Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха

...
Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха
Коментари Харесай

МВнР: Подписването на Договора с Македония е едно от най-важните събития в региона

Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха нова страница в своите връзки. Подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие на 1 август 2017 година ще остане като едно от най-важните събития в съвремието на нашия район ".

Това се споделя в изказване на Министерството на външните работи във връзка 3 година от подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония.

" Документът призна нашата обща история и очерта правилата и пътищата за развиване на съдействието във всички области. Постигнатият преди 3 години триумф отвори пътя за европейска интеграция на Република Северна Македония и за участието й в НАТО. Именно европейската вероятност е тази, която сплотява всички на Балканите и е главен мотор за промени, реализиране на непоклатимост и стопански разцвет.

България продължава да бъде твърдо уверена, че европейският план няма да бъде приключен без присъединението на нашите съседи от района. Приветстваме взетото през март тази година решение за започване на договаряния за участие с Албания и Република Северна Македония.

За България главен аршин за готовността за доближаване към Европейски Съюз остава поддържането на откровени добросъседски връзки, наедно с върховенството на закона и фундаменталните права.

Вярваме в добросъседските връзки като съществена европейска полезност и в този смисъл цялостното и добросъвестно използване на Договора от страна на Република Северна Македония е основно изискване за по-нататъшния прогрес на страната по пътя й на интеграция в Европейски Съюз.

С подписването на Договора на другарство, добросъседство и съдействие на 1 август 2017 г . Република България и Република Северна Македония направиха значима крачка за възобновяване на връзките сред двете страни на полагащото им се равнище като връзки сред най-близки съседи и другари.

Те поеха ангажимент да работят за усилване на икономическото съдействие и инфраструктурната съгласуваност, активизиране на връзките в образованието и културата, както и на контактите сред бизнеса и хората от двете страни на границата.

Третата годишнина от подписването на Договора дава опция за разбор на постигнатото и набелязване на съответни стъпки за реализирането на поставените в него цели. Безспорно, един от най-важните му аспекти е активността на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси.

В този подтекст България чака възобновяването на активността на Комисията в най-скоро време и постигането на действителен прогрес в работата й на основата на обективното пояснение
, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори.

Днес пред политиците от двете страни стои задачата да проявят отговорност и да потвърдят избора, който направиха пред 3 години и като се опираме на общото ни минало да изградим нашето общо европейско и евроатлантическо бъдеще ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР