Преди да пристигне в английското графство Корнуол за откриващата се

Преди да пристигне в английското графство Корнуол за откриващата се ...

Макрон: Компаниите трябва да дарят 10% от продукцията на COVID ваксини на бедните държави


Преди да пристигне в английското графство Корнуол за откриващата се днес среща на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви в Париж, че фармацевтичните компании производителки на ваксини срещу Covid-19 трябва да дарят 10 процента от продукцията си на бедните държави.

"Закономерно е компаниите да помагат също като държавите, които ще даряват, защото държавите са помагали със значителни ресурси за изследванията и създаването на ваксините", обоснова се Макрон.

Страните членки на Европейския съюз са готови да дарят поне 100 милиона дози до края на годината. А снощи американският президент Джо Байдън обяви официално от Англия, че Съединените щати ще предоставят на бедните държави два пъти повече за същия период и още три пъти повече до средата на идната година.

Еманюел Макрон коментира и предстоящата идната седмица среща на върха на НАТО. Почти година след като постави диагноза "мозъчна смърт" на Алианса френският президент настоя да бъдат изяснени стратегическите приоритети на НАТО.

"Трябва да знаем точно кои са враговете ни", посочи Макрон, според когото в това отношение Китай не бива да бъде приоритет.

Източник: fakti.bg