Преди броени дни новината, че прочутият моден бранд Chanel се

...
Преди броени дни новината, че прочутият моден бранд Chanel се
Коментари Харесай

Новите дрехи на Chanel

Преди броени дни новината, че фамозният фешън бранд Chanel се отхвърля от потреблението на същинска кожа, обиколи бързо международните медии. Президентът Бруно Павловски разгласи, че клиентите на стилната къща към този момент няма да видят в сбирките й произведения от крокодили, скатове, гущери и змии. Творческият шеф на марката Карл Лагерфелд, който нормално не пести смелите си и заядливи мнения, побърза да направи значимото допълнение, че решението не било взето под въздействието на всевъзможни организации за отбрана на животните. По думите на маестрото то "витаело във въздуха ".

Впрочем компании като Stella McCartney, Giorgio Armani, Bottega Veneta, Kate Spade, Ralph Lauren от дълго време се отхвърлиха от потреблението на естествени кожи. Но в случай че решението на Стела Макартни да вземем за пример, чиято майка Линда бе известна защитничка на животните, наподобява естествено и хармонично, изказването на Chanel раздруса стилния пазар. Брандът Chanel е в класацията на най-скъпите компании в света съгласно версията на Forbes и се прави оценка на 8 милиарда $. Така или другояче, най-старата френска фешън къща не е привикнала да се преценява с мнението на другите, а Карл Лагерфелд дълго време громеше съперниците на потреблението на натурална кожа.

Обсъждането на нуждата от "отговорно ползване " от дълго време е надскочило тесните кабинети на учените и кръговете на публичните деятели. На тази наклонността бе принудена да реагира даже несменяемата основна редакторка на американския Vogue Анна Винтур, една от най-известните почитателки на Chanel и любителка на скъпите кожени произведения. Заради тази й пристрастеност преди 10 години бранител на животните я замери с парче торта на ревю на Chloe, което провокира гръмък скандал. След случката Уинтур не се поколеба да театралничи пред светските хроникьори с облекла от кожа на питон. И не щеш ли през 2017-а тя съобщи, че е "за " потреблението на така наречен екокожа, която се създава от овча вълна. Нещо повече, френският Vogue посвети цялостен брой на пропагандата против носенето на скотски кожи. На корицата му Жизел Бюндхен позираше с палто от екокожа и с бебе кенгуру в ръце.

На пръв взор наподобява, че решението на именития бранд е подбудено от настоящите фешън трендове, които от ден на ден отдават желание на марките, подкрепящи правилата на виновното ползване и опазването на околната среда. Мнозина обаче съзират зад него и други претекстове. От уеб страницата на компанията да вземем за пример изчезна фамозната чантичка Chanel Boy Bag, направена от кожата на алигатор. Но съгласно специалистите въпреки всичко казусът не е в новата политика на марката, а в неприятните продажби.

Впрочем марки като Hermes или Louis Vuitton въобще не имат намерение да се отхвърлят от потреблението на крокодилска кожа. В началото на 2000 година към 10% от облагата на целия пазар на първокласни чанти се падаше на изделията от екзотични животни. Това накара водещите играчи на пазара всеобщо да изкупуват ферми за произвеждане на суровина. Така те освен направляваха качеството на стоката и постоянните доставки, само че и икономисваха от разноски. Hermes да вземем за пример купи ферми в Австралия и Луизиана, а концернът LVMH закупи 51% от акциите на доставчика на крокодилски кожи Heng Long.

Chanel избра различен път и реши да купува от разнообразни снабдители, вследствие на което не успяваше да управлява до дъно процесите. Това направи марката уязвим и по-силните играчи започнаха да го изтласкват от тази ниша. Така че на сегашните шефове на стилната къща не им остава друго, с изключение на да прикрият личните си търговски неточности зад известните трендове в обществото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР