Преди новия сезон в мъжкото волейболно първенство старши треньорът на ...

Преди новия сезон в мъжкото волейболно първенство старши треньорът на

Андрей Жеков: Ще играем по възможно най-добрия начин

Преди новия сезон в мъжкото волейболно първенство старши треньорът на Левски София Андрей Жеков даде изявление за клубния уебсайт. В него някогашният "син " разпределител приказва по разнообразни тематики.

На прага сме на новия сезон в мъжкия ни волейбол. Как оценявате подготовката?

Смятам, че имахме малко бих я нарекъл странна квалификация, защото огромна част от тима се окомплектоваше в движение. Едва от може би 2 седмици преди началото на сезона сме в цялостен състав и имаме опция да упражняваме всички дружно. В началото голямата част от състава бе от школата на клуба плюс Боян Йорданов, който бе един от малкото, стартирали подготовката от началото. Другите заради наситения календар на националните тимове-младежки, юношески и мъжки, в които имаме състезатели, се присъединяваха към нас с течение на времето. Но обстановката е такава, каквато е. Надявам се, че сме свършили потребна работа.

Какво ви хареса и какво не в изиграните контроли?

Изиграхме 2 контроли с Монтана и 2 мача от шампионата "Борис Гюдеров ". Смятам, че ненапълно се представихме съгласно моите упования. В някои детайли-по-добре, в други-не даже толкоз. Имаме още прочути запаси в посрещането, защото опитваме нови неща, които изискват време, с цел да привикнем към една по-друга система. Смятам, че ще поносим развиване в това отношение. Атаката е подвластна от положителното посрещане. Затова подобрявайки него, ще подобрим и нея. Това, върху което съм доста фокусиран и ми се желае да забелязвам в нашата игра е на блок. Искам да сме тим, който се отличава в това отношение. Много работим в тази тенденция. Всеки ден обръщаме нужното внимание, както на блокадата, по този начин и на отбраната.

Предвид 3-ото място от предишния сезон вариантите за по-положително показване са малко. Шампионът Хебър загря солидно за първенството предходната седмица-поврат в Шампионската лига успех за суперкупата. Нефтохимик има доста опитни състезатели. Ясно е, че във всеки мач Левски гони успеха, само че какви действителни цели си поставяте вие?

Моите упования и упоритости са да играем добре, да играем волейбол, в който, както споменах, да има някакъв признак, който изпълняваме на положително равнище. Смятам, че през този сезон, защото първенството няма да е разграничено на първа и втора осмица, може би ще има мачове, в които да речем равнището няма да е толкоз високо и други такива, в които силите ще са доста изравнени и ще се получават забавни конфликти. Хебър наподобява едни гърди напред. Събран е доста първокласен състав, с доста положителни и потвърдени волейболисти, които са опитни и са играли дълго време дружно в националния тим. Така че с организацията, която са създали, с треньорския щаб, който имат в лицето на Камило Плачи и неговите асистенти, имат преимущество. Плюс това считам, че Нефтохимик притегли двама чужденци, които може би ще вдигнат класата на тима. Там също има опитни и потвърдени състезатели, които във съществените моменти могат да създадат разликата.

След тези два тима има 5-6 състава, които са много изравнени като благоприятни условия и всеки може да победи другия. Така че ще е нужна централизация във всеки един миг. Не желая давам някакви съответни прогнози или действителни упования. Непозната е системата на първенството. За първи път ще се играе по нея. Групите са разграничени по не знам какъв принцип, не е географски сигурно. Има две осмици, играе се с тимове и от другата, тъй че дано да стартираме и да забележим по какъв начин ще се развият нещата.

Конкретното в проектите ни към този момент го споменах. Фиксирали сме се да играем нападателно в отбрана, макар че тя като детайл е защитителен. Искам да сме нападателни в това отношение, тъй като гледайки по какъв начин играят тимовете в света в финално време мисля, че това е детайлът, който ни отдалечава от най-положителните.

Какво мислите за новия формат на първенството?

Много се изговори наистина ли да остане остарелият или да има нов. Смятам, че времето ще покаже наистина ли смяната е позитивна. Ще има много мачове. Надявам се играчите да са здрави и да имаме опция да използваме всички, тъй като съставът ни е забавен като сплав от много опитни състезатели и извънредно млади момчета, някои от които за първа година са в мъжкия тим.

Сезонът започна с посещение на вицешампиона Нефтохимик и дерби с ЦСКА. Какво значи тежката стратегия?

Изисква да сме извънредно съсредоточени през цялото време, което не е просто предвид на това, което споменах-че сме всички дружно единствено от 2 седмици. Отборът няма по какъв начин да е достигнал равнището, което аз чакам, и да посочва капацитета, който имам вяра, че има, след една седмица или след 10 дни. Това ще е развой, при който ще се доразвиваме и подобряваме като метод на игра. Програмата е натоварена през цялото време. След първите 2 мача ни предстоят гостувания на Марек и Дея. Така в първите 4 кръга ще играем на открито и то тук-там, които не са изключително приятни за гостуващите тимове или против тим като Дея, който съобщи упоритости за положително показване и притегли положителни състезатели. Така че стратегията ни притиска през цялото време да играе по допустимо най-положителния метод към този миг.

В състава на Левски към този момент няма да са знаковият деец Христо Цветанов, който приключи кариерата си, и младият Алекс Николов, отпътувал да учи и играе в Съединени американски щати. Как ще се отрази тяхното неявяване?

Освен Христо и Алекс, които през предишния сезон оставиха своята диря върху представянето на тима и остават празнота, която се надявам бързо да бъде запълнена, напущат още Марк Макгивърн и вторият ни разпределител Стоил Палев. Това значи, че тимът ни, макар че наподобява като предходната година, в действителност е много изменен. Реално си потеглиха 4-ма волейболисти и на тяхно място привличаме единствено един-Светослав Гоцев. Той сигурно придава качество и класа на тима, само че за други, които влизат на мястото на напусналите, като Ники Захариев и Лазар Бучков ще е първи сезон с по-огромни натоварвания и упования към тях като към този момент пълноценна част от състава, борейки се за титулярно място. Имаме Симеон Николов, който към момента не е навършил 15 година Особено за разпределител това е извънредно млада възраст. Знаем какъв брой дълъг развой е оформянето на един състезател на този пост. Имаме Влади Гърков и Венислав Антов, които са на 17-18 година Всички те са състезатели, за които считам, че ще имат от ден на ден време на игрището, което ще е нещо ново за тях.

Нали точно това е философията и модел на работа в Левски-основаването на лична продукция волейболисти, които да се налагат в първия състав.

Абсолютно. Това е пътят, по който сме избрали да вървим и следваме. При нас доста се залага на работата с млади състезатели. Смятам, че резултатите показват, че в клуба се прави една напрегната работа в това отношение. През предишния сезон всичките ни тимове в мъжкото направление станаха шампиони. Имахме положително показване и при девойките и то в първата година, в която се развиваше е и това направление. Така че концепцията е в един миг тези положителни резултати и трофеи да доведат до изграждането на едни състезатели с нрав на спечелили, които да го пренесат в мъжкия тим дружно с волейболните си качества.

Няколко момчета имаха наситено лято с националните тимове. 6-има бяха в състава, който стана международен вицешампион до 19 година Левски имаше 4-ма пълномощници в този до 21 година, който стана 6-и в света. Какво смятате, че им даде този сюжет?

Освен че сигурно има физическа отмалялост, която е неизбежно да се натрупа поради натоварения календа, сигурно резултатите през лятото им дават самочувствие, експеримент, може би успокоение. Все отново това бяха международни първенства. На едното тимът ни бе напълно покрай най-високото ходило. Виждам ги по-пораснали, по-уверени. Все още макар че има доста какво да надграждат и ми се желае да продължат в тази посока. Не би трябвало да се задоволяват с това, което са постигнали, в противен случай! Прекрасни са резултатите и представянето, само че би трябвало да продължат да натискат.

В тяхната възраст идва един доста внимателен психически миг, при който триумфите може да ги накарат да тръгнат в неверна посока. Как ги предпазвате?

Това, на което държа, е играчите, с които работя да бъдат уверени, самочувствие, само че в това време в действителност от време на време това може да им изиграе неприятна смешка. Прекаленото шумене, ранно постигнатия триумф-тези неща може да бъдат доста измамни. Това са млади момчета, които към момента не са построени състезатели. Много от значение е те да продължат да не губят основа под краката си. В тази тенденция поставяме съществени старания да ги държим на земята и те да имат предпочитание и упоритост за все по-нататъшно развиване.

Преотстъпите двама от международните вицешампион-Стоил Палев и Георги Митов, в Сливнишки воин.

Стоил Палев изяви предпочитание да играе постоянно, което за един разпределител е доста скъпо. Той бе съществена част от нашия състав. Мисля, че през предишния сезон имахме едно доста съществено равнище на тренировки. Уважихме желанието му да премине в Сливнишки воин. В същото време имаме надарени момчета от школата, споменах Симеон, за които може би идва по-рано от предстоящото от моментът да дебютират при мъжете. Но това ще е от изгода и за Палев, и за Николов. Георги Митов също искаше да има повече игрови минути и надлежно клубът го преотстъпи.

От тази година Левски към този момент има своя зала с чудесни изисквания за квалификация, мачове, за всичко. По какъв метод това оказва помощ за повишаване на равнището на тимовете и нагледно казано за сближение на "синьото " волейболно семейство.

Смятам, че оказва помощ в действителност доста. Всички со случва тук. Всички упражняваме на едно място, игрищата се употребяват през целия ден дружно с фитнеса, който оферира най-положителните изисквания, с физиотерапията. Бидейки на едно място ние треньорите имаме по-положителна връзка и наблюдения върху другите възрасти и развиването на момчетата и девойките. Привилегировани сме да имам тези изисквания. Човек свиква бързо с хубавото. Докато беше периодът, в който в нашата зала се провеждаше Световното до 21 година, се налагаше да търсим други зали, което ни даде още по-ясно да разберем с какво в действителност разполагаме.

Вашите 2 деца са част от школата на Левски. Какво е чувството и отвън дома да сте на едно място?

У дома е едно, само че тук виждам да заставам по настрани. Надявам, естествено, да се усещат добре и да се развиват, само че на този стадий ми се коства, че колкото съм по-дистанциран съм аз, е толкоз по-добре. Имам цялостно упование на треньорите, които работят с тях и считам, че те са оправят отлично.

Източник: gong.bg