Преди година Конгресът в Съединените американски щати одобри огромни данъчни

...
Преди година Конгресът в Съединените американски щати одобри огромни данъчни
Коментари Харесай

Какво направиха компаниите в САЩ със спестените от данъчната реформа средства?

Преди година Конгресът в Съединените американски щати утвърди големи данъчни облекчения с убеждението, че корпорациите ще употребяват спестените средства за положителни дела - нови фабрики, нови служащи, ново съоръжение, нараснала успеваемост, повече изследвания и по този начин нататък.

" Това ще промени играта за американския бизнес ", съобщи тогава министърът на финансите Стивън Мнучин.

Каква е равносметката година по-късно?

Инвестициите на най-големите обществени компании от S&P 500 са се покачили с 19 % за първите три тримесечия на 2018 година, достигайки съвсем $975 милиарда, сочат данни, представени от The Washington Post. Те не включват хилядите други обществени и частни компании. Увеличението на разноските за изследване и разработка доближава 34 %, или $175 милиарда за същия интервал.

В същото време демократите и други критици на президента Доналд Тръмп показват друга значима статистика: увеличените разноски за назад изкупуване на акции, което може да увеличи цената им.

Общо $579 милиарда са били вложени в назад изкупуване на акции през първите три тримесечия на 2018 година, като се чака до края на годината да подобрят върха, подложен през 2007 година, от $589 милиарда.

Първа е Apple, която до 30 септември е изкупила лични акции за съвсем $64 милиарда. Следват Qualcomm ($34 милиарда), Cisco ($19 милиарда), Oracle ($18 милиарда) и Bank of America ($15,8 милиарда).Уорън Бъфет също е похарчил съвсем $1 милиард за акции от Berkshire Hathaway, макар че милиардерът в предишното не беше обожател на тази интервенция.

 Корпоративна Америка не харчи за нищо толкоз доста, що се касае за личните си акции
Корпоративна Америка не харчи за нищо толкоз доста, що се касае за личните си акции

Обратното изкупуване през 2018 година може да надвиши $1 трилион

Apple изкупува голям брой лични акции, само че и влага доста в своя бизнес. През 2018 година компанията е похарчила $14,2 милиарда за изследване и разработка - с 23 % повече от предходната година. Капиталовите разноски доближават $16,7 милиарда.

Преди дни производителят на iPhone заяви, че ще влага $1 милиарда в построяването на втори корпоративен кампус в Остин, като той ще може да побере 15 000 чиновници. Компанията даде обещание, че ще влага общо $350 милиарда в Съединени американски щати през идващите пет години.

Дивидентите също порастват. По данни за първите 11 месеца на годината те доближават нов връх от $420 милиарда, надхвърляйки миналогодишните $419,7 милиарда, които също бяха рекордни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР