Преди какви автомобили правеха! Карахме стотици хиляди километри, без голям

...
Преди какви автомобили правеха! Карахме стотици хиляди километри, без голям
Коментари Харесай

Преди колите бяха по-надеждни и трайни: Мит или истина?

" Преди какви коли правеха! Карахме стотици хиляди километри, без огромен ремонт, единствено сменяхме маслото и гумите! А новите коли са просто за еднократна приложимост! "

Такива изказвания могат да бъдат чути освен измежду елементарните водачи пред гаражите или в обществените мрежи, само че и измежду много " експерти " надалеч от автомобилните тематики.

За страдание или, по-скоро, за благополучие, всичко е тъкмо противоположното: Новите коли освен надминават старите по характерности, само че и видимо по-издръжливи от тях.
 Снимка 249593
Източник:

Новите коли би трябвало да се обслужват по-рядко, те са предопределени за по-голям пробег

Ако си спомняте старите коли, то съвсем постоянно са имаха единствено пет числа на километража - т.е. да регистрира до 99 999 километра, или същия брой благи. Или километражът превърташе за втората си обиколка, само че най-често това не се случваше, като в такива случаи се предвиждаше главен ремонт на мотора. Рядко коли прекосяваха тази линия, най-малко в цивилизования свят, където беше по-лесно да се купи нова кола, в сравнение с да се влиза в сервиз за сериозен ремонт на остарялата кола.

Автомобилите от тридесетте години на предишния век изискваха сериозна интервенция в мотора и трансмисията още на пробег от 30-50 хиляди километра, до момента в който поддръжката трябваше да се прави доста по-често. Кой би се сетил за такова нещо в този момент? Съвсем неотдавна промяната на маслото се правеше един път на всеки 5000 километра, Сега европейската норма към този момент доближава 25 000-30 000 км. В Съединени американски щати интервалът на обслужване на модела Volkswagen е 15 000 благи или 24 000 км, от Киа те оферират период от 15 000 км. за промяна на маслото

През петдесетте години на 20-и век дизайнерите съумяват да усилят " свободния от проблеми " пробег на всеобщите коли до 60-70 000 км или повече за по-скъпите и усъвършенствани софтуерно модели.
 Снимка 306423
Източник:

През седемдесетте години виталният цикъл на стандартен автомобил е повишен от инженерите до приблизително 100 000 км, а в Съединени американски щати - 100 000 благи, в този момент можете да сменяте колите и по-рядко.

Колите от деветдесетте без проблеми преодоляваха на пътя 150 000 и повече километра. Но единствено с настъпването на 21 века години виталният цикъл на елементарните, налични за елементарните хора коли, беше повишен до пробег от приблизително 250 000 километра.

Как стана допустимо това? Разбира се, с помощта на развиването на всички области на индустрията и технологиите. Днес производителите, необятно употребяващи компютърни способи за моделиране, могат доста бързо да проектират автомобил, предопределен за избран висок пробег (като предписание, за евтини коли е 350 000 км), а подобен автомобил ще бъде доста по-технически напреднал, по-икономичен, по-безопасен от предшествениците си.

Именно този метод разрешава на производителите да дефинират 5,7 и даже 10-годишни гаранционни интервали със забележителен пробег. Например, Киа в Съединени американски щати дава гаранция от 10 години и пробег от 100 000 благи (160 000 км).
 Снимка 452604
Източник:

Статистиката изцяло удостоверява това - виталният цикъл на колата се усилва през годините

Например, дано вземем данните на Министерството на превоза на Съединени американски щати, които ясно демонстрират, че макар взрива при закупуването на нови коли, междинната възраст на леките коли в страната непрестанно пораства от десетилетия. И съгласно специалистите това се дължи на първо място на увеличението на виталния цикъл на колите, в това число пробега, който автомобилът е в положение да преодолее преди появяването на първите съществени механически проблеми (т.е. в цивилизования свят, преди изхвърлянето).

Ако през 1970 година виталния цикъл на пътнически автомобил е бил приблизително 5,7 години, то през 1990 година той към този момент 2 години повече.

Може да се види, че още през 2012 година междинната възраст на автомобила се е нараснала до 11,3 години, т.е. два пъти повече от тази през 1965 година.

От тогава средният експлоатационен период на автомобил в Съединени американски щати продължава да се усилва, и към този момент е достигнал 12,1 години.
 Снимка 406118
Източник:

И, несъмнено, новите коли са доста по-безопасни

През годините на техническа еволюция колите са станали доста по-добри в отбраната на лидера, пасажерите и даже пешеходците. Има колани и въздушни възглавници, програмирани зони за дисторция, стомани с висока здравина, проби за произшествия с ултра малко припокриване - в следствие, даже и при възходящи скорости, имате доста повече шансове да оцелеете при акцидент от всеки път.

Това е явен резултат от сполучливата битка на актуалното общество за сигурността на колите. Стандартите за сигурност масово станаха още по-строги.

По този метод актуалните коли не просто устоят по-дълго от старите, те са освен по-добре оборудвани (мултимедия и по този начин нататък), само че и ви пазят доста по-добре при всевъзможни конфликти. Не забравяйте за електронните асистенти, да вземем за пример, ESP системи и автоматизирано прекъсване пред затруднение.

Вероятно желаете да попитате - какво следва, тъй като съгласно доста специалисти технологията ICE в този момент е достигнала софтуерната си граница?

На първо място, става дума за прехода към електрически транспортни средства. Предполага се, че виталния цикъл на елементарен електромобил елементарно може да бъде по-висок от този на автомобил с мотор с вътрешно горене, т.е. да вземем за пример 400-450 хиляди километра и още повече. Използването на коли Tesla в такситата удостоверява това. В момента обаче цялостният витален цикъл е стеснен най-вече от живота на батерията, който е 8-10 години със междинен пробег от към 13 хиляди км годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР