Преди 3 седмици изпълнителният директор на Apple Тим Кук нападна

...
Преди 3 седмици изпълнителният директор на Apple Тим Кук нападна
Коментари Харесай

Непредвидените последици от безплатното съдържание в интернет

Преди 3 седмици изпълнителният шеф на Apple Тим Кук атакува свирепо софтуерните компании, които " деликатно сглобяват, синтезират, търгуват и продават ", а по-късно " трансформират в оръжие " данните на потребителите си. " Тези ресурси от персонални данни служат единствено за обогатяване на фирмите, които ги събират ", сподели той пред възприемчива публика в Брюксел.

Бизнес моделът на неназованите му цели - Фейсбук и компанията майка на Гугъл - Alphabet е много друг от този на производителя на iPhone. Apple изкарва парите си, като постанова високи цени на продуктите си. Гугъл и Фейсбук печелят, като подаряват продуктите си и по-късно продават реклами, написа Wall Street Journal.

И въпреки всичко това не е единствено някаква разрушителна борба сред милиардери. Бизнес моделът с нулева цена е източник на доста от проблемите, които изтезават интернет.

 Защо Фейсбук, Гугъл, Twitter би трябвало да заплащат за новините, които разгласяват?
Защо Фейсбук, Гугъл, Twitter би трябвало да заплащат за новините, които разгласяват?

Интернет колосите печелят милиарди, извличайки дивиденти от непознат труд

Не е инцидентно, че Гугъл, Фейсбук и Twitter, които събират повече от 80% от приходите си от реклами, най-често са упреквани в разпространението на пропагандно токсично наличие и нарушаването на поверителността. В същото време Microsoft и Apple, чиито доходи идват от продажба на програмен продукт, хардуер и услуги, се измъкват неусетно.

Помислете за какво цената има значение: по този метод пазарът разпределя скъпоценни запаси. Цената алармира на доставчиците какъв брой да влагат в даден артикул. По този метод потребителят взема решение дали този артикул е най-хубавото, за което да употребява бюджета си.

Нулевата цена осакатява тази рапределяща роля. Когато става дума за генериране на размер, безплатното е мечта; когато става дума за надзор на качеството, това е призрачен сън.

Разбира се, " безплатното " идва в доста форми онлайн: Уикипедия е изцяло непринуден труд. Много компании оферират безвъзмезден артикул на начално равнище с вярата да продадат първокачествена версия по-късно.

За разлика от това, " безплатното " е присъщо на модела на облага на търсачките и обществените медии: за генериране на реклами те би трябвало да максимизират потребителите и ангажираността, което води до допустимо най-ниски бариери пред техните платформи.

За да насочат допустимо най-точно тези реклами, те би трябвало да научат колкото е допустимо повече за потребителите си. Това изправя размер и доходи против качество и дискретност.

Това не беше авансово планувано. " Безплатно " израства от ранния социалистически етос на софтуерната общественост, съгласно Джарон Лениър - компютърен академик, който е част от нея по това време и продължава пионерската виртуална действителност.

" Ние, идеалистите, настояхме тази информация да бъде демонетизирана онлайн, което означаваше, че услугите за информация, вместо самата информация, ще бъдат главните центрове за облага ", написа той в своята книга от 2013 година " Кой има бъдещето? ".

То отразява и техническата и бизнес действителност на интервала. Тъй като липсва сполучлив метод да се таксуват дребни суми онлайн, те са безвъзмездни, а през 90-те години потребителите привикват с това, пишат Ерик Поснер и Глен Уейл в книгата си " Радикални пазари: премахване на капитализма и демокрацията за заслужено общество ".

Разбира се, безплатните услуги нормално не са в действителност безвъзмездни: потребителите заплащат със своето внимание и данни. Това ги излага на доста неефикасно и от време на време нездравословно наличие. Например изпращачите и получателите на имейли не заплащат пощенски разноски.

В резултат на това спамът изисква 20 милиарда $ разноски всяка година, като да вземем за пример времето, прекарано в изтриването на нежелани имейли и спомагателния потенциал на сървъра, с цел да ги съхранява, външен симптом, подобен на замърсяването на въздуха съгласно изследване от 2012 година на Джъстин Рао и Дейвид Райли в икономическо научно списание. Спамът генерира доходи, мярка за икономическата му стойност, компенсиращи единствено 1% от тези разноски.

Подобни външни фактори са подправените и платени ревюта, съчетани с " безплатния " съвет, който потребителите получават на уебсайтовете на търговците, както и подправените или манипулативни вести, които замърсяват техния безвъзмезден новинарски поток. " В свят, в който връзката не е единствено евтина, само че и безвъзмездна, неприятната връзка бие добра връзка, тъй като положителната връзка изисква старания ", споделя Лениър в изявление.

Каква е алтернативата? В скорошна публикацията Лениър и откривателят в Microsoft Уейл оферират да се заплаща на потребителите за данните им посредством медиатори по модела на занаятчийски гилдии или кооперации на аграрни производители. При неналичието на уместно законодателство, това би било мъчно да се приложи.

Освен това моделите, поддържани от рекламите, имат явни преимущества: хората, които не могат да си разрешат даже и незначителна такса, получават благосъстояние от услуги в подмяна на внимание и данни, които може да не ценят доста.

Малките предприятия и обществените придвижвания могат да доближат до целевата си публика на част от цената на обичайния маркетинг. Само 6% от кликванията на Гугъл са на реклами; те заплащат за 94% от кликванията, които отиват на Уикипедия и други нетърговски уеб сайтове.

Apple сътвори различен модел. Той дава преимущество на поверителността на потребителите и качеството на наличието, което виждат. Поради това е по- ограничителен за нещата, които приложенията могат да демонстрират на устройствата на Apple спрямо Android на Гугъл. Моделът на компанията от Купертино изисква потребителите да се грижат за това наличие, което е една от аргументите устройствата на Apple да са по-скъпи.

Телевизията дава различен модел. Подобно на обществените медии, телевизионното лъчение в миналото е било олигопол, поддържан от реклами, ориентиран към наличието му на най-ниския общ знаменател. Първо HBO, а в този момент стрийминг услуги като Netflix потвърдиха, че потребителите са подготвени да заплащат за висококачествено нишово наличие.

Но техният капацитет продължава единствено до момента. Продажбите на Apple и нейният пазарен дял се забавиха, защото потребителите се стреснаха от цените й. Netflix не потвърди, че може да се записва задоволително членове, с цел да компенсира разточителните си разноски за продукции. Засега обаче те са най-хубавото доказателство, че нулевата цена не би трябвало да остава едносъставен модел на интернет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР