Преди инспектори на започнаха проверки на рибните магазини на най-големия

...
Преди инспектори на започнаха проверки на рибните магазини на най-големия
Коментари Харесай

Проверки за Никулден: Пазарите преливат от шаран, вносната риба има документи

Преди инспектори на започнаха инспекции на рибните магазини на най-големия пазар в Бургас „ Краснодар ”, съобщи БГНЕС.

Следи се на първо място дали не се предлага шаран, който е хванат от бракониери в езерата към.

„ Най- към този момент шаранът следим, защото има доста риболовни стопанства, регистрирани при нас и рибата дава отговор на условията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често нямат документи за генезис, тъй като има дребни търговци, които го набират и я продават на нерегламентирани магазини, по пътища и кьошета ”, съобщи за БГНЕС контрольор Никола Късев.



Снимка БГНЕС

Инспекторите на ИАРА с изключение на на пазара правят преди Никулден и инспекции и на водоемите към Бургас за.

„ През последните 60-70% съумяваме да контролираме противозаконния лов на риба и да спрем бракониерската риба на пазара. Основно това, което сега излиза на пазара нелегално и което не предлагам да се купува, е рибата без документи- каракуда, доста постоянно и шаран. Иначе тя се лови в бургаските езера. В морето успяхме да се оправим с противозаконния улов ”, съобщи изпълнителният шеф на ИАРА Галин Николов.

Прясната риба на пазар „ Краснодар ” обаче се оказа на първо място импорт.
За Никулден в Бургас се включва и курортният комплекс " Ченгене скеле "
Всяка година декемврийските празненства в Бургас стартират още от 6 декември. На този ден почитаме нашия покровител Свети Николай Чудотво...

„ Видях го паламуда, само че той е замразен, турски е, защото в България по Черноморието не излезе. И по документи написа, че е паламуд от Турция! Повечето риба по документи е внос- от Испания, Норвегия, Турция, Венецуела ”, изясни Олег Райчев- основен експерт в ИАРА. Единствената прясна българска риба на пазара е шаранът, чернокопът и калканът.



Снимка БГНЕС

Иначе търговците не чакат да има повишаване на цената на рибата за Никулден. Даже цената е паднала. Цената на шарана е 6-7 лева за кг, чернокопът е на цена от 6 лева Най-скъпата риба си остава калканът- цената му е 30 лева за кг.

Утре се чака инспекция да извършат и инспекторите от БАБХ.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР