Преди много години уволнили директора на голямо предприятие. Тръгнал той

...
Преди много години уволнили директора на голямо предприятие. Тръгнал той
Коментари Харесай

Управленските стилове на Борисов

Преди доста години уволнили шефа на огромно дружество. Тръгнал той да сдава поста на приемника си. Дал му три плика и му споделил да ги отваря един по един, щом стане напечено. Минало известно време и се появила първата спешна обстановка. Идвал краят на годината, а осъществяването на проекта било наникъде. Почудил се малко новият началник, само че се престрашил и отворил първия плик. " Хвърляй виновността на предходните ", пишело на листчето в него. И той тъкмо това направил. Така избавил ситуацията. При втората спешна обстановка отново протегнал ръка към пликовете. " Започвай да правиш реорганизации ", бил съветът вътре. Писмото в третия плик било най-лаконично - " Подготви нови три плика ". Аналогията сред трите плика и трите мандата на Борисов се постанова от единствено себе. Борисов към този момент е отворил третия плик, макар напъните на подопечните му депутати да довършат мандата.

За последните десетина година преживяхме седем държавни управления, три от които служебни. Изразяваните неведнъж обществени планове на държавните управления " Борисов " 1, 2 и 3 да проведат предстоящите с години промени в страната (особено в правосъдната система и прокуратурата, в сигурността, в битката с корупцията и не на последно място в опазването на здравето и образованието) не се оказаха нищо друго, с изключение на един политически балон, раздуван до спукване от неповторимия Му " управнически " жанр. За десетилетие той съумя да размени класическото демократично парламентарно противостоене с леплив популизъм и непросветеност. Наложеният управнически жанр си има съответни черти.

" Пустиня "

Този жанр е присъщ с това, че под напън и от боязън от публично неодобрение продължава практиката да се наливат пари в нереформирани браншове. Това е все едно да наливаш вода в пясъка на пустинята. Едва ли всички към този момент са не запомнили по какъв начин тъкмо преди две години при започване на българското европредседателство из София се появиха билбордове, платени от милиционерските синдикати, от които ставаше ясно, че полицията желае пари, може да стачкува и по този метод да скапе положителното усещане измежду чужденците. Той незабавно отпусна 110 млн. лева и напрежението бе потушено. От време на време се чува някой глас, че системата за вътрешна сигурност остава нереформирана, че тя е цялостна с чантаджии с високи заплати и нейната успеваемост е съвсем нулева. Но щом стане въпрос за съкращения на ненужните звена, милиционерските синдикати изръмжават и промените се отсрочват за следващ път.

Още по-фрапираща е обстановката в опазването на здравето. Наливаните там милиарди всяка година се усилват и вследствие на това никой не е удовлетворен - нито пациентите, нито работещите в системата. Неговият мотив тук е: " Аз ви давам доста пари, оправяйте се сами. " А какъв е резултатът от харченето на тези пари, по какъв начин се управлява, то не е доста ясно. Картината в бранша бе тъкмо разказана от отиващия си началник на Здравната каса Дечо Дечев. Според него, поради лобистки законови текстове парите за опазване на здравето целеустремено се източват. Стига се до такава степен здравната каса да заплаща едно и също лекарство на частни лечебни заведения седем пъти по-скъпо, в сравнение с държавните.

Заради лобистки текстове в закона, за разлика от държавните и общинските, частните лечебни заведения не са длъжни да дават доклади по какъв начин са похарчили парите си. Различията в цените, по които се заплаща едно и също лекарство, идвала и от това, че частните лечебни заведения са извадени от " наложителните публични поръчки, които се организират, когато се харчи публичен запас ". Дечев признава, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред приключен факт. Първият бил с парите за заплатите на медицинските сестри. Борисов и Ананиев би трябвало да знаят, че няма по какъв начин да се дадат тези 50 милиона, само че те подредиха да ги даде касата. Касата по какъв начин може да ги откри? Единственият метод е, като се покачат цените на избрани действия. Повишиха се цените, това не докара до нищо и след три месеца тръснаха друга концепция, без касата да знае - усилваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и слагаме касата под приключен факт. Реалният резултат е, че наказваме работещите лечебни заведения, разяснява Дечев. Според него, в случай че съществуващият запас се влага в по-малък брой лечебни заведения, в сравнение с сегашните 387 лечебни заведения, с които касата сега има контракт, парите ще бъдат задоволителни, без да се нарушават достъпът и качеството на лекуването. Имаше един министър, Петър Москов, който писа специфична здравна карта, която трябваше да усъвършенства здравната мрежа. Но откакто бяха изхарчени куп пари за нея, тя отиде в небитието.

ВиК секторът е обособена тематика. И там бяха наливани милиарди без никакъв резултат. И след тях загубата на питейна вода е към 65 на 100. В припадък на суматоха, откакто разбра какво се случва в Перник, Той даде незабавно 30 млн. лева, без да се знае защо тъкмо ще бъдат употребявани те.

" Танго "

При него ръководещите оферират нещо и вършат крачка напред, само че по-късно се отхвърлят и се връщат две крачки обратно. Два бяха очевадните образци тук единствено за месец. След като бе застрашен от синдикатите, министър председателят се отхвърли от предлагането първият ден от болничните да не се заплаща и да е за сметка на служащия. Идеята беше стартирана от ръководещата коалиция, само че провокира съществени рецензии. Борисов даде заден ход и разгласи, че " безусловно са прави хората ". " И аз по тази причина не се съгласих. Затова няма да го входирам... Да накажем същински болен да си заплати той първия ден поради тарикатите ", оправда се министър председателят.

Той капитулира пред превозвачите и под техен напън цените на тол таксите ще бъдат понижени, а обсегът на платените пътища сведен. До решението се стигна след опасността на автомобилните превозвачи от национална стачка и среща в Министерския съвет.

След срещата министърът на районното развиване Петя Аврамова разгласи, че пътищата втори клас (2932 км) отпадат, а тол системата потегля от 1 март 2020 година, а не от 6 януари, както самата тя бе дала обещание. Новата отстъпка не дава отговор и на въпроса по какъв начин ще бъдат изпълнени заложените доходи от 450 млн. лева в бюджет 2020 от тол такси. А в началото министър председателят Бойко Борисов, който наричаше тол системата " печатницата за пари ", се надяваше на над 1 милиарда лева годишни доходи. След следващия митинг на автоинструктурите на жълтите павета той даде обратно и анулира и спомагателните часове за кормуване, за което те упорстваха.

" Пожарникар "

Щом в страната пламне следващият пожар, той е на бойния си пост и е в стихията си. В разгара на свадите на годината - " Апартаментгейт " и " Къщи за тъщи ", той даде и свидни жертви. Хвърли зад борда околните на сърцето Му Цветан Цветанов, неуспялата в желанието си да стане президент Цецка Цачева и половин дузина зам.-министри. Пожарът бе овладян, само че по всичко проличава, че към момента тлее. Миналото лято обаче, когато избухна следващият пожар, при който от сървърите на Национална агенция за приходите бяха източени персонални данни на 5 млн. българи, внезапно пожарникарят се скри. Появи се след два дни, излъчвайки се на видео от Министерския съвет, с цел да обере лаврите, като заяви на смаяните жители, че е хванат 20-годишен хакер. Следователно, имаме доказателство, че българското обучение е в напредък - то произвеждало " вълшебници в осведомителните технологии ". Значи заслугата е на държавните управления на ГЕРБ.

" Бушон "

Този жанр се приближава до горния, тъй като при пожари едно от първите неща, които стават, е изгърмяването на бушоните. Както е известно, това са дребни устройства, които при непостижимо натоварване изгарят, с цел да предпазят цялата система. Пръв бе здравният министър Николай Петров, който бе махнат поради подозрения за спор на ползи. Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка поради корупционни схеми в програмата " Къщи за посетители ", чието финансиране се отпуска от Държавен фонд " Земеделие ". Регионалният министър Николай Нанков, вътрешният министър Валентин Радев и транспортният министър Ивайло Московски си потеглиха след злополуката в Своге. Социалният министър Бисер Петков бе освободен, тъй като не можел да работи с публичните организации и сътрудниците си от държавното управление. Все отново никой не може да съперничи на екоминистъра Нено Димов, който подаде оставката си от ареста. Разбира се, има и ваксинирани бушони като Влади Горанов и Николина Ангелкова. Те макар че бяха съществени настоящи лица в многочислените имотни кавги, останаха невредими. Всички тези стилове на Борисов, несъмнено, целят едно - да запазят модела на ръководство. Чиновниците(калинките) се сменят, системата си остава същата. Въпросът е докога.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР