Преди около шест години tbi bank започна една от най-амбициозните

...
Преди около шест години tbi bank започна една от най-амбициозните
Коментари Харесай

tbi bank с рекордна нетна печалба за 2022


Преди към шест години tbi bank стартира една от най-амбициозните бизнес трансформации в района. Преходът към challenger банка в телефона на клиентите от Югоизточна Европа изглеждаше извънредно сложен, само че в последна сметка докара до резистентен триумф. Въпреки несигурната среда, фокусът на tbi върху потребностите на клиентите, стъпването на нови пазари и разширението на продуктовото портфолио непрекъснато се възнаграждават с отлични финансови резултати. 2022 година не прави изключение.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за 2022 година демонстрира рекордна в историята на банката чиста облага в размер на 35.5 млн. евро – с 29% повече от резултата за 2021 година (27.5 млн. евро). Банката бързо се приспособява към изменящата се пазарна среда и потребителските желания, което оказа помощ на бизнеса й с крайни клиенти и с дребни и междинни предприятия да нарасне над междинното за пазара и да способства позитивно за общия резултат. 
-->
Като един от водачите в Югоизточна Европа във връзка с различните платежни решения (позволяващи на потребителите да разсрочват заплащанията си във времето), през 2022 година tbi bank е обслужила съвсем 1.3 милиона заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция и е одобрила близо 550 хиляди финансови проекта на обща стойност 726 млн. евро (с 34% повече от 2021 г.). Ръстът се дължи на принос и на двата сегмента - крайни клиенти и дребни и междинни предприятия, на пазарите в България и Румъния.

tbi регистрира впечатляващ растеж на активите от 54% към края на 2022 година, достигайки 1.1 милиарда евро (увеличение с 380 млн. евро през 2022 г.). Кредитният портфейл доближава 778 млн. евро в края на декември 2022 година (43% растеж по отношение на 2021 г.). През 2022-а общоприетите заеми, отпуснати през цифровите канали и центровете за обслужване в България, нарастват с близо 50%, спрямо растеж от 20% през 2021 година, като по този метод способстват доста за рекордните резултати на tbi bank.

Благодарение на този здравословен растеж, приходите на банката нарастват с 30% до 161 млн. евро. Така оперативната облага за 2022 година доближава 122 млн. евро, което бележи близо 28% растеж на годишна база. Увеличението на общите разноски на банката с 30% до 79 млн. евро се дължи главно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии (мобилното приложение и дебитната карта neon) и пазари (разрастването към Гърция). Печалбата преди данъчно облагане възлиза на 43 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближава 796 млн. евро в края на годината, отчитайки рекорден растеж от 63% - доста изпреварващ пазара. Този резултат се дължи основно на депозитите в сегмент крайни клиенти, където потребителската база бележи още по-голям растеж – близо 70% спрямо 2021 година Благодарение на конкурентната възвръщаемост за вложителите и тяхното доверие, банката реализира 75% нарастване в пазарния дял на депозитите в България.

В края на регистрирания интервал tbi стои устойчиво и несъмнено във връзка с капитала и ликвидността си. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 592% (много над регулаторния предел от 100%), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) – 22.1%. Дейностите на банката за интервала се отличават и с непрекъснато възстановяване на успеваемостта – съотношението административни разноски към оперативни доходи доближава 49.8%, а възвръщаемостта на обслужваните заеми (ROWP) – 23.8%, което разрешава на възвръщаемостта на капитала (ROE) и възвръщаемостта на активите (ROA) да доближат надлежно 20.6% и 4%. Тези индикатори слагат tbi за следващ път измежду най-ефективните и рентабилни банки в Югоизточна Европа.

„ Въпреки несигурната конюнктура по света, бизнес моделът на tbi продължава да обезпечава бърз напредък и облага – рекордните ни финансови резултати за 2022 година са доказателство за това - споделя, CEO, tbi bank. – Те са разследване от напъните на стимулирания ни екип, който продължава да развива екосистемата за финансиране и извършване на покупки, от която се възползват от ден на ден търговци и консуматори. С взор към това, което ни чака през 2023 година, продължаваме да развиваме новаторски артикули и услуги, с които в допълнение ще подобряваме ежедневното банкиране през смарт телефона (мобилното ни приложение и дебитната карта neon са най-хубавият образец за това) и да разширяваме партньорската си мрежа в България, Румъния и Гърция. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР