Преди да пристигна във Франция, лъжливите и отвратителни новини казваха,

...
Преди да пристигна във Франция, лъжливите и отвратителни новини казваха,
Коментари Харесай

Годишната среща на Г-7 във Франция очертава различия по редица глобални въпроси

" Преди да дойде във Франция, лъжливите и отвратителни вести споделяха, че връзките с останалите шест страни в Г-7 са доста напрегнати и че срещата ще бъде злополука. Е, ние организираме доста положителни срещи и водачите се схващат доста добре ". Това разяснява американският президент Доналд Тръмп в Twitter във връзка годишната среща на страните от Г-7 във Франция. Той акцентира, че се схваща със западните си сътрудници, и опровергава спекулациите за появяването на търкания измежду водачите в групата. По думите му те почитат комерсиалните разногласия сред Вашингтон и Пекин и не желаят да се бъркат в тази комплицирана тематика.

Срещата на Г-7 се състои на фона на терзания за световната стопанска система и неразбирателства по голям брой международни въпроси, които разкриват остри разлики по отношение на комерсиалните разногласия, английското овакантяване на Европейски Съюз и по какъв начин да се реагира на обезлесяването в амазонските гори. Домакинът на събитието – френският президент Еманюел Макрон, беше възнамерявал срещата като опция за обединяване на групата от богати стопански системи, които напоследък не съумяват да излъчват единни позиции. Дневният ред на обсъжданите тематики включва отбраната на демокрацията, половото тъждество, образованието и околната среда, а външнополитическите въпроси са фокусирани върху Либия, Сирия, Иран и Северна Корея. Реалността обаче се оказва друга, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщава: " Това е още една среща на Г-7, която ще бъде сложен тест за единството и солидарността на свободния свят и неговите водачи. Това може да е последният миг за възобновяване на нашата политическа общественост. "

Трансатлантически разлики

Тръмп показва топли усеща към английския министър председател Борис Джонсън с думите: " Знаете ли кой е това? Той ще бъде приказен министър-председател. " И добави, че Обединеното кралство ще подписа огромна комерсиална договорка със Съединени американски щати, откакто напусне Европейски Съюз.

Приятелските връзки обаче отстъпват пред политически разлики, вариращи от комерсиалния протекционизъм през климатичните промени до Иран. Като главен препъникамък във връзките сред Вашингтон и домакина – Париж, се обрисува френското гледище за повсеместен налог върху цифровите колоси, а преди да замине за Франция Тръмп форсира митническата война с Китай и по този начин тормози европейските финансови пазари.

Борис Джонсън изрази опасения по отношение на " сковаващия протекционизъм " и съобщи, че тези, които поддържат митата, могат да бъдат упрекнати за спада в световната стопанска система. Застанал до Тръмп, той акцентира: " Нашата позиция във връзка с комерсиалната война е, че поддържаме комерсиалния мир ".

Малко по-късно американският президент предизвести Макрон, че Съединени американски щати ще обложат френските виновност, " както в никакъв случай не са очаквали ", в случай че Париж не се откаже от цифровия налог върху американските софтуерни колоси. В разногласието се намеси и Туск с коментар, че Европейски Съюз " ще отговори по сходен метод ", в случай че Тръмп извърши опасността си.

Според американските медии висши представители на делегацията на Съединени американски щати при идването си във Франция са обвинили домакина Макрон, че се пробва да " разцепи Г-7 ", като се концентрира върху " нишови въпроси " вместо върху главните световни терзания. Париж отхвърля това, като показва сесиите в неделя, покриващи стопанската система, търговията и сигурността – все тематики, по които преди се постигаше елементарен консенсус, а сега водят до разделяне.

По тематиката " Иран " Тръмп попари френските старания да бъдат медиатор сред Техеран и Вашингтон, като разяснява, че въпреки да се радва на опитите на Макрон да понижи напрежението, той ще продължи с досегашната си политика на оптимален напън. Все отново Тръмп написа в Twitter, че срещата му с Макрон е била " най-хубавата ", която двамата са имали до момента, и че вечерята в събота с водачите от Г-7 е предходна " доста добре ".

Същевременно във Франция още веднъж се очерта неразбирателството по отношение на апела на американския президент Русия да бъде върната в групата на напредналите стопански системи. Борис Джонсън удостовери, че са се състояли полемики по отношение на Москва, а запитан на какъв стадий са диалозите, Тръмп декларира, че това е " работа в развиване ".

Различия в европейския лагер

В лагера на европейците също се следят пукнатини. Борис Джонсън направи дебюта си на срещата на Г-7 в миг, в който се пробва да убеди Брюксел за предоговаряне на съглашението за Brexit. Преди събитието във Франция английският министър председател и Туск влязоха в спор кой би трябвало да носи виновността, в случай че Обединеното кралство излезе от Европейски Съюз без договорка на 31 октомври.

Макрон също внесе ерес в Европейски Съюз, като заплаши да блокира комерсиалното съглашение на блока със страните от Южна Америка поради обвиняванията към Бразилия, че води политика за целеустремено обезлесяване на амазонските гори. Германия и Англия разкритикуваха дейностите на бразилския президент Болсонаро, само че не са на едно и също мнение с Макрон по отношение на европейския отговор. Според представител на немския канцлер Ангела Меркел " незавършването на комерсиалното съглашение не е верният отговор на ставащото в Бразилия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР