Преди около 146 години Христофор Ботъов Петков написа: Българският народ

...
Преди около 146 години Христофор Ботъов Петков написа: Българският народ
Коментари Харесай

Ботев отвъд понятното - документален филм за пренебрегнатите исторически факти за гения

Преди към 146 години Христофор Ботъов Петков написа: " Българският народ умее да търпи, а европейското великодушие е готово да пази политически кеф, харемна дипомация и държавно безчовечие до последната прекаленост. ( " Знаме ", бр.6, 1875 )
За Европейската цивилизация Христофор Ботъов Петков ни написа следното: " Заедно с цивилизацията у нас се вкарва добродетелност, умственост и телесният разврат, модите, пиянството и сифилисът. "
 Иван Тренев: България е колониална страна, в някои градове даже не пуснаха сирената в чест на Ботев (ВИДЕО) Иван Тренев: България е колониална страна, в някои градове даже не пуснаха сирената в чест на Ботев (ВИДЕО)
" В редица градове не беше пусната сирената в памет на Христо Ботев. Това не се регистрира по медиите и най-много в малките екрани. Това се случ...
Точно, просто, разбираемо.

Ботев го е писал за 1875 година, за през днешния ден и за утрешния ден, до момента в който народът не стане свободен - по Ботевски, не стане грамотен и зрящ - по Ботевски.
Спасението на народа Христофор Ботъов Петков е описал смайващо тъкмо: " Меч и огън! Това са оръдията и средствата, с които ние ще да намериме, по всяко време, правдина в страната на разбойниците. Огън и меч! Нашите най - правилни бранители. С тях ние всичко ще придобием.`` ( " Знаме ",бр 14, 1875).
Филмът ``Ботев оттатък понятното " е документален и направи един сложен поход към Ботевото слово и неговата правота. Целта е една: да стане налично за публичното схващане, осезаемо за отворените сетива, да заживее обещаващо в духовния мир на българина.
 В Казанлък се състоя тържествена заря - инспекция в памет на живота и делото на Христо Ботев В Казанлък се състоя тържествена заря - инспекция в памет на живота и делото на Христо Ботев
Тържествена заря-проверка, в памет на живота и делото на Христо Ботев и починалите за свободата на България в парк „ Розариум&ldqu...
Да се доближи с най-силното налично доказателство – Ботевото документално завещание – до Ботевата същина, родолюбие, самопожертвувателност за едничкатата независимост на народа, до революционния му дух и борбеност, до яснотата и чистотата на голямата всепоглъщаща обич към българщината и народ, не беше и не е елементарен поход. В креативната работа, колективът също се променяше и растеше духовно. Това е неизбежен резултат за всеки, поел по пътя на Ботев.
Да се вгледаш в дълбочината на Ботевите слова, да стоиш замислен във висините на крилатите му слова, да се смълчиш пред лекотата и простотата на леещите се слова, беше окриляващо. Но в думите заглъхваше като че ли мълниеносен удар от осъзнатото Ботево възприятие.
Филмът доближи до исторически подценявани обстоятелства, доближи до откриване на оня Ботев, който постоянно е вървял с крачка назад( с показност) и с години напред, с прозрения.
Ако не беше изменничество...Завистта, слугинажът и задкулисието, са част от нищожния живот на бездуховността и безчестието.
Ботев беше наш – само че не беше един от нас! Ние го следваме, с цел да се равним.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР