Преди пет века Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките Теночтитлан,

...
Преди пет века Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките Теночтитлан,
Коментари Харесай

Археолози откриха ацтекски олтар в Мексико

Преди пет века Ернан Кортес превзема столицата на ацтеките Теночтитлан, която се намира на мястото на днешната столица на Мексико. Местно домакинство, оживяло след кървавата испанска инвазия, подрежда олтар, включващ тамян и гърне с човешка пепел, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Останките от тази комплицирана експозиция са открити от археолози наоколо до площад " Гарибалди " в столицата Мексико, прочут с гуляите и музиката на мариачи, заяви мексиканското министерство на културата.

След рухването на Теночтитлан, евентуално сред 1521 и 1610 година, олтарът е изработен от ацтекско семейство, " с цел да свидетелства за края на цикъла на техните живот и цивилизация ", се показва в изказването, направено от министерството на културата.

Вътрешният двор, където са осъществявани ритуалите, е на към четири метра под равнището на земята, съгласно екип от археолози, които са посветили три месеца на разбор на обекта. Специалистите са разкрили разнообразни пластове от това, което епохи наред е било дом, дружно с 13 кадилки за тамян, пет купи, чаша, паница и гърне с кремирани скелетни остатъци.

Находката съответствува с 500-годишнината от испанското завладяване, което държавното управление на Мексико означи, издигайки в центъра на столицата имитация на Темпло Майор - най-свещеното място на ацтекската цивилизация.

Редица антични открития в региона на столицата Мексико през последните години, в това число някои в оживения й център, хвърлят светлина върху цивилизацията на ацтеките. Те включват останките от стадион за мезоамерикански игри с топка, жертвен вълк, декориран със злато и кула от човешки черепи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР