Преди повече от 30 години инженерите на Porsche монтираха система

...
Преди повече от 30 години инженерите на Porsche монтираха система
Коментари Харесай

Порше 911 успя да се качи на 7000-метров вулкан (Видео)

Преди повече от 30 години инженерите на Porsche инсталираха система за задвижване на четирите колела на 911 за първи път и я изпробваха на рали Париж-Дакар – сполучливо с победа в надпреварата през 1985 година Но историческата победа на Porsche в Дакар съвсем бледнее в съпоставяне на това, което инженерите неотдавна реализираха по време на експедиция в Южна Америка, написа Motor1. Екип на Порше подкара две мощно модифицирани 911 до деен вулкан.

Не какъв да е, а Охос дел Саладо на границата сред Аржентина и Чили. Със своите 6871 м това е най-високият вулкан в света. Воден от водача Ромен Дюма, победител в Льо Ман, екипът доближи надморска височина от 6007 м при температури до минус 30 градуса.

Новите портални оси (или портални зъбни повдигачи, технология за окачване и задвижване на офроуд машини) помогнаха за увеличение на клиренса до 350 мм. Комплект от 12,2-инчови необятни офроуд гуми обезпечи на машините огромно сцепление. А за по-голяма сигурност на хората в купето имаше защитна клетка, седалки от въглеродни нишки и защитни колани.

Добавени са по-ниски предавателни цифри за по-прецизен надзор при ниски скорости и е добавено особено, леко арамидно влакно под щита на каросерията, с цел да го защищити от назъбените скали на вулкана. Към предната част на 911 е инсталирана лебедка.

Инженерите прибавиха и това, което компанията назовава „ Porsche Warp-Connecter “, което в началото е замислено за моторните спортове. Устройството образува механична връзка сред четирите колела, с цел да ги поддържа непрекъснато под натоварване, когато шасито е подложено на рискова обстановка.

Въпреки, че тези два 911 бяха мощно модифицирани за работа отвън пътя, те резервираха няколко фабрични съставния елемент, изключително задвижването. Porsche взе немодифицирана версия на своя 6-цилиндров мотор от 4S, 3.0-литров с турбокомпресор и мощ 443 к.с., смесен със общоприета седемстепенна ръчна скоростна кутия.

От компанията споделят, че пробата е бил сполучлив, само че не се показва към какво се стреми планът.

Във всички случаи обаче достижението на екипа е удивително.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР