Преди една година предшественичката на сегашния регионален министър Николай Нанков

...
Преди една година предшественичката на сегашния регионален министър Николай Нанков
Коментари Харесай

3 варианта за ново райониране на страната

Преди една година предшественичката на настоящия районен министър Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила - Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила, първа загатва предлагането за ново райониране в страната, с цел да се отговори на европейските стандарти.

Дискусията за ново райониране на страната ще продължи до края на годината.
Това стана ясно по време на откриването на форума, на който участваха министър Николай Нанков и кметът на София Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си... към профила, зам.-министри, представители на научните среди.

Министър Нанков съобщи, че днешният спор ще постави основите на бъдещото ново райониране в страната. Той уточни, че научната общественост в този развой ще бъде доста потребна.

Една от аргументите този спор да стартира в този момент, е условията на Европейска комисия и избраните условия за районирането съгласно броя на популацията. Различните равнища - Nuts 1, Nuts 2 i Nuts 3, се дефинират от минимални и оптимални прагове на популацията.
Според условията на Европейски Съюз в един регион за обмисляне наложително би трябвало да живеят най-малко 800 000 души и най-много 3 милиона.
По думите на министър Нанков би трябвало да се основат мощни икономически и стопански региони в България, които да са ясна териториална база за бъдещите условия на еврофондовете.

Предложени са 3 разновидността за нови региони. Първията вид планува 5 региона в страната, вторият планува 4 региона, а третият вид планува както до момента 6 региона в страната.
Кой от трите разновидността ще бъде определен ще стане ясно в края на 2018 година, когато завършва публичното разискване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР