Преди година, горе-долу по същото време, се разнесоха първите стряскащи

...
Преди година, горе-долу по същото време, се разнесоха първите стряскащи
Коментари Харесай

България: коронавирус, политическа бъркотия и срамни рекорди

Преди година, почти по същото време, се разнесоха първите стряскащи вести за така наречен английски вид на ковид. Не след дълго той се развихри на воля из България и нанесе доста вреди – човешки, медицински, стопански.

По прищявките на вируса  

Около половин година по-късно, таман откакто нещата се бяха поуспокоили, за първи път се чу за разновидността Делта. Лека бавно той стигна и до България и най-после се развихри по този начин, че нанесе още по-сериозни вреди. И не щеш ли в този момент със благоговение тръпнем в очакване на Омикрон. И знаем, че и този път надали ще ни се размине – най-вероятно ни чака нова вълна (а предходната още не е напълно паднала) с претрупана здравна система и опасности за здравето и живота на хиляди хора.

Така мина годината – без значение кое тъкмо държавно управление беше на власт. Така наречената битка против Ковид у нас, в действителност, представляваше свободно придвижване по инерция, което следва прищявките на вируса. Носейки се по течението на пасивността, антиваксърството и постоянно закъсняващите ограничения и решения, страната ни доближи международните върхове по смъртност и последното място в Европа(с безапелационна разлика пред всички останали) по равнище на имунизация. А и в света към този момент ни изпревариха и някои африкански страни. Срамни достижения.

Ваксинацията  

В света като цяло имунизацията против ковид бе акция с исторически мащаби и светкавични темпове в конкуренция с времето. Тук (през съвсем цялото време) приличаше по-скоро на влачене и пълзене с съвсем незабележима скорост.

Тук на процедура не бе подхваната нито една от необятно употребяваните по света ограничения за ускорение на имунизацията – нито масирана, атрактивна и увличаща осведомителна акция, нито някакви основни материални (или други) тласъци, нито най-малко някаква мека форма на напън и насила. На шумната и нападателна дезинформация, популяризирана от съперниците на имунизацията, на страха, недоверието и несигурността у доста хора бяха опълчени тихи, помирителни, неуверени и обезпокоени изказвания (да не би някой да си намерения нещо). Политици по върховете на властта дълго време не смееха да обелят и дума по тематиката. А осведомителната акция се изчерпваше съвсем единствено със сухи и скучни известия от пресцентъра на здравното министерство.

Към това се добавяха и откровени неточности – като краткотрайното прекъсване на една от имунизациите, което на процедура я изхвърли от приложимост, и безотговорната подправена паника от високо политическо равнище за ваксина с изминал период на валидност.

Вечно закъснели  

Така наречените ограничаващи ограничения постоянно закъсняваха, водени не толкоз от грижа за здравето и живота и от публичния интерес, колкото от други съображения – политически, стопански и капризите на всеобщото мнение. През лятото държавното управление одобри Национален проект за справяне с пандемията, само че самото то отхвърли да се придържа прецизно към него. Да не приказваме, че налаганите ограничения се изпълняваха немарливо, а контролът за спазването им както постоянно бе слаб. От директните излъчвания от Народното събрание се виждаше, че и самите депутати всеобщо не ги съблюдават.

Зеленият документ, както можеше да се чака, се оказа най-ефективната мярка (ако не друго, най-малко увеличи леко темпа на имунизация, та да отлепим от 20-те процента). Но и той бе въведен с огромно забавяне, откакто множеството от другите европейски страни от дълго време сполучливо го използваха. Освен това всеки, който през това време е влизал в огромен магазин или ресторант, знае че спазването на правилото за зеления документ и контролът върху него като цяло бяха " мижи да те лажем ".

Вината за това е и на множеството от главните партии, които (за да се харесат на избирателите) в навечерието на третите за годината избори безконтролно се разграничиха от въвеждането на зеления документ и поддържаха (а някои дори показаха подготвеност да оглавят) съпротивата против него. Накрая новото Народно заседание даде " добър " образец, като отхвърли да приложи правилото върху самото себе си.

Да не пропуснем и ходенето по тъгите на учениците към алтернативата отдалечено или присъствено образование. Най-показателна бе обстановката с тестванията тази есен - когато след дълго мъдруване най-сетне взеха решение да ги приложат, се оказа, че проби няма. И, несъмнено – ходенето по тъгите на болните. Те продължаваха да се лутат кой както откри за добре по объркания и все по този начин неразбираем път до квалифицирана и навременна здравна помощ. През това време от време на време лечебните заведения се задъхваха под натиска на потока от пациенти.

Новото държавно управление  
Пет ваксини - коя е най-хубава?
Имунизираните германци към този момент са над 61 милиона, само че това към момента не е задоволително - едно твърдо ядро от хора продължава изрично да отх...
Прочети повече
Естествено, тези неблагополучия бяха „ подкрепени ” от непрекъснатата политическа неразбория с три избори за една година и съответните изтощителни предизборни акции.

Сега новото държавно управление сякаш стартира всичко изначало – крои нови проекти, захвана нови кръгове от съвещания, стартира стратегия за стимулиране на имунизацията. Въобще, има признаци за излизане от придвижването по инерция, за повече интензивност и увереност. Дано да не се окажат мимолетни и да имат резултат.

Иначе ни остава да се чудим дали и по кое време ще се развихри следващата вълна, провокирана този път от Омикрон, и да се надяваме да ни се размине по-леко. Или пък вирусът най-сетне да направи завой към някакви по-леки форми на заболяването.

 

Автор : Ясен Бояджиев, Дойче веле

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР