Преди 30 платихме много висока цена, за да доведем демокрацията

...
Преди 30 платихме много висока цена, за да доведем демокрацията
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ към младите в Главиница: Помнете, кризите не са решават с реваншизъм

Преди 30 платихме доста висока цена, с цел да доведем демокрацията в страната. 30 години по-късно ние установяваме, че демокрацията е в рецесия, държавността е в рецесия. Тази рецесия обаче не се взема решение с реваншизъм. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, претендент на Движението за президент, на среща с младежкото Движение за права и свободи в Главиница. На многочислените въпроси на младежите отговаряха още Искра Михайлова, претендент за вицепрезидент и ръководителят на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Моделът на последните 12 години не се преодолява с реваншизъм. Всяка форма на реваншизъм ражда същия модел, само че в по-лоша версия, безапелационен бе Карадайъ, който е първият ръководител на младежката организация на Движение за права и свободи. И изясни: " Реваншизмът е причина за контрареваншизъм - т.е. причина за задълбочаваме на проблемите ".

На въпроса дали българското общество е узряло към този момент за кандидат-президентската двойка на Движение за права и свободи Карадайъ отговори: " Президентът на 60 демократични партии в АЛДЕ се споделя Илхан. В Брюксел никой не пита Илхан коя е етническата му принадлежност, коя му е Родината и какво има в сърцето му. Не търсят кардиохирурзи, с цел да ревизират какво има в сърцето му. Критериите са какво може Илхан, какво прави. ".

Карадайъ даде за образец на младите и Антоанета Асенова, президент на европейската демократична юноша. Никой не пита Антоанета кой й е етносът, гледат каква политика води Движение за права и свободи, какво прави младежката организация на Движение за права и свободи, правят оценка качествата и опциите на Антоанета, акцентира Карадайъ. И добави: " Възниква въпросът можем ли и ние в България да оценяваме хората по европейските критерии и стандарти ".

Знаете ли кой бе първият план на България, финансиран със средства от Европейски Съюз, обърна се към младите Искра Михайлова. И описа: " Напомниха ми го няколко дами тук, на стълбите на читалището. Първият план бе на община Главиница. Защото кметът беше от Движение за права и свободи. И аз имах достойнството да го подпиша. Политическите ни съперници не бяха щастливи. Защото не бяха подготвени. Но още тогава - през 2007 година, Движение за права и свободи знаеше, че това е бъдещето на България ".

Още тогава ние знаехме, че ще следваме европейските полезности. Ще получаваме по малко, само че това ще промени метода ни живот. Едно е да имаш община, подредена като Главиница, друго е да няма кой да почисти боклуците от улицата, тъй като има и такива общини в България. Но общините, в които Движение за права и свободи ръководи, са подредени, с сполучливите планове, с вложенията на общината, с помощта на това, че Движение за права и свободи носи отговорност за всяка община, за всеки човек, безапелационна бе Михайлова. Тя похвали Главиница, че по спретнатите й улици се виждат доста български флагове и заяви, че това да има трикольор във всеки дом, учебно заведение, социална постройка ще е една от идеите й като вицепрезидент.

Ние с вас участваме в историческа смяна в България, сподели още Михайлова. Тя напомни, че Движение за права и свободи и България подариха на Европейски Съюз неповторимия етнически модел, чийто създател е почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган. С кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент Движение за права и свободи дава знак на Европа, на Балканите, на съперниците ни, на последователите ни. С тази стъпка доизграждаме демокрацията, акцентира тя. И се обърна към младежите: " Можеше ли някой преди 30 години да си намерения това? Не. Ние извървяхме този път, в този момент сте вие. Ние предаваме, само че доста високо сме вдигнали летвата ".

Движение за права и свободи потвърди през годините че може да има изпреварващи действия, може да дава ясна посока за България, сподели президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. Той напомни, че точно Движение за права и свободи посредством доктор Доган уточни мястото на България в Европейски Съюз и пътят към Европа, който минава през участието в НАТО. Кючюк изясни на младите по какъв начин за разлика от техни връстници на Балканите, младите българи могат да пътуват без визи, могат да учат свободно в Европа.

Илхан Кючюк загатна последните случаи на тормоз над хора с ТЕЛК в Разградско, принуждавани да подписват предупредителни протоколи за изборите. И съобщи: " Аз не мога да обясня на моите европейски другари по какъв начин в 21 век полиция влиза в домовете на хората и ги кара подписват протоколи. И 5-годишните им деца гледат това. Как да чакаме тези децата да пазят след 20 години демокрацията, откакто са видели нейната най-уродлива форма ".

Нашите европейски сътрудници знаят, че Движение за права и свободи има бъдеще. Ако останалите партии имат юношески организации на по 7-8 години, нашата младежка организация единствено след няколко дни ще навърши 21 години - пълноправие по американското законодателство, сподели още Кючюк. Това ни дава самочувствието да се надигнем и да кажем: Да, ние можем, имаме историята, имаме експертизата, имаме хората, добави той.

Ние желаеме да променим средата, в която живеем, да вкараме нов модел на политическо другарство, желаеме да предложим публичен консенсус. Не хората да се карат и да се ненавиждат, а да им покажем, че има общ път и той е на просперитета и на развиването. Пътят на това българските деца да остават образовани в България. Не е обикновено в житницата на България да имаме най-ниския стандарт на живот, заключи Кючюк.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР