Преди новия сезон в мъжкото волейболно първенство старши треньорът на

...
Преди новия сезон в мъжкото волейболно първенство старши треньорът на
Коментари Харесай

Андрей Жеков: Ще играем по възможно най-добрия начин

Преди новия сезон в мъжкото волейболно състезание старши треньорът на Левски София Андрей Жеков даде изявление за клубния уебсайт. В него някогашният "син " разпределител приказва по разнообразни тематики.

На прага сме на новия сезон в мъжкия ни волейбол. Как оценявате подготовката?

Смятам, че имахме малко бих я нарекъл странна подготовка, защото огромна част от тима се окомплектоваше в придвижване. Едва от може би 2 седмици преди началото на сезона сме в цялостен състав и имаме опция да упражняваме всички дружно. В началото голямата част от състава бе от школата на клуба плюс Боян Йорданов, който бе един от дребното, стартирали подготовката от началото. Другите заради наситения календар на националните тимове - младежки, юношески и мъжки, в които имаме състезатели, се присъединяваха към нас с течение на времето. Но обстановката е такава, каквато е. Надявам се, че сме свършили потребна работа.

Какво ви хареса и какво не в изиграните контроли?

Изиграхме 2 контроли с Монтана и 2 мача от шампионата "Борис Гюдеров ". Смятам, че ненапълно се представихме съгласно моите упования. В някои детайли - по-добре, в други - не чак толкоз. Имаме още известни запаси в посрещането, защото опитваме нови неща, които изискват време, с цел да привикнем към една по-различна система. Смятам, че ще поносим развиване в това отношение. Атаката е подвластна от положителното посрещане. Затова подобрявайки него, ще подобрим и нея. Това, върху което съм доста фокусиран и ми се желае да виждам в нашата игра е на блок. Искам да сме тим, който се отличава в това отношение. Много работим в тази тенденция. Всеки ден обръщаме нужното внимание, както на блокадата, по този начин и на отбраната.

Предвид 3-ото място от предишния сезон вариантите за по-добро показване са малко. Шампионът Хебър загря солидно за шампионата предходната седмица - поврат в Шампионската лига успех за суперкупата. Нефтохимик има доста опитни състезатели. Ясно е, че във всеки мач Левски гони успеха, само че какви действителни цели си поставяте вие?

Моите упования и упоритости са да играем добре, да играем волейбол, в който, както загатнах, да има някакъв признак, който изпълняваме на положително равнище. Смятам, че през този сезон, защото шампионата няма да е разграничено на първа и втора осмица, може би ще има мачове, в които да речем равнището няма да е толкоз високо и други такива, в които силите ще са доста изравнени и ще се получават забавни конфликти. Хебър наподобява едни гърди напред. Събран е доста първокласен състав, с доста положителни и потвърдени волейболисти, които са опитни и са играли дълго време дружно в националния тим. Така че с организацията, която са създали, с треньорския щаб, който имат в лицето на Камило Плачи и неговите асистенти, имат преимущество. Плюс това считам, че Нефтохимик притегли двама чужденци, които може би ще вдигнат класата на тима. Там също има опитни и потвърдени състезатели, които във значимите моменти могат да създадат разликата.

След тези два тима има 5-6 състава, които са много изравнени като благоприятни условия и всеки може да победи другия. Така че ще е нужна централизация във всеки един миг. Не желая давам някакви съответни прогнози или действителни упования. Непозната е системата на шампионата. За първи път ще се играе по нея. Групите са разграничени по не знам какъв принцип, не е географски сигурно. Има две осмици, играе се с тимове и от другата, тъй че дано да стартираме и да забележим по какъв начин ще се развият нещата.

Конкретното в проектите ни към този момент го загатнах. Фиксирали сме се да играем нападателно в отбрана, макар че тя като детайл е защитителен. Искам да сме нападателни в това отношение, тъй като гледайки по какъв начин играят тимовете в света напоследък мисля, че това е детайлът, който ни отдалечава от най-хубавите.

Какво мислите за новия формат на шампионата?

Много се изговори дали да остане остарелият или да има нов. Смятам, че времето ще покаже дали смяната е позитивна. Ще има много мачове. Надявам се играчите да са здрави и да имаме опция да използваме всички, тъй като съставът ни е забавен като сплав от много опитни състезатели и извънредно млади момчета, някои от които за първа година са в мъжкия тим.

Сезонът започва с посещение на вицешампиона Нефтохимик и дерби с ЦСКА. Какво значи тежката стратегия?

Изисква да сме извънредно съсредоточени през цялото време, което не е елементарно предвид на това, което загатнах - че сме всички дружно единствено от 2 седмици. Отборът няма по какъв начин да е достигнал равнището, което аз чакам, и да демонстрира капацитета, който имам вяра, че има, след една седмица или след 10 дни. Това ще е развой, при който ще се доразвиваме и подобряваме като метод на игра. Програмата е натоварена през цялото време. След първите 2 мача ни предстоят гостувания на Марек и Дея. Така в първите 4 кръга ще играем на открито и то тук-там, които не са изключително приятни за гостуващите тимове или против тим като Дея, който съобщи упоритости за положително показване и притегли положителни състезатели. Така че програмата ни притиска през цялото време да играе по допустимо най-хубавия метод към този миг.

В състава на Левски към този момент няма да са знаковият деец Христо Цветанов, който приключи кариерата си, и младият Алекс Николов, отпътувал да учи и играе в Съединени американски щати. Как ще се отрази тяхното неявяване?

Освен Христо и Алекс, които през предишния сезон оставиха своята диря върху представянето на отбора и остават празнота, която се надявам бързо да бъде запълнена, напущат още Марк Макгивърн и вторият ни разпределител Стоил Палев. Това значи, че тимът ни, макар че наподобява като предходната година, в действителност е много изменен. Реално си потеглиха 4-ма волейболисти и на тяхно място привличаме единствено един - Светослав Гоцев. Той сигурно придава качество и класа на тима, само че за други, които влизат на мястото на напусналите, като Ники Захариев и Лазар Бучков ще е първи сезон с по-големи натоварвания и упования към тях като към този момент пълноценна част от състава, борейки се за титулярно място. Имаме Симеон Николов, който към момента не е навършил 15 година Особено за разпределител това е извънредно млада възраст. Знаем какъв брой дълъг развой е оформянето на един състезател на този пост. Имаме Влади Гърков и Венислав Антов, които са на 17-18 година Всички те са състезатели, за които считам, че ще имат от ден на ден време на игрището, което ще е нещо ново за тях.

Нали точно това е философията и модел на работа в Левски - основаването на лична продукция волейболисти, които да се постановат в първия състав.

Абсолютно. Това е пътят, по който сме избрали да вървим и следваме. При нас доста се залага на работата с млади състезатели. Смятам, че резултатите демонстрират, че в клуба се прави една сериозна работа в това отношение. През предишния сезон всичките ни тимове в мъжкото направление станаха първенци. Имахме положително показване и при девойките и то в първата година, в която се развиваше е и това направление. Така че концепцията е в един миг тези положителни резултати и трофеи да доведат до построяването на едни състезатели с нрав на спечелили, които да го пренесат в мъжкия тим дружно с волейболните си качества.

Няколко момчета имаха наситено лято с националните тимове. 6-има бяха в състава, който стана международен вицешампион до 19 година Левски имаше 4-ма представители в този до 21 година, който стана 6-и в света. Какво смятате, че им даде този сюжет?

Освен че сигурно има физическа отмалялост, която е неизбежно да се натрупа поради натоварения календа, сигурно резултатите през лятото им дават самочувствие, опит, може би успокоение. Все отново това бяха международни шампионати. На едното тимът ни бе напълно покрай най-високото ходило. Виждам ги по-пораснали, по-уверени. Все още обаче има доста какво да надграждат и ми се желае да продължат в тази посока. Не би трябвало да се задоволяват с това, което са постигнали, в противен случай! Прекрасни са резултатите и представянето, само че би трябвало да продължат да натискат.

В тяхната възраст идва един доста внимателен психически миг, при който триумфите може да ги накарат да тръгнат в неверна посока. Как ги предпазвате?

Това, на което държа, е играчите, с които работя да бъдат уверени, самочувствие, само че в това време в действителност от време на време това може да им изиграе неприятна смешка. Прекаленото шумене, ранно постигнатия триумф - тези неща може да бъдат доста лъжливи. Това са млади момчета, които към момента не са построени състезатели. Много значимо е те да продължат да не губят основа под краката си. В тази тенденция поставяме съществени старания да ги държим на земята и те да имат предпочитание и упоритост за все по-нататъшно развиване.

Преотстъпите двама от международните вицешампион - Стоил Палев и Георги Митов, в Сливнишки воин.

Стоил Палев изяви предпочитание да играе постоянно, което за един разпределител е доста скъпо. Той бе значима част от нашия състав. Мисля, че през предишния сезон имахме едно доста съществено равнище на тренировки. Уважихме желанието му да премине в Сливнишки воин. В същото време имаме надарени момчета от школата, загатнах Симеон, за които може би идва по-рано от предстоящото от моментът да дебютират при мъжете. Но това ще е от изгода и за Палев, и за Николов. Георги Митов също искаше да има повече игрови минути и надлежно клубът го преотстъпи.

От тази година Левски към този момент има своя зала с чудесни условия за подготовка, мачове, за всичко. По какъв метод това оказва помощ за повишаване на равнището на тимовете и нагледно казано за сближение на "синьото " волейболно семейство.

Смятам, че оказва помощ в действителност доста. Всички со случва тук. Всички упражняваме на едно място, игрищата се употребяват през целия ден дружно с фитнеса, който предлага най-хубавите условия, с физиотерапията. Бидейки на едно място ние треньорите имаме по-добра връзка и наблюдения върху другите възрасти и развиването на момчетата и девойките. Привилегировани сме да имам тези условия. Човек привиква бързо с хубавото. Докато беше интервалът, в който в нашата зала се организираше Световното до 21 година, се постановяваше да търсим други зали, което ни даде още по-ясно да разберем с какво в действителност разполагаме.

Вашите 2 деца са част от школата на Левски. Какво е чувството и отвън дома да сте на едно място?

У дома е едно, само че тук виждам да заставам по настрани. Надявам, естествено, да се усещат добре и да се развиват, само че на този стадий ми се коства, че колкото съм по-дистанциран съм аз, е толкоз по-добре. Имам цялостно доверие на треньорите, които работят с тях и считам, че те са оправят отлично.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР