Преди подписването на споразумението за името Република Северна Македония недоволни

...
Преди подписването на споразумението за името Република Северна Македония недоволни
Коментари Харесай

Размирици и сълзотворен газ на протеста в Атинa

Преди подписването на съглашението за името Република Северна Македония недоволни и от двете страни на границата готвят огромни митинги, а министър председателят на Гърция Алексис Ципрас се изправи пред избор на съмнение, импортиран против него, поради съглашението.

Десетки гърци се събраха на площад "Синтагма " в символ на неодобрение през вчерашния ден, а към 19 часа полицията се опита да ги прогони със сълзотворен газ, заяви Нова телевизия.

Малко откакто се разбягаха в разнообразни направления, гърците се върнаха на площада и продължиха своя митинг. Към Преспанското езеро се заканиха да тръгнат част от протестиращите пред Народното събрание в Атина. На площад „ Синтагма” нощес имаше конфликти с полицията. За да разпилян стачкуващите, съгласно които Македония е гръцка, силите на реда използваха сълзотворен газ.

Протестите завършиха към среднощ. Постепенно се успокоява политическото напрежение в Гърция. Алексис Ципрас оцеля при вчерашния избор на съмнение и той остава на поста министър председател на страната. Днес той пътува към Преспанското езеро, с цел да взе участие при подписването на историческия контракт сред Гърция и Македония за смяна на името на Македония.

Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. На церемонията се чака и наличието на висши представители на интернационалната общественост - висшият представител за общата външна политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутиереш. След подписването двете делегации ще се реалокират на македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и взаимни обяд. С контракта, който бе разкрит, във връзка с езика е планувано - македонски език и в Организация на обединените нации остава да написа - македонски език - без никаква записка под линия с доуточнение. Документът е озаглавен „ Окончателно съглашение за решение на разликите разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на Организация на обединените нации и преустановяване на краткотрайното уреждане от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР