Пред пореден странен казус с машинното гласуване се изправи Централната

...
Пред пореден странен казус с машинното гласуване се изправи Централната
Коментари Харесай

Изборите в чужбина - в Дубай мъж гласува с две машини, в Турция очакват 100 000 избиратели

Пред следващ чудноват проблем с машинното гласоподаване се изправи Централната изборна комисия (ЦИК). Той породи в секцията в Дубай. Когато гласоподавател се опитал да гласоподава с една от машините, устройството е изписало, че е зародила неточност и гласът не е регистриран. Въпреки това обаче, машината отпечатва контролна квитанция и по-късно се изключила, оповестява Сега.

От секционната комисия са влезнали в контакт с техника, който е отговарял за поддръжката на устройствата, и машината е била поправена, и още веднъж влезнала в употреба. Междувременно обаче същият гласоподавател е дал своя вот сполучливо с другата машина в секцията. От комисията се обърнали към ЦИК с молба за инструкции какво да вършат в тази ситуация.

Казусът провокира блъсканица измежду комисарите. " Ама, тия хора... ", стартира негодуващо ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова, само че коментарът й заглъхна, тъй като микрофоните бяха изключени. След прикрито разискване, комисарите взеха решение да отсрочат разрешаването на случая.

ПРОГНОЗА

Организациите на изселниците в Турция чакат в изборите в България да се включат към 100 000 души – повече спрямо предходните предварителни избори през ноември, когато гласоподаваха към 90 хиляди български турци. Това описа кореспондентът на БНР от югоизточната ни съседка.

Изборният ден в Турция стартира с рекорден брой изборни секции – 166. В множеството ще се гласоподава с машини, като за задачата от България бяха изпратени 220 устройства. Рекорден беше и броят на авансово подадените заявки – съвсем 26 хиляди.

Заради по-високият брой секции този път се чака да няма дълги опашки пред урните, само че пък прогнозите са това да докара и до по-висока изборна интензивност в Турция.

Както и преди, напрежение породи въпросът с попълването на декларациите, с които гласоподавателите удостоверяват, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място. ЦИК разреши те да бъдат авансово попълнени и подписани, до момента в който в предишното се изискваше гласоподавателите да вършат това на място. Сега по този начин ще се улесни в допълнение гласуването.

Изборният ден стартира без напрежение. Напливът рано сутринта не е толкоз огромен. Пред изборните секции има инструкции на турски език за работа с машините.

Спокойно стартира и протича изборният ден и в други страни, в които наши сънародници ще гласоподават. Първо това се случи в Австралия и Нова Зеландия.

В Гърция бяха открити секции тук-там, на които се чака да гласоподават български туристи - Крит, Миконос, Лимнос, Родос.

В Русия, макар войната, секции бяха открити в посолството в Москва, както и в консулствата в Санкт Петербург и Екатеринбург. Службата в Екатеринбург беше закрита преди няколко месеца, само че българите в града съумяха да съберат задоволително заявки за разкриване на секция.

По брой на секциите Турция се конкурира от Англия, където бяха открити 126 такива. Българката Милена Везенкова, която взе участие в изборната комисия на една от секциите в Баркинг, предвижда пред БНР по-нисък интерес от страна на гласоподавателите във Англия, които са изтощени от многото избори напоследък. От посолството в Лондон предизвестиха искащите да гласоподават, че би трябвало да се преценяват с извършената през вчерашния ден жп стачка, която евентуално ще има отражение и в неделния ден, както и с Лондонския маратон. Гласуването в островната страна би трябвало да завърши в 22 часа българско време.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР