Преди около шест години tbi bank започна една от най-амбициозните

...
Преди около шест години tbi bank започна една от най-амбициозните
Коментари Харесай

tbi bank с рекордна нетна печалба за 2022 г.

Преди към шест години tbi bank стартира една от най-амбициозните бизнес трансформации в района. Преходът към challenger банка в телефона на клиентите от Югоизточна Европа изглеждаше извънредно сложен, само че в последна сметка докара до резистентен триумф. Въпреки несигурната среда, фокусът на tbi върху потребностите на клиентите, стъпването на нови пазари и разширението на продуктовото портфолио непрекъснато се възнаграждават с отлични финансови резултати. 2022 година не прави изключение.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на tbi за 2022 година демонстрира рекордна в историята на банката чиста облага в размер на 35.5 млн. евро - с 29% повече от резултата за 2021 година (27.5 млн. евро). Банката бързо се приспособява към изменящата се пазарна среда и потребителските желания, което оказа помощ на бизнеса й с крайни клиенти и с дребни и междинни предприятия да нарасне над междинното за пазара и да способства позитивно за общия резултат.
 Нетната облага на tbi bank за деветмесечието надвишава тази за цялата 2021 година
Нетната облага на tbi bank за деветмесечието надвишава тази за цялата 2021 година

Банката стои устойчиво и несъмнено във връзка с ликвидността и капитала си

Като един от водачите в Югоизточна Европа във връзка с различните платежни решения (позволяващи на потребителите да разсрочват заплащанията си във времето), през 2022 година tbi bank е обслужила съвсем 1.3 милиона заявки за финансиране в България, Румъния и Гърция и е одобрила близо 550 хиляди финансови проекта на обща стойност 726 млн. евро (с 34% повече от 2021 г.). Ръстът се дължи на принос и на двата сегмента - крайни клиенти и дребни и междинни предприятия, на пазарите в България и Румъния.

tbi регистрира впечатляващ растеж на активите от 54% към края на 2022 година, достигайки 1.1 милиарда евро (увеличение с 380 млн. евро през 2022 г.). Кредитният портфейл доближава 778 млн. евро в края на декември 2022 година (43% растеж по отношение на 2021 г.). През 2022-а общоприетите заеми, отпуснати през цифровите канали и центровете за обслужване в България, нарастват с близо 50%, спрямо растеж от 20% през 2021 година, като по този метод способстват доста за рекордните резултати на tbi bank.
 Tbi bank с водеща за пазара рента по депозити до 3%
Tbi bank с водеща за пазара рента по депозити до 3%

Освен това tbi вкара нов кратковременен депозит със период от 5 месеца и с промоционална рента от 1,5%

Благодарение на този здравословен растеж, приходите на банката нарастват с 30% до 161 млн. евро . Така оперативната облага за 2022 година доближава 122 млн. евро, което бележи близо 28% растеж на годишна база. Увеличението на общите разноски на банката с 30% до 79 млн. евро се дължи главно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии (мобилното приложение и дебитната карта neon) и пазари (разрастването към Гърция). Печалбата преди данъчно облагане възлиза на 43 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank доближава 796 млн. евро в края на годината, отчитайки рекорден растеж от 63% - доста изпреварващ пазара. Този резултат се дължи основно на депозитите в сегмент крайни клиенти, където потребителската база бележи още по-голям растеж - близо 70% спрямо 2021 година Благодарение на конкурентната възвръщаемост за вложителите и тяхното доверие, банката реализира 75% нарастване в пазарния дял на депозитите в България.

В края на регистрирания интервал tbi стои устойчиво и несъмнено във връзка с капитала и ликвидността си. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на равнище 592% (много над регулаторния предел от 100%), а коефициентът на финансова адекватност (CAR) - 22.1%. Дейностите на банката за интервала се отличават и с непрекъснато възстановяване на успеваемостта - съотношението административни разноски към оперативни доходи доближава 49.8%, а възвръщаемостта на обслужваните заеми (ROWP) - 23.8%, което разрешава на възвръщаемостта на капитала (ROE) и възвръщаемостта на активите (ROA) да доближат надлежно 20.6% и 4%. Тези индикатори слагат tbi за следващ път измежду най-ефективните и рентабилни банки в Югоизточна Европа.
 Снимка 612379
Източник:

" Въпреки несигурната конюнктура по света, бизнес моделът на tbi продължава да обезпечава бърз напредък и облага - рекордните ни финансови резултати за 2022 година са доказателство за това - споделя, CEO, tbi bank. - Те са разследване от напъните на стимулирания ни екип, който продължава да развива екосистемата за финансиране и извършване на покупки, от която се възползват от ден на ден търговци и консуматори. С взор към това, което ни чака през 2023 година, продължаваме да развиваме новаторски артикули и услуги, с които в допълнение ще подобряваме ежедневното банкиране през смарт телефона (мобилното ни приложение и дебитната карта neon са най-хубавият образец за това) и да разширяваме партньорската си мрежа в България, Румъния и Гърция. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР