Преди дни писателят и драматург Теодора Домова получи новоучредената френска

...
Преди дни писателят и драматург Теодора Домова получи новоучредената френска
Коментари Харесай

Писателката Теодора Димова: Събитията в България от 1944 г. са интересни и за французите


Преди дни писателят и драматург Теодора Домова получи новоучредената френска премия „ Фрагонар “ за романа си „ Поразените “. Тя беше посетител в „ Тази заран “ по bTV, с цел да опише повече за оценката, което има упоритости да стане доста влиятелно.

„ Това е новоучредена премия за чуждоезичен разказ “, изясни Димова. „ Тази премия е за романа и за неговия превод. Рядко се обръща внимание на превода, само че в случай че книгата не звучи по този начин, все едно е написана на съответния език, публиката се отдръпва от него. А французите са претенциозни в положителния смисъл на думата. “



Темата на романа е Народният съд и първите дни след 9 септември 1944 година Книгата споделя за съпругите на няколко души, наказани от новата власт.

„ Смятам, че тематиката на романа е фокусирала вниманието на журито, тъй като това, което в този момент виждаме да се случва в Украйна, в действителност е разказано в романа “, показа писателката.

Тя е отделила доста време за подготовка, преди да стартира да написа рома. Изчела е доста историческа литература, с цел да се запознае с интервала.

Снимка: Getty Images


„ Това е една болна тематика, само че е доста хубаво да си припомняме този интервал и да го знаем “, изясни тя. „ Това е голяма отговорност и по тази причина толкоз дълго беше писан романът. Да се написа за исторически събития е доста мъчно, тъй като може елементарно да се трансформира в журналистика. “

Историята на „ Поразените “ към този момент се играе като режисура на варненския спектакъл с режисьор Стоян Радев, а в бъдеще ще се трансформира и в пълнометражен филм.

„ Има някакви механически неуредици, които би трябвало да се разрешат “, изясни Теодора Димова. „ Режисьорът Петър Попзлатев от дълго време има готовността да стартира. “

Тя обаче избира да не се занимава с екранизацията на романа и е поверила всичко е ръцете на режисьора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР