Преди няколко дни се проведе историческа за световната политика среща

...
Преди няколко дни се проведе историческа за световната политика среща
Коментари Харесай

Митовете за червения телефон между Москва и Вашингтон, пуснат през Студената война

Преди няколко дни се организира историческа за международната политика среща - президентите на Съединени американски щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин разговаряха на 4 очи в Женева. Макар да не стигнаха до открита борба, предстоящо те не реализираха пробив и диалогът им неизбежно подсети за най-критичната точка в непроменяемо напрегнатите връзки сред двете огромни страни - Студената война.

Един от емблематичните знаци за този интервал, въплъщение на силата и секретността, директната линия за връзка сред Белия дом до и Кремъл, прочут още като аления телефон. Истината обаче е, че това е мит. Всъщност в никакъв случай е имало даже телефон, камо ли червен. И той не е бил в Овалния кабинет на американския държавен глава, а в Пентагона...

Идеята и договарянията

Всичко стартира по време на Кубинската ракетна рецесия (руснаците я назовават Карибската рецесия, а самите кубинци - Октомврийската криза) - най-острият спор по време на Студената война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Тя стартира на 16 октомври 1962 година, когато американското разузнаване рапортува на президента Джон Кенеди информация, която разкрива разполагането на стартови площадки на руски нуклеарни ракети на острова .

В момента, когато напрежението е във връхна точка, значимо известие от 3000 думи на руския водач Никита Хрушчов е получено и разкодирано за цели 12 часа, което се оказва рисково дълъг интервал при действителна опасност от нуклеарен удар. Докато Вашингтон приготвят отговора си, от Москва идва само че, още по-остро известие, с което се изисква изтеглянето на американските ракети от Турция. Тогова измежду съветниците в Белия дом стартира ражда концепцията, че рецесията би могла да бъде следена доста по-успешно, в случай че има съществува по-бърза връзка сред управленията на двете страни. Докато тя бъде основана обаче, Кубинската рецесия завършва - едвам 13 дни след започването си, когато все руският водач Никита Хрушчов афишира, че инсталациите за балистични ракети ще бъдат демонтирани.

Въпреки това, американският и руският водач се спогаждат, че в интерес и на двете страни е да имат по-бърз и сигурен метод за връзка. И по този начин, с " Меморандум за съгласие ", подписан на 20 юни 1963 година също в Женева, двете сили се спогаждат, че " по време на изключителна обстановка държавното управление на Съединените американски щати и държавното управление на Съюза на руските социалистически републики би трябвало да открият директни връзки, незабавно щом това е механически осъществимо.

От разказите на Чехов до лисица и куче

Реалното стартиране на връзката лишава към два месеца. И по този начин тя е открита на 30 август 1963 година

Но в началото основаният " червен телефон " в действителност е система от телепринтери, които употребяват криптирана връзка . Нещо повече, с цел да е допустима тази връзка, са нужни 10 000 благи дълъг трансатлантически кабел от Вашингтон през Лондон до Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки и най-после до Москва.

Четири американски телематични машини са трансферирани в Москва и конфигурирани в Кремъл. Същият брой машини, създадени в Източна Германия, са изпратени до руското посолство във Вашингтон, след което доставени в Пентагона, който остава дом на " горещата линия ". Двете страни се снабдяват и с устройства за шифроване, тъй че американците да могат да превеждат получените известия на британски, а руснаците на съветски.

Всичко това, несъмнено, се случва в цялостна секретност. Тъй като не се знае за нея, тя няколко пъти е прекратена инцидентно, да вземем за пример покрай Копенхаген от датски оператор на булдозер и от финландски фермер, който безусловно го разорал.

Публикации демонстрират, че във Финландия не са останали документи за появяването на системата, въпреки за потреблението на територията й страната ежемесечно да получавала наем. В Министерство на външните работи на Финладия се открива едно споменаване за " горещата линия " - от октомври 1967 година, когато тя към този момент съществува от 4 година

" Държавната пощенската и телеграфна работа получава наем от 2189.25 марки на месец ", се споделя в писмо на нейния шеф Ойва Салойла, изпратено до Министерство на външните работи на страната.

Ръководителят на отдела Юрийо Риху пък споделя, че е отговарял " горещата линия " да работи безупречно. Кабелът обаче неведнъж се повреждал и даже няколко пъти се наложило да бъде призоваван по правосъдно дело за отплата на загубите.

Той си спомня дежурството си още по време на договарянията сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.

" Помня, че военните ни изпратиха група хора, с цел да наблюдават за запазването на кабела . Дадохме им пространства и в избрани точки поставихме защита. Въпреки публикуваното мнение, това не е била телефонна линия, а линия за предаване на известия благодарение на 5-битния код Бодо ", прецизира той.

Натискането или ненатискането на клавиши съответствало на предаването или непредаването на един обичай благодарение на секретно устройство. Съобщението можело да се прочете единствено от тези, които имали специфична лента, благодарение на която кодът можел да бъде транслиран в текст.

Преди да бъде пусната, годността на линията минава всеки час през тест . Москва изпращала известие до Вашингтон и оттова отговаряли. Имало сделка тестовите известия да не носят политически темперамент. Затова от Кремъл да вземем за пример изплащали фрагменти от разказите на Чехов или от стихотворения на Пушкин.

Първото изпратено известие след формалното стартиране на системата също не е политическо, не е и тъкмо трагично като първата депеша на изобретателя на телеграфа Самюел Морз " Какви чудеса прави Бог ". Вашингтон изпраща до Москва пробното обръщение " Бързата кафява лисица прескочи мързеливото куче 1234567890 ", употребявайки всяка писмен знак от британската писменост и всички арабски числа - тест за точността на системата ".

 Майор Глен Нордин (вляво), който знае съветски, театралничи за прощална фотография през февруари 1966 година, последният му месец, в който обслужва към момента тестовата гореща линия
Майор Глен Нордин (вляво), който знае съветски, театралничи за прощална фотография през февруари 1966 година, последният му месец, в който обслужва към момента тестовата гореща линия
Снимка: Министерство на защитата на Съединени американски щати

Кой президент защо употребява системата?

Джон Кенеди обаче по този начин и не съумява да употребява директната връзка, тъй като е погубен единствено три месеца след стартирането й. Първият президент, който прави това, е Линдън Джонсън, на който му се постанова да комуникира незабавно с съветския си сътрудник Алексей Косигин по време на Шестдневната война сред Израел и прилежащите арабски страни през лятото на 1967 година, когато двете суперсили съгласуват между тях военните си ходове, с цел да се избегнат недоразумения.

През септември 1971 година " горещата линия " е усъвършенствана - появил се канал за сателитна връзка посредством американската система " Интелсат " и руския уред " Молния-2 ". Това се случва единствено три месеца преди военния спор сред Индия и Пакистан, който става причина новият президент Ричард Никсън да беседва с тогавашния собственик на Кремъл - Леонид Брежнев. На Никсън му се постанова да употребява горещата линия още два пъти - първо по време на войната Йом Кипур през 1973 година и по-късно през юли идната година, когато Турция нахлува в Кипър.

По-късно президентът Джими Картър употребявал системата единствено един път - през 1979 година, когато Съюз на съветските социалистически републики нахлува в Афганистан. По мотив този случай години по-късно някогашният консултант в Кремъл Фьодор Бурлацкий описа по какъв начин Картър попитал Брежнев правилно ли е, че Москва приготвя навлизане в Афганистан. " Не съм чул, чакайте да попитам военния министър ", дал отговор той и и се престорил, че приказва с някого. После го успокоил, че няма такива проекти.

През 1983 година Роналд Рейгън, който демонстрира мощен интерес към системата, инициира договаряния , които водят до усъвършенстването й с високоскоростен факс. Съветският съюз и Съединени американски щати се договорят публично да създадат това на 17 юли 1984 година Така през 1985 година връзката е осъвременена, като е прибавен канал за факсимилна връзка, а през 1988 година телеграфът е пресечен, откакто години тестване и потреблението потвърди, че факс връзките са надеждни. Рейгън употребява връзката няколко пъти, измежду които, с цел да разиска събитията в Ливан и вълненията в Полша.

20 година по-късно - на 1 януари 2008 година, към този момент доста по-модерна геостационарна компютърна мрежа свързва Москва и Вашингтон. Новата система продължава да употребява двете сателитни връзки, само че остарелият кабел е сменен с оптичен. Софтуерът разрешава два разновидността на връзка: чат за говорене - за съгласуване на интервенциите, и имейл за писмени известия. Предаването е съвсем незабавно.

По време на взаимна конференция през 2010 година с съветския президент Дмитрий Медведев, президентът Барак Обама се пошегува, че Twitter е заменил горещата линия с думите: " Може би най-сетне ще можем да изхвърлим тези " червени телефони " от едно време ".

 През 2013 година телеграфът от дълго време е сменен от компютри
През 2013 година телеграфът от дълго време е сменен от компютри
Снимка: Министерство на защитата на Съединени американски щати

През 2013 година администрацията на Обама добави канал, предопределен да изпраща имейли с атачмънти за киберинциденти.

И три години по-късно му се наложи да го употребява за това - беседва с Владимир Путин за хакерските офанзиви по време на предизборната акция в Съединени американски щати. Тогава представителят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че " това е естествена закрита линия за връзка, която държавните глави употребяват за телефонни диалози ", с което остави усещане, че всички диалози сред двамата президенти се организират по тази линия. Американските медии обаче разясниха, че в никакъв случай по-рано Белият дом не е употребявал системата " червен телефон " за връзка с Кремъл, което в действителност акцентира сериозността на обстановката.

Самият Обама в един миг държеше алегорично на бюрото си подобен телефон. В своята автобиография Ричард Брансън обаче споделя, че той го употребявал... да поръчва чай за гостите си .

" Седяхме и към този момент се готвехме да си тръгваме, когато обърнах внимание на алената слушалка на бюрото му. Обама видя, че виждам в тази посока и сподели: " По-рано такива телефони са се употребявали за изключителни обстановки, само че в този момент ги употребявам, с цел да поръчвам чай на гостите си ", описа английският милиардер.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР