Преди седем години вълнението около безпилотните автомобили беше извън класациите.

...
Преди седем години вълнението около безпилотните автомобили беше извън класациите.
Коментари Харесай

Колите без шофьори са бъдещето, независимо от епизодичните провали

Преди седем години вълнението към безпилотните коли беше отвън класациите. Много авторитетни анализатори и представители на автомобилния бизнес предвидиха всеобщото появяване на безпилотни коли по улиците до 2021 година Но прогнозата не се сбъдна. Везните се наклониха в противоположна посока и също толкоз авторитетни анализатори побързаха да отпишат безпилотната технология като скъпоструващ неуспех. Но няколко добре финансирани плана не престават да се развиват сполучливо.

На пръв взор наподобява, че огромните играчи са изоставили упоритостите си за самостоятелни транспортни средства. Uber, Lyft, Ford и Volkswagen се разочароваха от концепцията и се отхвърлиха от създаването на своите планове за безпилотно шофиране. Но щафетата бе поета от Waymo, плана за безпилотни коли на Гугъл, и стартъпа Cruise, чийто мажоритарен притежател е GM.
-->
Тези компании не имат вяра, че технологията за безпилотно шофиране ще се появи " след десетилетия ", тъй като към този момент я тестват във Финикс и Сан Франциско. Waymo чака до лятото на 2024 година да усили десетократно броя на пътническите пътувания. Cruise чака да генерира доходи от 1 милиарда $ през 2025 година, което би изисквало към 50-кратно разширение на сегашните му услуги.

Няма гаранция, че те ще съумеят. Дори и да решат всички механически проблеми, ще са нужни доста години, с цел да станат тези услуги печеливши. Но наподобява, че махалото на публичното мнение към този момент се е отклонило прекалено много в песимистична посока. През последните няколко години технологията за ръководство на безпилотни коли се усъвършенства непрестанно и има всички учредения да се чака, че този прогрес ще продължи.

" Приемането на безпилотния превоз несъмнено се случва с доста по-бавни темпове, в сравнение с хората чакаха през 2017 година ", декларира анализаторът Сам Абуелсамид. - Но това не значи, че няма прогрес. Няма да се изненадам, в случай че до края на 2025 година всяка от тези компании работи в 10-12 града в Съединени американски щати. "

По-рано този месец Waymo разгласи, че удвоява обсега на своята таксиметрова услуга във Финикс до 466 кв. км и е на път да пусне услугата си в Лос Анджелис. Waymo също по този начин предлага пътувания без водач за определена група пасажери в Сан Франциско. До лятото на 2024 година компанията има за цел да усили бизнеса десетократно - от 10 000 на 100 000 пътувания седмично.

Cruise към този момент разгласи, че нейните безпилотни самолети са минали 3 200 000 километра, което е два пъти повече от преди три месеца. Компанията разгласи и проекти за разширение на активността си в Далас и Хюстън. Cruise е приключила нощните проби на безпилотно такси в Сан Франциско и в този момент чака утвърждение от регулаторните органи. Във Финикс дребен брой безпилотни коли на компанията оферират таксиметрови услуги и доставки на хранителни артикули от Walmart. Cruise има и таксиметрова услуга без водач в Остин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР