Преди пет години научната общност казала, че до 2028 г.

...
Преди пет години научната общност казала, че до 2028 г.
Коментари Харесай

Просвещението

Преди пет години научната общественост споделила, че до 2028 година актуалните компютърни технологии ще бъдат коренно трансформирани. До тогава би трябвало да се появят квантовите компютри, които ще работят на напълно други правила.

Експертите към този момент броят оставащите дни до “квантовия скок ”. Те предсказват ​​такива революционни промени, че в този момент ще мъчно да си ги представим.

Квантовото поле на знанието е толкоз комплицирано и малко проучено, че процесите, протичащи в него, постоянно озадачават уважаемите учени. Много неща към момента са отвън тяхното схващане. Стандартните способи за премерване са изцяло безсмислени. Вземете да вземем за пример обстоятелството, че самото наблюдаване на всеки квантов развой изцяло го трансформира. 

 Как квантовите компютри ще трансформират света

Но това, което към този момент е проучено и е напълно ясно,

ни разрешава да работим върху основаването на кардинално нова компютърна технология.

Принципът на работа на актуалните компютри е добре свестен от множеството от тях. Устройството, от което четете сега, е основано на положителния остарял двоичен код, елементарни нули и единици, които работят като превключватели за включване и изключване.

Всички калкулации от такива машини се правят строго поредно. Всъщност няма значение какъв брой ядра има един процесор, този фундаментален принцип не се трансформира. Съответно, с цел да се извършат избран брой интервенции, е належащо несъмнено време. Колкото повече интервенции би трябвало да извършите, толкоз повече време ще отделите.

Ясно е, че силата на познатата ни технология нараства всяка година.

Но бинарната основа постанова съществени ограничавания. Квантовият компютър ще би трябвало да работи върху изцяло друга архитектура. Грубо казано, той ще може да „ вижда “ целия набор от нули и единици по едно и също време. Оказва се, че за такава машина броят на интервенциите е безусловно незначителен.

 Как квантовите компютри ще трансформират света

Те планували, че тяхната изчислителна мощ ще бъде стотици порядъци по-висока от тази на най-мощния актуален суперкомпютър.

Още през 2009 година учените от няколко европейски страни прекарали осем месеца на стотици компютри, дешифрирайки известие, криптирано с логаритъма RSA със 768-битов ключ.

В последна сметка те успяли, само че изразходвали доста време и средства. Напредъкът не стои имобилен и през днешния ден ключовете с дължина 1024 бита или повече се смятат за много надеждни.

Квантовите компютри могат да изпълнят тази задача за елементи от секундата.

Само си представете каква голяма разлика има във опциите!

„ Квантовият скок “ дава обещание на елементарните хора

Бъдещето на квантовата технология е завладяващо и плашещо в това време. Представете си, че човечеството може изцяло да дешифрира своя геном и да моделира тъкмо работата на протеините, които са в основата му. Това значи, че освен ще бъдем изцяло излекувани от генетичните болести, само че и ще можем да решим въпроса за персоналното величие.

 Как квантовите компютри ще трансформират света

Е, или най-малко ще увеличим продължителността на живота с значителен порядък. Бихте ли желали да живеете хиляда години?

С помощта на голямата мощност на квантовите калкулации човечеството ще научи за процесите, протичащи вътре в звездите и в дълбокия космос. Кой знае, може би ще получим отговор на въпроса кои сме и от кое място идваме? Със сигурност ще намерим доста планети, подобаващи за живот.

Ще бъдат изобретени нови материали, източници на чиста сила, както и кардинално нови мотори. Най-вероятно човечеството ще се научи да употребява колосалния капацитет на гравитацията на черните дупки.

Всичко това ще ви разреши елементарно и безболезнено

да излезете отвън границите на родната ни планета и да се заселите в цялата вселена. Тези благоприятни условия ще ни даде квантовият компютър.

Не всичко обаче е толкоз розово, колкото ни се желае. Неограничената власт допуска неограничена отговорност и хората постоянно са имали проблеми с това. Само си представете хакер, въоръжен с квантов процесор! В цифровия свят за него няма да има затворени порти. Нито една, даже и най-силната ключова дума, няма да може да ви избави.

Всеки, който ще употребява остарели технологии, ще бъде изключително уязвим (и това е неизбежно в началото). Нападателят ще може да употребява мрежата за всяка своя волност.

 Как квантовите компютри ще трансформират света

И това не е всичко. Квантовата технология ще разреши на международните държавни управления да разработят нови, ужасяващи средства за офанзиви. Ядрена бомба спрямо тях ще наподобява като детска, безобидна играчка.

Мрежовите квантови компютри рано или късно

(по-скоро рано) ще станат самоосъзнати. Тяхната комбинирана оперативна мощност безспорно от време на време ще надвишава опциите на човешкия мозък. Скоро по-късно те ще имат чист изкуствен интелект.

Ще бъдем огромни късметлии, в случай че сега на пробуждането квантовият разсъдък не схване човечеството като опасност.

Концепцията за „ deus ex machina “ (бог от машината) се появява по времето на Леонардо да Винчи, който е един от първите, които настояват, че механизмите, основани от индивида, имат душа и разсъдък. Великият Леонардо, несъмнено, не е имал поради компютрите, само че е твърдял, че всяко нещо, до което човек се допре по един или различен метод, оживява. Съвременното предпочитание на човек да направи колата допустимо най-умна в действителност в последна сметка може да му изиграе неприятна смешка. 

Днес към този момент има доста доказателства, какъв брой доста „ хуманизирани “ компютри са своеволни и не се подчиняват на притежателите си.

Източник: prosveshtenieto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР