Преди 142 години на 3 април Учредителното събрание избира София

...
Преди 142 години на 3 април Учредителното събрание избира София
Коментари Харесай

Росен Тахов: Кметът Димитър Петков превръща София в модерен европейски град

Преди 142 години на 3 април Учредителното заседание избира София за столица на България. Изборът е необорим с това, че тя е средищен град, към който се сплотяват всички земи, обитаеми с етнически българи , изясни пред БНР публицистът Росен Тахов, един от най-хубавите познавачи на историята на София. Той посочи, че сега не е по този начин, тъй като:

" Част от българските поселения са отвън границите на страната - каквито са случаите с Македония и Западните околности. Но на етническата карта на нашето Отечество София е средищен град и по тази причина е определена за столица на младото княжество, а не да вземем за пример Пловдив ".

Тахов описа, че няколко пъти София е била във напредък:

" Димитър Петков, който е бил кмет от 1883-а година, е индивидът, който има заслугата бившето населено място, нещо като село в Софийския санджак, в съвременен европейски град. Той е огромен патриот, възрожденец, участник в Опълчението и тежко ранен на Шипка. С доста огромна увереност и преодолявайки доста огромна опозиция, съумява да направи първите промени и да трансформира това населено място в съвременна столица ".

В герба на София от началото на 19 век за първи път се появява девизът " Расте, само че не старее ", уточни публицистът и акцентира, че остава в загадка до през днешния ден кой го е измислил. 

Интервюто на Даниела Големинова с Росен Тахов в предаването " Хоризонт за вас "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР