"Преди десет години предприемачите бяха приемани с отворени обятия, защото

...
"Преди десет години предприемачите бяха приемани с отворени обятия, защото
Коментари Харесай

Възходът и началото на залеза на китайските предприемачи

"Преди 10 години бизнесмените бяха одобрявани с отворени прегръдки, тъй като държавното управление искаше да сътвори работни места. Сега към този момент не са специфични. "
Соня Опер, специалист в бранша на частния бизнес в Китай, от университета Lund в Швеция
Ли Чонхуа съумява да направи положение, продавайки самун на междинната китайска класа, и да си построи шест замъка в европейски жанр. Пет от тях са туристически атракции, само че най-големият е предопределен за персонално прилагане - сива каменна сграда, наподобяваща замъка "Уиндзор ", издигната в югозападния град Чунцин, върху земя, която Чонхуа придобива от държавното управление през 90-те години.

Историята на бизнесмена е един от многото образци за прехода на Китай към пазарно-ориентирана стопанска система. Когато Hurun Report разгласява първата си ранглиста за най-богатите хора в Китай през 1999 година, в нея има единствено 50 индивида с активи над 6 млн. $. Сега в листата към този момент има над 2000 души с благосъстояние над 300 млн. $ - елитът на частния бранш в Китай. Несъществуващи до преди 40 години, през днешния ден частните предприятия образуват 60% от производството на Китай и 80% от заетостта в градовете през 2017 година, съгласно формалната статистика.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През 2013 година, Ли Чонхуа влага 15 млн. $ в градежа на замъците си, само че малко преди да бъдат приключени, среща проблем. Продажбите във веригата му от пекарни спадат внезапно и той не разполага с задоволително средства, с които да довърши постройките.
"Когато бях млад, не се опасявах от небето и земята. Сега чувствам някакво безформено напрежение ", споделя той, разхождайки се към едно от своите творения.

Бързото закъснение

След две десетилетия на близо двуцифрено повишаване на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, световната финансова рецесия докара до закъснение на китайската стопанска система. През предходната година Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.6% - най-слабото повишаване от 1990 година - развой, който има дълбоки последствия за бизнеса, обществото и политиката във втората по величина стопанска система в света.

Влошаващата се бизнес среда, отразяваща се на частния бизнес, е една от главните аргументи за по-бавния напредък. Много бизнесмени считат, че ерата на икономическите промени е спряла, а в някои браншове даже е поела противоположен ход, откогато Си Цзинпин поема управлението на страната през 2012 година Фразата, която те постоянно употребяват, с цел да опишат променливите процеси, е "guo jin min tui ", която значи "държавата напредва, когато частният бранш се отдръпва ", написа в просторен материал за възхода и сегашните проблеми на частния бранш Financial Times.

Съществуват признаци, че поставяйки държавните компании в центъра на стопанската система, китайският президент отслабва частния бранш, който е главният "виновник " за динамичното развиване на китайската стопанска система през последните 40 години.

Най-очевидната индикация за фокусиране развиване на държавните компании е внезапният поврат в банковото кредитиране на частния бранш, който се радваше на непрекъснат растеж през последните 40 години. Държавните компании са си обезпечили 83% от банковите заеми през 2016 година по отношение на 36% през 2010 година, което води до отдръпване на частните вложения, споделя Никълъс Ларди от Института за интернационална стопанска система "Peterson ". Търговската война със Съединени американски щати ускорява паниките на китайските бизнесмени. Частните компании съставляват 90% от износа, а решението на Доналд Тръмп да постанова мита върху китайския експорт разклаща акциите на пазара в Китай и в допълнение подкопава способността на частния бизнес да набира средства.
Разривът сред обществения и частния бранш стана обществен, когато предходната година незнаен някогашен банкер разгласява публикация в китайските обществени мрежи, в която прави тежка присъда за частния бизнес. Според създателя, Ву Сяопин, частният бранш е извършил "историческата си задача " да помогне на държавните компании да се развият и към този момент е време да стартира "да изчезва ".

Допреди години сходно мнение би изглеждало прекомерно пресилено и не би привлякло внимание. Но през предишното лято китайският президент съобщи, че комунистическите партия и нейните районни комитети би трябвало да имат по-голямо въздействие върху корпоративното ръководство. Едновременно с това Си Цзинпин си обезпечи пожизнено ръководство, откакто партията отстрани ограничаването от два мандата.

"Преди 10 години бизнесмените бяха одобрявани с отворени прегръдки, тъй като държавното управление искаше да сътвори работни места. Сега към този момент не са специфични. ", споделя Соня Опер, специалист в бранша на частния бизнес в Китай, от университета Lund в Швеция.

Чунцин - сърцето на динамичността

Младата политическа история на Чунцин - метрополис до крайбрежията на река Яндзъ, може да го направи необикновен притежател на стандарти за икономическата политика в епохата на Си.

Бо Силай, който става секретар на партията в Чунцин през 2007 година и в миналото считан за съперник на Си за президентския пост, е отхвърлен след корупционен скандал през 2012 година, последван от доживотна присъда. Наследникът на Бо Силай на поста - Сън Джън Кай, получи същата присъда предходната година още веднъж след корупционен скандал.

Градът, чието местонахождение го прави транспортен и логистичен център за централен Китай, е лаборатория за държавно-ориентирания модел на напредък, който е сполучлив след световната финансова рецесия. Чунцин се трансформира в най-бързо развиващия се град в страната посредством бърза урбанизация и вложения в инфраструктура.

Брутният вътрешен продукт на Чунцин се усилва със 17% през 2010 година, а под управлението на наследника на Бо Силай - Сън Джън Кай, градът поддържа двуцифрен растеж. И двамата водачи сполучливо ръководят построяването на хиляди километри пътища и повече от 60 здания с височина от 180 м , създавайки визия на града почтена да се конкурира с тази на Манхатън.

Много частни компании в Чунцин, като веригата пекарни на Ли Чонхуа, се възползват от капиталовия взрив, защото високите заплати в строителния бранш подтикват потреблението.

Дължина (в километри) на построените пътища и мостове в Чонгчинг по години.

Увеличаване

Дължина (в километри) на построените пътища и мостове в Чонгчинг по години.

Преглед на оригинала Автор: Financial Times Смаляване

Застрашените бизнесмени

Друга сполучлива история е тази на Ту Джианхуа, връстник на Ли Чонхуа и създател на една от най-големите частни компании в Чонгчинг. Производството на мотоциклети Loncin носи на бизнесмена благосъстояние от 1.3 милиарда $ до 2013 година, което нараства до 2.4 милиарда $ през 2017 година, съгласно класацията на Hurunt.

Моделът на напредък на Чонгпинг обаче слага частните компании на лимита на опциите им. Бо Силай разпорежда задържането на десетки притежатели на бизнеси като част от акцията "антимафия ". Изземват се активите им и са упрекнати в корупция. Популярен ход за жителите, само че с отрицателен резултат върху проектите на вложителите.

"Някои хора са нарушили закона, само че други са просто вложители. Когато правата и персоналната им сигурност бяха наранени, те напускаха града или спираха да влагат. ", споделя Ду Бин, вложител в недвижими парцели, основан в Чонгпинг.

По публични оценки, делът на частния бранш в стопанската система на града е намалял до 50%.

Балонът на напредък в мегалополиса е на път да се спука - темпът на напредък спада внезапно предходната година, а инфраструктурните планове към този момент генерират по-ниска възвръщаемост. Държавният производител на коли Chang’an Motors уволнява стотици служащи, в резултат на спад в продажбите с 54%. "Усещането е, че като че ли историята върви обратно. "
бизнесмен от Чунцин
Забавяне на растежа - повишаване на задълженията

Подобна композиция от закъснение на растежа и повишаване на задълженията се следи в цялата страна. Китайският дълг нараства с близо 300% от Брутният вътрешен продукт през последното десетилетие, като държавните сдружения съставляват една от главните аргументи за фрапантното нарастване. Икономисти като Никълъс Ларди настояват, че частните компании са по-продуктивни - това дава и отчасти пояснение за по-бавния стопански напредък в Китай, откакто множеството заеми се насочват към държавния бранш.

"Ако президентът Си продължи да натъртва на контрола на Китайската комунистическа партия върху всички аспекти от развиването на страната и да следва политики, които подтикват държавните компании и попречват по-продуктивния частен бранш, в средносрочен проект темпът на напредък ще продължи да се утежнява ", счита Никълъс Ларди.

Въпреки че играе основополагаща роля за развиването на китайската стопанска система, частният бранш има и своята тъмна страна. Слабата правоприлагаща система при започване на взрива, разрешава на бизнесмените да получат държавни активи против подкупване на служители или даването на дребен дял от фирмите им.

За доста икономисти моделът учреден на износа, построен по времето на бързия напредък, постоянно се оказва форма на "добрия остарял комунизъм ". Собствениците на предприятия се възползват от "редица деформации ", счита Су Бин от Международното бизнес учебно заведение в Шанхай. Държавата поддържа невисок валутен курс, има слаба екологична регулация и липсва наложително обществено обезпечаване на служащите.

Правителствените акции - оръжие против бизнеса

Антикорупционната акция , провеждана от Си от 2013 година, при която са повдигнати обвинявания против десетки хиляди държавни чиновници в Китай, докара до засилен надзор на връзките сред политиката и бизнеса.

Затегнатият надзор върху служителите разрешава на администрацията на президента да продължи с ограниченията против промишленостите, създаващи екопроблеми - хиляди компании затварят и стартира акция за освобождение от непотребния индустриален потенциал в тежката индустрия. Пекин централизира събирането на налози, което понижава опцията на частните компании да заобикалят Данък добавена стойност и общественото обезпечаване на служащите.

Най-тежък е ударът от ограничението на финансирането. През 2016 година голямата задлъжнялост на страната рискува да докара до финансова рецесия, което накара Пекин да вземе ограничения против така наречен сенчесто банкиране - това е заемане на средства от разнообразни финансови или нефинансови институции, които не подлежат на банкови регулации. Кредитирането от така наречен банки в сянка е повишено поради ограничаването на контролираното банково финансирани.

Внезапното ограничаване на държавното финансиране довежда до рекорден брой непогасени отговорности - до неотдавна нечувано за Китай. Около 124 облигационни излъчвания с главница на стойност 121 милиарда китайски юана не са изпратени, като 80% от сумата е на частни компани. Това забавя растежа и подклажда най-големия боязън на комунистическата партия - възходящата безработица.

Поредицата от неуспехи накараха президента да поддържа частния бизнес с обществен коментар и редица срещи с бизнесмени. Тази година държавното управление даде обещание 298 милиарда юана понижение на налозите за бизнеса и подреди на банките да усилят заемите за дребни и микропредприятия с 30%. Това решение обаче съответствува с продължаващите апели към банките да понижат рисковото кредитиране. Последните ограничения още веднъж акцентират обстоятелството, че финансовата система се ръководи политически и не се стреми към действителни стопански резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР