Пред катедралата "Рождество Христово" във Витлеем вече блести 15-метрова елха,

...
Пред катедралата "Рождество Христово" във Витлеем вече блести 15-метрова елха,
Коментари Харесай

Витлеем се готви за Рождество Христово

Пред катедралата "Рождество Христово " във Витлеем към този момент свети 15-метрова елха, украсена с 12 хиляди разноцветни лампички. Елхата обаче не е същинска, а съставлява солиден конус, декориран с пластмасови елхови клонки и красиви топки.
Допреди две години християнски страни се редували да изпращат коледно дърво във Витлеем, тъй като измежду каменната пустиня не порастват такива. Получавало се мълчешком състезание кой ще достави по-високо и по-красиво дърво. Преди две години екоактивисти създали жива верига в отбрана на елхите и попречили на доставката на коледния знак.
Катедралата "Рождество Христово " е издигната над фамозната пещера, където влъхвите са се поклонили пред Младенеца преди близо 2019 години. По Коледа искащите да се поклонят са толкоз доста, че там може да попаднеш само с гид. Катедралата е осветена през 339 година През VI век част от нея е била опожарена при стълкновения сред евреи и самаряни. Църквата е възобновена в настоящия си тип през 565 година от император Юстиниан I.
"Първото от чудесата с нея става през 614 година. Ерусалим и прилежащите му земи са завладени от персите. Те опожаряват и унищожават храма на гроба Господен, само че като стигат до Витлеем, виждат стенна живопис на поклонението на влъхвите, който тогава е бил изографисан на фасадата. По облеклата, с които били изобразени първите поклонили се на Христос, те вземат решение, че са перси и това е молитвен дом обвързван с тяхната религия. И го пощадяват. Следващото тестване за храма е завладяването на Ерусалим от Салахадин. Войните гладко унищожават храма на гроба Господен. Искат да сторят същото и с катедралата във Витлеем ", споделя екскурзоводът Исай Муса.
Катедралата е на две равнища. Пред подземието, където се счита, че е била пещерата, където се появил на бял свят Младенецът, има две забележителни икони. Първата е на Христос. Обикновено, при влизане в пещерата, хората го виждат със затворени очи. Но същата икона, погледната на излизане е с отворени очи. Дали това е игра на светлината не е ясно. Казват,че един път са го видели и да плаче. Било по време на бомбардировките над Белград.
Втората забележителна икона е тази на Дева Мария. Това е единствената икона, на която Мадоната е изобразена усмихната. Обикновено се изобразява сериозна, съзираща какво чака нейния наследник. За сребърната звезда, с която е обозначено мястото на рождението на Христос също има легенда. През 1846 година тя мистериозно изчезва. Смятат нейната кражба за поличба за започваща война. И в действителност - напълно скоро стартира Кримската война сред Османска империя, в чиито владения влиза Витлеем, и Русия. Веднага след успеха Русия изпраща нова сребърна 14- лъчна звезда за катедралата, която е там и до през днешния ден.
В историята на катедралата от по-ново време са записани два случая. През 2002 година палестински деятели, направили атентат в Израел и преследвани от израелската полиция, проникват в църквата и вземат за заложници монаси от Испания и Италия. Барикадират се там, а обсадата на храма трае 39 дни. Под натиска на международната общност израелците освен не щурмуват катедралата, само че са заставени да се прицелват доста точно, с цел да не разрушат някой от орнаментите с изключителна историческа и религиозна стойност.
През 2014-а, до момента в който папа Франциск е във Витлеем, незнайно лице подпалва едното крило на катедралата. Пожарът бързо е овладян и няма вреди върху постройката, мозайките или стенописите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР