2002 година прокуратурата стартира следствие против всички участници, даже повдига обвиняване против братята Прокопиеви за противозаконната приватизация на „ Каолин “, само че по-късно, евентуално заради напън от високо, прокуратурата отдръпва обвиняванията пред съда и делото е прекъснато. Стартът на Прокопиев е обезпечен, а пътят му е единствено в една посока – нагоре. С благословията на бащата Костов синовете му стартират своя стремглав напредък. Нищо, че приватизацията посредством РМД–тата е наречена знаково от хората „ разбойническо–мениджърска приватизация “, посредством която Костов обезпечава стотици предприятия за смешни пари в ръцете на новата синя икономическа номенклатура. Повече от 10 години след приватизацията на „ Каолин “ АД Прокопиев източва предприятието. Следват десетки сигнали до всевъзможни държавни нива за незаконни действия в предприятието, за неотчитане на действителните доходи от добива на каолин и прикриване на данъчно облагане, за нереално ниски концесионни хонорари и „ пропуски “ в докладите за всички добивани артикули по концесионните контракти. Все отново „ Каолин “ е монополист в България, като експлоатира всички съществени залежи в страната за каолинова суровина – най-голямото дружество от сектора на Балканите. Примерите за нарушавания са толкоз доста, че няма да стигнат страниците на вестника. Следва нещастието с отровената вода на градчето „ Меричрели “, довела до онкологични болести на огромна част от популацията там, за което виновен е рудника на „ Каолин “ в землището на града. Така с измами Прокопиев натрупа големи пари, с цел да разрасне пагубното си въздействие в обществото и да менторства. Така основава кръга „ Капитал “, посредством който години наред прокарва комфортни за него опорни точки и подлага на медийна измама и заличаване всеки, който не е склонен с него. Стига до там, че даже реди министри в кабинети, по думите на самия министър председател Борисов. Влиянието на „ бялата якичка “ Прокопиев е учредено на противозаконна приватизация и доста пари, извоювани от злоупотреби с концесионните контракти, трансформирани в целенасочена и поредна медийна агитация. Така за няколко години Прокопиев се трансформира в неофициалния наставник на българското общество, досега, в който тъмните страници на „ бялата якичка “ започнаха да излизат на ярко.

Вторият подарък

Но историята на Прокопиев не свършва с „ Каолин “. През 1997 година е продаден и най- огромният винзавод в страната „ Дамяница “ АД, и отново посредством РМД – на основаното за задачата „ РМД Изба Дамяница “. Създадено от дясната ръка и сътрудник на Прокопиев – Филип Харманджиев. Приватизацията е отново за без пари, за смешната цена от 3 млн. $, от която единствено 10% % (300 хиляди долара) би трябвало да бъдат платени, а останалите 90% посредством компенсаторки. Приватизаторите внасят единствено 60 хиляди $ и то в случай, че във винзавода е имало подготвена продукция – 2,4 милиона бутилки на стойност 4 млн. $. Истински подарък от бащицата Костов. Подписаният тогава приватизационен контракт е променян няколко пъти с анекси. Трудно е да си представим в наши дни, че приватизационен контракт може да бъде след това променян с анекси, само че по времето на Костов изполването на анекси е било всеобща процедура. По този метод (с анекси) последователно са отпаднали всички следприватизационни отговорности на новобогаташа Прокопиев, както е понижена и приватизационната цена – от 3 млн., на 1,5 млн. $. Скандално, само че напълно в стила на Костов и неговите синове.

Личната банка

Групировката на Прокопиев „ Капитал “ продължава да се разраства през годините, покровителствана от не едно държавно управление, като включва финансови и брокерски къщи, недвижими парцели, десетки мегавата фотоволтаични паркове „ Соларпро “, осигуряващи на българските жители модерната, само че доста скъпа „ зелена “ електрическа енергия. Интересни са и взаимоотношенията на Прокопиев с пенсионните фондове, особено с ПФ „ Доверие “, ръководен от неговата близка другарка Даниела Петрова. Където има пари Прокопиев постоянно се появява, а в „ Доверие “ има доста – там са пенсионните спестявания на жителите за над 2 милиарда лв., с които могат да се финансират разнообразни инициативи. Как работи „ персоналната банка “ на Прокопиев ПФ „ Доверие “. Много просто – изкупува излъчвания от скъпи бумаги, издавани от компании на Прокопиев и по този метод ги финансира. Като „ Алфа енерджи холдинг “, чиято емисия фондът изкупува за 6,2 млн. евро, като емисията даже не е била листната на борсата и по този начин фондът е изгубил опцията за следваща продажба на същата. Следва „ Пи Ви Инвестмънтс “, с офшорна благосъстоятелност и ръководство в лицето на някогашната секретарка на Прокопиев Десислава Недкова, чиито две излъчвания от облигации на обща стойност 43 млн. лв. също са изкупени от ПФ „ Доверие “. Все излъчвания, които не пораждат никакъв интерес на финансовия пазар, само че за сметка на това са забавни единствено на „ Доверие “, в които фондът загробва десетки милиони от пенсионните спестявания на хората. Следват десетки сигнали на Комисията за финансов контрол против финансовата активност на компаниите на Прокопиев, против които медиите на Прокопиев стартират целенасочена акция за омаскаряването на тогавашния началник на комисията Стоян Мавродиев. С други думи, откакто е задлъжнял към банките за общо над 600 млн. лв. заеми, „ новаторският “ Прокопиев се е ориентирал към различен тип финансиране – да предлага на ПФ „ Доверие “ основани от него „ но – бализми “ и да получава пари за това.

В своето житие и съществуване Прокопиев не пропуща тематиката „ Булгартабак “. Ежедневно медиите му разясниха по какъв начин бил приватизиран и каква била връзката на депутата Пеевски с предприятието. Може ли обаче да се направи някакво съпоставяне сред заграбените без пари „ Каолин “ или „ Дамяница “ и относително сполучливата приватизация на „ Булгартабак “, при която страната получи действително заплащане от 220 млн. лв., а след приватизацията предприятието изкупуваше пет години български тютюни и няма нито едно неизпълнено следприватизационно обвързване. Да, няма никаква база за съпоставяне, просто говорейки за другите (а кой е по–удобен от Пеевски, умишлен от същите тези за универсалното зло) Прокопиев се пробва да отвлича вниманието на обществото от личните си далавери и извънредно безочливо продължава да раздава морални присъди.

За житието и битието на другия наследник на Костов - Цветан Василев – българския Мадоф, завлякъл над 3,5 милиарда лв. от спестяванията на хората в пирамидата КТБ, четете в продължението на „ Пленената страна “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР